مروری بر خواص “جوز هندی” ادویه ناشناخته
“جوز هندى” میوه درختى است که شبیه درخت هلو می باشد. “جوز هندی” در کشورهاى گرمسیر زیاد مىروید. و با نام انگلیسی “Nutmeg“
میوه “جوزهندی” به شکل تخم مرغ است “جوز هندى “داراى روغن فرار و یک اسید و مواد نشاستهاى است معطر است. در طب کره “جوز هندى” را براى مالش عضو بیمار مخصوصا در تسکین درد روماتیسم استعمال مىکنند.
جوز هندی
خواص “جوز هندی”:
جوز هندى بسیار لطیف و ملین طبع و محلل، مانع تخمه و مقوى اعضاء رئیسه خصوصا دماغ، مقوى حواس ناشتا جهت سهولت بریان کرده آن را با پوست جهت سرفه، خوردن جوز هندی مانع کرم معده است، جهت رفع مصرف سموم استفاده مىشود، روغن جوز هندی با عسل بر بدن مفلوج یا صاحبان اوجاع مفاصل بارده و حمیات بارده بلغمیه بمالند مفید است جهت منع تولید شپش و جهت قروح خبیثه مفید است. همچنین پوست جوز هندی مرهم تحلیل اورام، ضماد آن جهت بواسیر و امراض مقعد به غایت مؤثر است. قطور جوز هندی که برگ آن را کرم نموده جهت اخراج چرک گوش و خواص دیگر جوز هندی ، مقى بلغم و مسهل و جهت امراض بارده دماغى و عصبى مانند فلج، لقوه و سرفه، ضیق النفس، نفخ شکم و جذام مفید مىباشد.
در کتب سنتى به نام “جوز هندى” و نارجیل و گوز هندى و رانج نام برده شده، خواص جوز هندی، مسهل خوردن آن براى اخراج اقسام کرم معده و روده و کرم کدو مفید است و براى تقویت هاضمه نیز نافع است. براى تقویت فهم، حافظه و تولید چربى کلیه، رفع درد مثانه، تحلیل باد و گاز، اخراج کرم روده، حرارت غریزى را افزایش مىدهد. مواد سرد بلغمى و سوداوى را دفع مىکند ضماد آن براى معالجه بیماریهاى آمیزشى درست مىکنند دم کرده آن براى اسهال خونى استفاده مىشود. در کره جوز هندى را در طب براى مالش عضو بیمارى مخصوصا در تسکین درد روماتیسم استعمال مىکنند.
http://boalii.ir/789/%d9%85%d8%b1%d9%88%d8%b1%db%8c-%d8%a8%d8%b1-%d8%ae%d9%88%d8%a7%d8%b5-%d8%ac%d9%88%d8%b2-%d9%87%d9%86%d8%af%db%8c-%d8%a7%d8%af%d9%88%db%8c%d9%87-%d9%86%d8%a7%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%ae%d8%aa%d9%87
//////////////////////////////////
💊💊📚📚جوزبوا یا جوزهندی؛ کاهنده رطوبت اضافی معده و تحلیل برنده گازها
💊 تخم جوز هندی که دارای تخم سخت و خوشبوی درخت جوزبویا یا جوزبوا، یک هسته درختی وحشی، خوش بو و پرخاصیت است که آن را آسیاب و پودر مینمایند و مصرف آن به عنوان ادویه، در مناطق گرمسیری رواج بسیاری دارد.
💊
جوزبوا به چه نامهایی شناخته میشود؟
در ایران با نامهای «جوزبویا»،«جوزا»، « جوزهندی»
درکتب طب سنتی با نام «جوزبوا»، «جوزالطیب»
به فرانسوی Muscade , noix de muscade
به انگلیسی Mace ,nutmeg
💊طبیعت و خواص جوزبویا
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است و از خواص زیر برخوردار میباشد:
برطرف کننده رطوبت اضافی معده
تحلیل برنده گازها
نافع برای قولنج شکم در اثر سرما
مقوی کبد و معده و ضدیرقان در افراد با معده و کبد سرد و رطوبی
مقوی قوای جنسی در افراد سرد مزاج
مفید برای دل بهم خوردگی (در افرادی که تهوع و رفلاکس دارند، در همراهی غذاهای آبکی پرفایده خواهد بود، البته زیاده روی نشود.)
💊نحوه مصرف جوزبوا
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، بخش قابل استفاده گیاه جوزبوا، دانه یا هسته آن است که تقریباً شبیه بلوط است و بافتی بسیار سفت دارد.
عموماً آن را به طور معمول آسیاب کرده و به صورت پودر شده و به شکل ادویه استفاده میکنند.
پس روی غذاهای آبکی مانند انواع سوپ،آش، آبگوشت، کمی از پودر آن پاشیده یا کمی رنده شود.
برخی روی شبرینی «پای» و برخی روی «پیتزا» هم اندکی از رنده شده آن استفاده میکنند.
در استعمال خارجی نیز پودر شده آن به صورت ضماد تسکین دهنده دردهای روماتیسمی ناشی از سردی است.
روغن دانه های این گیاه دارویی را به نام کرهی جوزبوا دربعضی پمادهابه کارمیبرند.
تذکر
مراقب باشید که این ادویه مناسب مصرف روزانه نیست و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز میکند.
زیادهروی در مصرف جوزبوا یا جوزهندی ایجاد ناراحتیهای ریوی، ورم پروستات، کم اشتهایی و بدخلقی میکند.
از نظر بعضی از حکمای طب سنتی مصرف یک عدد جوزبویا (جوزهندی) کامل، ایجاد مسمومیت، سردرد، سرگیجه، خندههای احمقانه، تجسم مناظر تخیلی، تحریکات عصبی، ضعف و بیحالی، چرت زدن، کاهش دید چشم؛ فلج اعضا و … مینماید.
⛔️⛔️موارد محدودیت و منع مصرف جوزهندی یاجوزبوا
استفاده از آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.
برای گرم مزاجان مضر است و سردرد میآورد در این مورد باید با کمی گشنیز خورده شود.
منبع: طب الصمصام – آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، و با سپاس از دکتر الهام اختری)
📚https://tabaye.ir/introducing-nutmeg/
////////////////////////
✴️ جوزهندی به حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن کمک میکند
✴️همچنین برای کاهش علائم آلرژی نیز میتوانید جوزهندی بخورید
🌿 @TebbolAeme 🌿
///////////////////////////////////
جوز هندی در مقدار بسیار اندک به عنوان یکی از طعمدهندهها و ادویههای مخصوص آشپزی و شیرینیپزی به حساب میآید.
اما مصرف یکجای این ادویه به میزان بیش از چهار گرم میتواند موجب بروز حالت تهوع، توهم و در موارد شدیدتر بیهوشی شود.
مصرف این مقدار از جوز هندی در کودکان مسمومیت شدید و مرگآور به همراه دارد.
🌿 @TebbolAeme 🌿
/////////////////////////////////////
جوز هندی:
آرامکننده درد معده
مسکن دنداندرد
لکه زدایی از پوست
تسهیلکننده خواب
کاهش علائم آلرژی
بی نظمی و درد قاعدگی را رفع میکند
اضطراب و افسردگی را رفع میکند
آنچه نمیدانستی🤔👇
@Aajayeb_jahan