آخرین مطلب

گرمازدگی و راهکارهای طب سنتی

🔸 گرمازدگی در کشاکش کرونا
🖊 بقلم‌ دکتر مجید انوشیروانی، دکترای تخصصی طب ایرانی.

🔸 فراز نخست:
هرچه هوای اردی‌بهشت ۹۹، سازگار و نازش‌‌آور و نوازشگر بود خرداد با گرمایی گدازان و سوزنده به میدان آمده است و بویژه در این روزها گویی آتش در هر کران می‌دمد. حالا همه -چه کسانی که حرارت بنیادی اندکی دارند مانند خردسالان و سالخوردگان، و چه جوانان گرم‌مزاج- باید برای رویارویی با گرمازدگی آماده باشند.
اما امسال ممکن است وضع قدری متفاوت‌ باشد و چالش‌های تشخیصی دیگری برای گرمازدگی رخ دهد زیرا برخی شباهت‌ها میان علایم گوارشی/عصبی گرمازدگی و علایم گوارشی/عصبی کووید-۱۹ ممکن است کار را دشوار کند.
می‌دانم که بیشتر مردم این موضوع را جدی نمی‌گیرند ولی البته کروناویروس با رفتار پیچیده و غافلگیرکننده‌اش هنوز و پس از این هم برای ما درس‌ها و عبرت‌هایی خواهد داشت…
@hikmatbasedmedicine

🔸فراز دوم:
گرمازدگی با افزایش دمای بدن، بی‌حالی و خستگی، احساس ناخوشی، و چندین علامت دیگر در سیستم‌های گوناگون بدن پدیدار می‌شود از جمله:
– علایم گوارشی (تشنگی شدید و خشکی مخاط‌ها، تهوع، استفراغ، اسهال، بی‌اشتهایی)
– علایم مغزی‌عصبی (گیجی و منگی، سرگیجه، سردرد)
– علایم قلبی‌عروقی (کاهش فشارخون، افزایش ضربان قلب)
@hikmatbasedmedicine

در این‌ میان، علایم گوارشی مانند تهوع و اسهال اهمیت ویژه‌ای دارند زیرا اختلال سد مخاطی لوله گوارش در فرآیند گرمازدگی، می‌تواند به پیامدهای التهابی دیگری منجر شود که گاه مزمن یا عودکننده خواهند شد و چنان‌که گفتم تشابه بالینی آنها با علایم ابتلا به کووید-۱۹ نیز می‌تواند چالش جدیدی ایجاد کند.‌

🔸فراز پایانی:
با ملاحظه امکان دینامیزم‌های یادشده، توجه به این نکات را ضروری می‌شمارم:
۱. نشانه‌های مشترک میان گرمازدگی و کووید-۱۹ را بویژه در سالمندان باید جدی گرفت.

۲. کسانی که در گرمازدگی دچار تهوع، استفراغ، یا اسهال می‌شوند برای پیشگیری و کمک به بهبود، باید به این نکات توجه کنند:
– بهترین‌ نوشیدنیِ مناسب این وضع، آب سیب ترش‌وشیرین، یا دمنوش سیب یا دمنوش به (با دمای خنک) است.
– خیسانیده تخم بارهنگ همراه با گلاب با مقدار بسیار اندکی شیرین‌کننده نیز سودمند است.
– رب انار ترش‌وشیرین بجای رب گوجه بسیار مناسب است.
– بهترین غذا در این حال، چلوگشنیز با تخم گشنیز و قدری سماق است.
– خوردن گوشت در این وضع باید بسیار کم شود و در حداقل مقدار بصورت گوشت کبابی یا جوجه‌کباب با رب انار مصرف گردد.
‐—————-
نقل و همرسانی این نوشتار با حفظ امانت، بدون کم و افزون، با ذکر لینک‌های کانال و نام نویسنده مجاز است.
https://telegram.me/Hikmatbasedmedicine