آخرین مطلب

شربتها و دمنوشها و نوشیدنی ها و رب های میوه بر مبنای طب سنتی

شربتها و دمنوشهای طب سنتی 

سکنجبین ساده:

برای تهیه این شربت ۳ واحد آب و ۲ تا ۳ واحد شکر (می‌توان به جای شکر، از مقادیر کمتر عسل یا نبات استفاده نمود) و ۱-۵/۰ واحد سرکه انگور یا سرکه سیب خانگی مورد نیاز است. در ابتدا شربت آب و شکر (عسل) را روی شعله گذاشته، کمی که غلیظ شد سرکه را اضافه کرده، اجازه دهید باز هم کمی بجوشد. در این حین کف روی آن را بگیرید تا غلیظ‌تر شود ولی خیلی سفت نشود تا پس از سرد شدن هنوز حالت روان داشته باشد.

 شربت گلاب (جلاب):

به اندازه یک واحد شکر یا نبات و حدود سه واحد گلاب را در یک ظرف ریخته تا حل شود. سپس روی حرارت ملایم قراردهید تا کمی بجوشد. به آرامی کف روی آن را بگیرید. وقتی حجم آن به نصف رسید کمی زعفران به آن بیفزایید بعد از این که کمی جوش خورد از روی شعله برداشته، مایه شربت عسلی شکلی که بدست می‌آید همان جلاب است.

  آب پنیر (ماء الجبن):

۲ لیوان شیر تازه کم چرب به مدت ۲ دقیقه بجوشد، سپس یک قاشق غذاخوری سرکه طبیعی انگور یا سیب به آن اضافه شده (در صورت تمایل به شیرین شدن می توانید نصف استکان سکنجبین اضافه کنید) و بعد از چند قل زدن از روی شعله برداشته شود. پس از قدری خنک شدن، پنیر آن جمع آوری شود (می توان آن را در کیسه تمیز ریخته تا آبش رفته و پنیر بماند و بعدا مورد استفاده قرار گیرد). مایع باقیمانده دوباره حدود ۵-۳ دقیقه جوشانده شده و کف روی آن دورریخته شده و مایع باقیمانده پس از خنک شدن، صبح ناشتا میل شود. توجه داشته باشید در این دستور، خود پنیر (دلمه شده) مد نظر نبوده و مصرف نمی شود.

ماءالشعیر طبی:

مقداری جو تازه را در آب جوشی داده و این آب را دور ریخته، آب جدیدی روی آن بریزند (۱۴ تا ۲۰ برابر حجم جو). روی حرارت گذاشته تا دانه‌های جو نرم شوند.اگر در حین جوش کف آن را بگیرید بهتر است.بدون اینکه آن را بمالید صاف نموده و آب صاف آن را سرد کرده و مخصوصا در موارد عطش و روزهای گرم و طولانی استفاده کنید. توجه کنید به ماءالشعیر سکنجبین نزنید.

 آب میوه های شیرین:

روزی یک تا دو لیوان آب سیب یا به یا گلابی یا هویجبه عنوان نوشیدنی میان وعده طی روز میل شود. میوه تازه تهیه شده و در منزل آب گیری شود.

 آب میوه های ترش:

آب زرشک،آلبالو، شاتوت،انار،پرتقالبه صورت تازه در منزل تهیه و روزی یک لیوان متوسط نوشیده شود. در صورت نیاز و عدم ضعف می توانید تا روزی سه لیوان هم مخصوصا در فصول گرم مصرف نمایید.

یک فنجان آب غوره یا سرکه انگور طبیعی یا آب ریواس با دو برابر آب رقیق شده و جرعه جرعه طی روز نوشیده شود.

 رب میوه ها:

 طرز تهیه:برای تهیه رب میوه، یک تا دو کیلو از آن میوه را شسته و آب گیری کرده، آب میوه را در ظرف فلزی روی کتری آب جوش قرار داده تا با حرارت غیر مستقیم تغلیظ شود. می توانید کمی نبات یا عسل نیز به آن اضافه نمایید. حجم مایع که به یک سوم رسید (تا حدودی قوام پیدا کرد) آن را از روی حرارت بردارید. این کار ممکن است چند ساعت طول بکشد.

رب سیب، به، گلابی یا هویج:

بعد از هر وعده غذایی یک تا دو قاشق غذاخوری میل شود.

رب زرشک، آلبالو، انار، ریواس:

روزی دو سه ( مثلا هر ۸ ساعت) قاشق غذاخوری

رب تمرهندی:

هر ۸ ساعت یک قاشق غذاخوری

طرز تهیه رب تمر هندی:

تمرهندی(از نوع تازه در جعبه از میوه فروشی ها تهیه شود) را از هسته و لیف‌های آن پاک کرده و در مقدار مناسب آب ریخته شب تا صبح بماند. سپس با دست تمیز آن را مالیده تا له شود. سپس صاف نموده(می توانید کمی نبات یا عسل نیز به آن اضافه نمایید) و مایع حاصله را در ظرف فلزی روی کتری آب جوش قرار داده تا با حرارت غیر مستقیم تغلیظ شود. حجم مایع که به یک سوم رسید (تا حدودی قوام پیدا کرد) آن را از روی حرارت بردارید. این کار ممکن است چند ساعت طول بکشد.

 شربت های ملس (ترش شیرین):

شربت لیمو ترش یا آب غوره یا سکنجبین میخوش:

یک تا سه لیوان به صورت خنک یخچالی طی روز نوشیده شود. افراد دیابتی فقط از اندکی عسل به عنوان منبع شیرینی شربت استفاده کنند.

شربت زرشک، انار:

دو لیتر آب زرشک (ترجیحا زرشک تازه) را با یک لیتر آب سیب مخلوط نموده و روی حرارت ملایم با مقداری نبات سفید به قوام آورید. ماده حاصل در حکم مایه شربت بوده، مقداری از آن را در آب خنک حل کرده میل نمایید (روزی یک تا سه لیوان به صورت خنک یخچالی). افراد دیابتی فقط از اندکی عسل به عنوان منبع شیرینی شربت استفاده کنند.

 شربت تمرهندی میخوش / ترش:

تمرهندی را از هسته و لیف‌های آن پاک کرده و در مقدار مناسب آب ریخته شب تا صبح بماند سپس در حرارت ملایم جوشانده تا تمرهندی کاملا پخته و له شود. سپس صاف نموده و حدودا هموزن تمرهندی، قند اضافه نموده و روی حرارت ملایم به قوام آورده شود. ماده حاصل در حکم مایه شربت بوده، مقداری از آن را در آب خنک حل کرده میل نمایید (روزی یک تا سه لیوان به صورت خنک یخچالی). افراد دیابتی فقط از اندکی عسل به عنوان منبع شیرینی شربت استفاده کنند.

شربت آلو:

آلوی بخارا یا آلوی سیاه را شسته و در مقدار کافی آب خیسانده سپس جوشانده تا کاملا پخته شود. صاف کرده کمی گلاب و حدودا هموزن آلو، نبات یا قند اضافه نموده و روی حرارت ملایم به قوام آورید. ماده حاصل در حکم مایه شربت بوده، مقداری از آن را در آب خنک حل کرده میل نمایید (روزی یک تا سه لیوان به صورت خنک یخچالی).افراد دیابتیفقط از اندکی عسل به عنوان منبع شیرینی شربت استفاده کنند

 شربت ریواس:

مقدار لازم ریواس را شسته، تمیز کرده و آب آن گرفته شود (جهت گرفتن آب ریواس می‌توان از آب میوه‌گیری استفاده کرده یا می‌توان با کوبیدن و فشردن آب آن را به دست آورد). آب ریواس را از پارچه‌ای صاف کرده در ظرفی -که بهتر است سنگی باشد- چند جوش داده و کف‌های آن گرفته شود. سپس شعله را خاموش نموده و صبر کنید تا ته نشین شود. صافی آن را برداشته و حدودا هموزنآن قند اضافه نموده و روی حرارت ملایم به قوام آورید. ماده حاصل در حکم مایه شربت بوده، مقداری از آن را در آب خنک حل کرده میل نمایید (روزی یک تا سه لیوان به صورت خنک یخچالی). افراد دیابتی فقط از اندکی عسل به عنوان منبع شیرینی شربت استفاده کنند.

  مربای میوه های شیرین:

مربای سیب یا به یا گلابی یا هویج: در صبحانه یا بعد از هر وعده غذایی یک تا دو قاشق غذاخوری میل شود.

 مربای میوه های ترش:

 مربای زرشک یا آلبالو یا ریواس:

در صبحانه یایک قاشق غذاخوریتا ۲۰ دقیقه بعد از هر وعده غذایی میل شود.

 دمکرده به:

میوه را پس از شستن رنده کرده و در سایه گذاشته تا خشک شود سپس مانند چای دمکرده و صاف کرده هم بخور داده شود و هم  میل شود.

http://mirghazanfari.ir/post-69.html