چغندر ؛ چرا و چگونه بخوریم؟
چغندر ریشهی شیرین قرمز رنگ سرشار از فیبر است که مصرف پخته شده آن همراه آب حاصل از پختنش، به حرکت سریعتر مواد در روده و سمزدایی از بدن منجر میشود.
تحقیقات اخیر هم این اثر سمزدایی چغندر را ثابت کردهاند.
ولی زیاده روی در مصرف آن، دردسرساز است و میتواند روند تشکیل سنگ کلیه را تسریع کند، پس تعادل در مصرف بهترین انتخاب است.
فیبر زیاد از این ریشهی دوستداشتنی ملین خوبی فراهم کرده و بلد است موجب کاهش چربی خون و تنظیم فشار خون نیز بشود.
در التهاب مجاری ادراری نیز میل نمودن آب چغندر و چغندر پخته بسیار توصیه میشود.
در این روزهای سرد و پر ویروس این ریشهی زمستانی پر خاصیت را فراموش نکنید.
دکتر الهام اختری (متخصص طب سنتی ایران)
#انجمن_علمی_طب_سنتی_ایران
@persianmedicine
@drmmohebbi
////////////////////////////////////
#چغندر از نگاه طب سنتی ایرانی
️احادیث و روایات در مورد خواص چغندر
از امام صادق (ع)نقل شده است: خوردن چغندر در برابر جذام ایمنی میدهد.
در کتاب کافی از امام صادق (ع) آمده که خداوند جذام را از میان یهودیان برداشت بدان سبب که چغندر میخوردند و رگها را بیرون میکشیدند (منظور از بیرون کشیدن رگ، خارج کردن عروق خونی از لابهلای گوشت حیواناتی است که برای مصرف انسان مورد استفاده قرار میگیرد.)
در حدیث در کتاب کافی از امام کاظم (ع) آمده که چغندر رگ جذام را به کلی از بین میبرد؛ هیچ چیز برای شخص گرفتار به ذاتالجنب بهتر از برگ چغندر نیست.
در حدیثی از امام رضا (ع)نقل شده است: به بیماران برگ چغندر بدهید که در آن درمان است و هیچ بیماری به همراه ندارد و هیچ عارضهای در آن نیست و خواب بیمار را آرام میسازد؛ اما از خود چغندر بپرهیزید چرا که سودا را تحریک میکند.
در حدیثی دیگر از امام رضا (ع) نقل شده: مصرف چغندر عقل را استحکام میبخشد و خون را تصفیه میکند. شفای دردها در آن است؛ استخوان را درشت میکند و گوشت میرویاند و در جای دیگری نقل شده که خون را هم زیاد میکند.
چغندر مرکبالقوی است و در منابع طب سنتی برای آن هم درجات کمی گرمی و هم خنکی ذکر شده است؛ لذا گرمی و سردی هیچکدام غلبه واضح در این گیاه ندارند.
نوع سیاه (قرمز تیره) و سفید دارد. بهترین نوع آن نوع شیرین و بدون ریشه آن است. نوع سفید بیشتر اثر دارویی دارد لذا برای اهداف درمانی بهتر از نوع سرخ آن است.
چغندر ایمنی بدن را بالا برده و بدن را در مقابل میکروبها تقویت میکند و میدانیم این نکته جایگاه مهمی در پزشکی دارد که اگر افراد سیستم ایمنی و قوای بدنی قوی داشته باشند کمتر به بیماریها دچار میشوند.
چغندر برای رشد و استحکام اسکلت بدن (سیستم استخوانی-عضلانی) هم خوب است؛ شاید به این دلیل که استخوانها از سودا تغذیه میکنند لذا این گیاه میتواند برای استخوانها مفید باشد.
به صورت پخته، میل جنسی را تقویت میکند.
همچنین برای رفع التهابات کلیه و سوزش مقعد نیز مفید است.
@Drmirghazanfari
دکتر طب سنتی میرغضنفری
///////////////////////////////////
#چغندر از نگاه طب سنتی ایرانی (بخش پنجم)
️خواص آب چغندر
باید توجه داشت که همه موارد مذکور باید با تجویز پزشک مجرب در طب سنتی صورت می گیرد.
آب چغندر برای دفع بلغم و رطوبتهای زاید (که یکی از نشانه های آن تورم و درد مفاصل مخصوصا در فصول سرد است) مفید بوده، لذا باعث بهبود برخی از انواع درد مفصل و نیز نقرس می شود.
در برخی کتب طب سنتی آمده که اگر سر را با آب چغندر بشویند برای شوره مفید است (دقت کنید اول روی قسمتی کوچکی از سر امتحان شود.) مصرف آن با حنا برای بهبود کیفیت و تقویت موها توصیه شده است.
چکاندن آب آن در بینی برای خارج کردن مواد زاید سینوس ها و ترشحات سر و مغز مفید است که میتواند با همین مکانیسم منجر به رفع سرخی چشم، سردرد و لرزشهای سر و بدن بشود.
چکانیدن آن در گوش همراه با روغن بادام برای برخی انواع درد گوش میتواند مفید باشد.
همچنین اشاره شده از آب چغندر در ترکیب برخی محلولهای حقنه (تنقیه) استفاده میشود (برای رفع التهابات روده و مشکلات مربوطه).
@Drmirghazanfari
#چغندر از نگاه طب سنتی ایرانی (بخش ششم)
️خواص برگ چغندر
باید توجه داشت که همه موارد مذکور باید با تجویز پزشک مجرب در طب سنتی صورت می گیرد.
در کل ساقه و برگ این گیاه از خود گیاه مفیدتر است.
برگ چغندر برای بیماریهای ریوی (التهابات و عفونتهای پرده دور ریه (جنب) وبافت ریه) نیز مفید است و همانطورکه میدانیم، این بیماری ها در افراد با ضعف سیستم ایمنی، بیشتر و شدیدتر رخ داده و درمان آن نیز با دارو و نیزتقویت بدن و سیستم ایمنی میباشد.
برگ چغندر به صورت پخته میتواند روی مناطق دچار سوختگی و یا جوشهای پوستی بصورت ضماد بکار رود و همچنین ضماد برگ خام آن جهت برخی از بیماریهای پوستی و مفصلی گاها همراه عسل توصیه شده است.
اگر برگ آن همراه با روغن بادام روی قسمتهایی از بدن که ورم مزمن دارد قرار داده شود، ممکن است باعث تحلیل رفتن ورمها گردد (محلل).
میتوان دست و پا را در آب برگ پخته شده و نیمگرم آن گذاشته و به طور ملایم ماساژ داد که برای ترکخوردگی پوست دست و پا (که در فصول یا اقالیم سرد و خشک شایع است) بسیار مفید است.
@Drmirghazanfari
/////////////////////////////////////////////
چغندر، انواع سیاه (قرمز تیره) و سفید دارد که نوع سفید آن اثر دارویی بیشتری دارد ولی برای غذا بهتر است از نوع قرمز تیره استفادهشود.
چغندر مرکبالقوی است و گرمی و سردی آن غلبه واضح ندارند.
از خواص چغندر، خوب است بدانید:
۱. پاککننده بلغم زائد است و میتواند رطوبتهای لزج جامد را از سطح عضوها رفعکند.
۲. کمغذاست و به همیندلیل جایگزین غذا نمیشود ولی در رژیمهای لاغری کمککننده خوبی است.
۳. برای رشد و استحکام استخوانها و عضلات سودمند است.
۴. چغندر پخته یا #لبو، تقویتکننده اندامهای بدن و میل جنسی است.
۵. چغندر پخته، در کاهش التهاب و درد کلیهها و مثانه، ریه و دردهای مقعدی مفید است.
خواص گفتهشده، در برگ و ساقه (و محل اتصال آن به ریشه) قویتر از خود ریشه است.
افرادی که مزاج سردوخشک یا بیماریهای سوداوی دارند، مراقب باشند و در مصرف چغندر زیادهروینکنند.
چغندر خام در افرادی که #معده ضعیف دارند، #نفخ ایجادمیکند، پس بهتر است خوبپخته و شیرینشده باشد.
#دکتر_ناصر_رضایی_پور
به هنرمندی محمدصدرا حسینی
پیام تندرستی
@tandorostan
پیام تندرستی در اینستاگرام
Instagram.com/tandorostan.ir
////////////////////////////
چغندر(قسمت چهارم)
برگ چغندر به صورت پخته میتواند روی مناطق دچار سوختگی و یا جوشهای پوستی بصورت ضماد بکار رود و همچنین ضماد برگ خام آن جهت برخی از بیماریهای پوستی و مفصلی گاها همراه عسل توصیه شده است.
مصرف آن با حنا برای بهبود کیفیت و تقویت موها توصیه شده است. اگر برگ آن همراه با روغن بادام روی قسمتهایی از بدن که ورم مزمن دارد قرار داده شود، ممکن است باعث تحلیل رفتن ورمها گردد.
همچنین اشاره شده از آب چغندر در ترکیب برخی محلولهای حقنه (تنقیه) استفاده میشود (برای رفع التهابات روده و مشکلات مربوطه).
میتوان دست و پا را در آب برگ پخته شده و نیم گرم آن گذاشته و به طور ملایم ماساژ داد که برای ترکخوردگی پوست دست و پا (که در فصول یا اقالیم سرد و خشک شایع است) بسیار مفید است.
به کانال «بفرمایید سلامتی» بپیوندید
@DrMirghazanfari