توصیه های بهاری امام رضا علیه السلام
﷽
خصوصیات #فصل_بهار
فصل بهار روح زمان هاست.
اول این فصل ماه آزار(در این ماه شب و روز پاکیزه و معطر است، زمین نرم میشود و غلبه بلغم از میان میرود و خون به هیجان می اید.
غذای ماه آزار (تقریبافروردین) چه باید باشد؟
در ماه اول بهار(ازار) بیشتر غذائی که مناسب است،عبارتست: از خوراکی های لطیف از قبیل : گوشت، تخم مرغ نیم برشت، نوشیدن شربت امام رضا علیه السلام( #شربت_رضوی) ،پس از انکه آن شربت را با اب خالص تعدیل نموده باشیم.
پرهیزات بهاری
در فصل بهار(به خصوص ماه آزار)باید از خوردن #پیاز و سیر و ترشی #پرهیز_کرد.
کارهای بایسته بهاری
در فصل بهار( به خصوص ماه ازار) نوشیدن اشیاء مسهل(ملین و نرم کننده شکم)پسندیده است، فَصد(رگ زدن) و حجامت نیز مناسب است.
نکته: اگر چه از طریق #فصد و #حجامت حجم خون کم می شود، ولی چون فصل بهار فصل خونسازی هست، دوباره خون تازه جایگزین ان خون می شود.
خصوصیات ماه دوم بهار
#نیسان (ماه دوم رومی بهار)سی روز است،در این ماه روز بلند میشود، و مزاج فصل قوی میگردد(در تولید و هیجان خون)خون به تحرک در میاید، بادهای شرقی در این ماه میوزد، از غذاهای بریان شده استفاده میشود، و از انچه به سرکه عمل میآید و نیز گوشتهای شکار مصرف میشود.
کارهای بایسته اردیبهشت
در ماه نیسان، امیزش جنسی و روغن مالی بدن در حمام نیکوست. و نوشیدن اب ناشتا مفید بوده، و بوئیدن گلها و عطریات طبیعی سودمند است.
خصوصیات ماه سوم بهار:
#ایار (ماه سوم رومی بهار)سی و یک روز است، در این ماه بادها صاف بوده، و ان اخرین ماه بهار است. در ان از خوردن غذاهای شور و گوشتهای غلیظ از قبیل:
کله پاچه، گوشت گاو منع شده و نیز مصرف شیر مفید نیست.
کارهای بایسته ماه خرداد
در ماه ایار(خرداد) رفتن به حمام در صبحگاه مفید است، و قبل از غذا بهکار گیری اعضای بدن در کارهای سخت پسندیده نیست.
طب الرضا علیهالسلام ص۱۳۴
. نشر این پیام صدقه جاریه است
مجله طب و تمدن اسلامی
https://eitaa.com/joinchat/2237792257Cc6bced9763
////////////////////////////////////////////////////////
خوردن #سبوس و در کل استفاده از #ملین ها و #اسهال خفیف، در بهار خوب است.
استفاده از #خاکشی در آب دمای اتاق یا کمی ولرم، #لینت_مزاج می دهد.
همچنین میتوان #آلو یا #پودرسبوس گندم یا #برنج را در یک فنجان آب ریخت و در صورت #نفخ نداشتن #معده، صبح ناشتا یا نیم ساعت بعد از غذا از آن استفاده کرد.
@Drmirghazanfari
////////////////////////////////////
تدابیر فصل بهار
در فصل بهار مصرف گوشت #ماهی بیشتر توصیه شده، چون خنک و سبک است.
همچنین #گوشتپرندگان هم در این فصل بیشتر از #گوشتقرمز توصیه شده است.
در بهار باید کلا طعمهای شیرین کمتر مصرف شود و مصرف مواد ترش، آبکی و بی طعم افزایش یابد.
با این کار بسیاری از موارد #آلرژی اوایل بهار یا اواخر زمستان، #جوش و #دمل های #بهار اتفاق نمی افتد.
در فصل بهار خوردن آش #آلو، آش #سکنجبین، آش #انار، آش دوغ (آشهای رو به خنک)، آشهای حاوی آب یا عصاره #زرشک یا انار یا #سماق هم مفید است.
محتویات این آشها به این صورت است که بیشتر حاوی #سبزیجات تازه و دارای مقداری #لپه و #برنج می باشند.
می توان گوشتهای لطیفی مثل بال یا گردن مرغ یا مختصری از گوشت چرخ کرده و قلیه شده بره در آن استفاده نمود. در نیم ساعت آخر پخت آش، یکی از موارد گفته شده (مثلا یک فنجان آبغوره، آب انار، آب زرشک، #سکنجبین ملس یا آب #لیمو) را می توان اضافه نمود.
افراد باید سعی کنند هنگام مصرف این آش #نفخ نداشته باشند، چون این آش ممکن است باعث افزایش نفخ شود. در صورتی که #معده فرد سرد است، مصرف این آش مضر است.
@drmirghazanfari
/////////////////////////////////////////////
توصیههای عمومی در فصل بهار:
استحمام معتدل و پرهیز از حمام مکرر
پرهیز از پرخوری و یبوست
توصیه به کم خوری ، خوردن غذاهای سبک و زودهضم
از استرس و عصبانیت دوری کنید
حتی المقدور از لباس های سبک و لطیف از جنس کتان و پنبه استفاده کنید.
پرهیز از ورزش سنگین و طولانی
استفاده از روشهای پاکسازی بدن متناسب با هر فرد مانند اسهال، قی ،فصد و حجامت
در ادامه همراه ما باشید…
بهار







سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه
https://eitaa.com/salamatkadeh_official
//////////////////////////////////////
شروع بهار زمانی است که پوشش مردم کم میشود؛ گلها و درختان شکوفه میکنند؛ آب و هوا لطیف و ملایم میشود؛ چشمهسارها فوران میکنند و پرندگان آواز بهار سر میدهند.
مزاج بهار گرم و تر است در حد اعتدال.
بهار مقوی قوا و مناسب مزاج و روح طبی است. همچنین مقوی قوهی مدبره (سیستم ایمنی بدن) است.
برای کهنسالان و صاحبان مزاج سرد و خشک جزو بهترین فصول است.
در بهار تولید خون در بدن افزایش مییابد.
بیماریهای دارای عوارض خونریزی مثل: خون دماغ شدن، امتلا یا پری رگها که منجر به سکتههای قلبی و مغزی میگردد، زیاد میشود.
آلرژیهای فصلی که ناشی از امتلا یا پری فصل زمستان است افزایش مییابد.
بیماریهای پوستی مثل: ورمها، دملها، جوشها، خارشها و… به دلیل وجود مواد زائد و اخلاط سرگردان در بدن که به سمت اندامهای ضعیف میروند، افزایش مییابد.
چنانچه این اخلاط سرگردان به سمت عضو مهمی مثل مغز بروند، خطر صرع و سکته به دلیل آنچه که در زمستان در بدن جمع شده، در بهار به دلیل حرارت نُضج پیدا میکند و در واقع پخته میشود، افزایش مییابد؛ بنابراین باید این اخلاط سرگردان را مدیریت کرد و پاکسازیهای مناسب فصل را انجام داد.
فصل_بهار@mahdyarteb
////////////////////////////////////////////
تدابیر بهاری
از مصرف زیاد نوشیدنیهای گرمیبخش و رطوبتزا پرهیز کنید؛ باعث هیجان مضاعف خونی میشوند که در بهار خود دارای جوشش است.
مصرف غذاهای خونساز از جمله گوشت قرمز کمتر شود.
یکی از بهترین رژیمهای غذایی در بهار مخصوصا برای کودکان و همینطور برای تقویت سیستم ایمنی بدن و قوا و ارواح طبی بدن مصرف سوپ جو، ماءالشعیر طبی، چلو گشنیز با گوشت جوجه خروس یا بلدرچین است؛ چون این گوشتها لطیف هستند و مواد زائد کمی هم ایجاد میکنند.
اگر در فصل بهار به کودکان گوشت قرمز زیاد داده شود، دچار اختلال در هضم میشوند.
@mahdyarteb
/////////////////////////////////////
رفع مشکلات شایع فصل بهار
عطسه بهاره
روزی دو بار روغن بنفشه پایه بادام شیرین، هر بار یک قطره در هر سوراخ بینی بچکانید. میتوان به پیشانی و اطراف سینوسها هم ماساژ داد.
پرهیز از ادویهها، شکلات، سرخکردهها، فستفود، قهوه
فصل_بهار@mahdyarteb
///////////////////////////////////////////
غذاهای مناسب فصل بهار
خورش کنگر
مواد لازم:
گوشت تکه شده، پیاز ساطوری شده، کنگر خورد شده، جعفری و نعناع ریز شده، آبغوره، نمک، فلفل و روغن
طرز تهیه:
پیاز را در روغن تفت داده + گوشت تفت داده + ۳ پیمانه آب بجوشد تا زمانی که گوشت بپزد. قبل از جوش آمدن درب قابلمه باز باشد تا مواد زائد گوشت به صورت کف روی آب جمع شود و با قاشق برداشته و دور ریخته شود. سپس کنگر خرد شده را هم ۵ دقیقه به ملایمت تفت داده و به همراه نعناع و جعفری ریز شده، نمک، فلفل و آبغوره به خورش اضافه کرده، یک ربع بجوشد تا خورش جا افتاده و به روغن بیفتد.
@mahdyarteb
//////////////////////////////////////////////////
بایدها و نبایدهای
فصل بهار
از حرکت و ورزش سنگین و بیش از حد پرهیز شود.
از خشم و تنشهای روانی پرهیز شود.
نوشیدنیها و شربتهای معتدل و کاهنده حرارت مصرف شود. مثل: شربت ریواس، شربتی با عرق کاسنی، شربت زرشک (افراد مبتلا به ضعف یا فشار خون پایین استفاده نکنند)، رب غوره، غوره، شربت نارنج، شربت لیمو، شربت بهلیمو و…
از ادویههای تند و تیز، تلخ و شور و تنقلات پرهیز نسبی شود.
لباسهای لطیف و سبک (کتانی) بهترین پوشاک برای فصل بهار هستند.
حمام گرم و طولانی ممنوع
آبهای معدنی گرم ممنوع
نوشیدن آب با معده خالی و ناشتا ممنوع
افراد مبتلا به آلرژی از مصرف میوههای لطیف مثل: خیار، هندوانه، طالبی و… پرهیز کنند مگر به صورت شربت (ترکیب آب این میوهها با کمی شکر سفید در سوءمزاج گرم و با عسل در سوءمزاج سرد)
وجود شکر سفید در تهیه شربتها کاهنده حرارت است و وجود عسل تقویت کننده حرارت.
فصل_بهار@mahdyarteb
توصیهها و پرهیزات بهاری
پرهیز از یبوست
مصرف آب سیب و کاهو سکنجبین به عنوان میانوعده
در افراد مبتلا به سوءمزاج گرم، غلظت خون و غلبه گرمی مصرف شربت عناب، شربت آلو بخارا و شربت تمرهندی بسیار کارساز است.
چنانچه در فصل بهار با خوردن میوهای دچار احساس سنگینی، خشکی دهان یا آروغ ترش شدید، از مصرف آن میوه پرهیز کنید.
از مصرف سبزیجات محلی مثل: سبزیهای کوهی به شرطی که به محیط زیست آسیب جدی وارد نشود، غافل نشوید.
مصرف خورش کنگر و خورش ریواس بسیار مفید است.
فصل_بهار@mahdyarteb
غذاهای طبی بهار برای پاکسازی
آشهای طبی
آش یارمه (چریش) خراسان شمالی
مواد لازم:
نخود، عدس و لوبیا هر کدام ۱ پیمانه
بلغور گندم ۳ پیمانه
چریش (سبزی کوهی محلی) به مقدار لازم
نمک طبیعی، فلفل قرمز و دوغ به میزان لازم
طرز تهیه:
حبوبات را خیسانده و پخته، بلغور گندم را اضافه کرده و روی حرارت ملایم مدام هم زده تا ته نگیرد. نمک و چریش را اضافه کرده تا جا بیفتد. سپس به همراه دوغ و فلفل قرمز میل کنید.
به جای چریش میتوانید از سبزی ترهی کوهی هم استفاده کنید.
فصل_بهار
@mahdyarteb