آخرین مطلب

باقلا با نگاهی به طب سنتی

باقلا و مصرف آن درفصل بهاربا نگاهی به طب اسلامی و سنتی چیست ??

در روایات متعددى از پیامبر صلى الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام از خواص باقلا چنین آمده است: ساق پاها را زیاد مى‏کند، مقوى مغز است، معده را پاک مى‏گرداند، به وجود آورنده خون تازه است، درد را از بین مى‏برد و صورت را زیبا مى‏کند.

باقلا را به اسم علمى‏Faba vulgaris وViciafaba نوشته‏اند.

 خام آن سمى مى‏باشد و مصلحش پخته شدن است. نفخ‏آور است و مصلحش فلفل و میخک است.

باقلا از حبوباتى است که هم به صورت تازه و هم به صورت خشک شده مصرف مى‏شود. باقلا داراى ویتامینهاى:A ,B ,C و همچنین املاح مختلف از جمله آهن، کلسیم و فسفر مى‏باشد. این دانه سرشار از مواد پروتئینى مى‏باشد و بدین ترتیب مى‏تواند تا اندازه‏اى از سوء تغذیه، بخصوص هنگام عدم مصرف پروتئین‏هاى حیوانى، جلوگیرى کند. از این دانه گرانبها، اطباء سنتى و جدید در درمان بیماریها سود جسته و مى‏جویند.

از جمله پزشک گرانمایه دکتر «لکرک» در اوایل قرن حاضر با تجربیات خود، ارزش پوسته سبز روى باقلا (پیله باقلا) را در درمان عفونتهاى کلیوى و وجود آلبومین در ادرار نشان داد.

متاسفانه در بیمارى فاویسم، باقلا در معرض اتهام قرار گرفته است و مردم کوچه و

بازار این بیمارى را منسوب به باقلا مى‏دانند، در صورتى که بیمارى فاویسم یک بیمارى ارثى و ژنتیک مى‏باشد و به علت اختلال در ژن و متعاقب آن، کاهش میزان یک آنزیم به وجود مى‏آید. این افراد ممکن است هنگام مصرف مواد اکسید کننده از جمله آسپرین، سولفانامیدها، ویتامین‏C یا در اثر ابتلاء به بعضى بیماریهاى عفونى، نقص ارثى خود را ظاهر سازند.

بیمارى معمولا به صورت حاد و با کم خونى، تیره شدن رنگ ادرار و گاهى زردى تظاهر مى‏کند. این اشخاص لازم است براى جلوگیرى از بروز مجدد بیمارى از مصرف مواد ذکر شده خوددارى کنند. لازم به تذکر است: این بیمارى شایع‏ترین بیمارى ارثى در دنیا مى‏باشد و معمولا نیز پسرها را مبتلا مى‏سازد.

????

روایت:

امام صادق علیه السلام فرمود: «اکل الباقلا یمخ الساقین و یزید فى الدماغ و یولد الدم».

یعنى: خوردن باقلا مغز استخوان هر دو ساق پاها را زیاد مى‏کند، بر دماغ مى‏افزاید و خون تولید مى‏نماید.

امام صادق علیه السلام فرمود:«کلوا الباقلاء بقشره یدبغ المعده».

یعنى: باقلا را با پوستش بخورید که معده را دباغى مى‏نماید.

انس از پیغمبر خاتم صلى الله علیه و آله نقل مى‏کند که آن حضرت فرمود: غذاى حضرت عیسى باقلا بود تا وقتى که به آسمان رفت و چیزى نخورد که آتش آن را تغییر دهد.

امام فرمود:«من اکل فوله بقشرها اخرج الله عز و جل من الداء مثلیها».

«هر کس باقلا را با پوست بخورد خداوند دو برابر آن درد را از بدن او بیرون مى‏آورد». فوله در لغت به معنى باقلا و در المنجد نوشته نوعى از باقلا است.

امام صادق علیه السلام فرمود:«الباقلا یذهب الداء و لا داء فیه».

دائره المعارف بزرگ طب اسلامى، ج‏۱، ص:

http://www.tim.ir/post-826-_%D8%A8%D8%A7%D9%82%D9%84%D8%A7.html

????

سایر تحقیقات 

مصرف باقالا با ماست : احتمال ایجاد امراضی مانند دل دردهای بسیار شدید ، فلج شدن ، اسهال و استفراغ و التهابات گوارشی خواهد بود .

باقلا تازه دارای مزاجی سرد و تر و درجه حرارت ۱ بوده و باقلاخشک دارای مزاجی سرد و خشک با درجه حرارت ۱و۲ بوده که مصلحات آن عسل ، پوست کندن و سپس خوردن ، جوشاندن آب و دور ریختن آب اولیه ، روغن بادام شیرین ، پونه ، مرزه ، فلفل ، دارچین ،آویشن کوهی ،زیره و گلپر میباشد .

??

باقلای مصری یا ترمس دارای مزاجی گرم و خشک و درجه حرارت ۳ میباشد .

باقلا مصری ( دارای کمی گرم و خشک )

خوردن بیست و پنج گرم باقلای مصری بازکننده انسداد و گرفتگی کبد ، طحال و عروق می باشد .

خوردن باقلای مصری مقوی ، مدر آور و قاعده آور است .

اگر ده گرم باقلای مصری را با کمی سداب و فلفل مخلوط کنید و بخورید باز کننده عادت ماهانه و زیاد کننده ترشح آن است و محلل ورم طحال وباز کننده انسداد مجاری کبدی است .

پودر باقلای مصری را بر پوست ضماد کنید رافع انواع بیماری های پوستی است از جمله جرب و کچلی اگزوما .