💊💊بررسی تغذیه بانوان در ایام بارداری از نگاه طب سنتی
پرهیزات غذایی در بارداری:
زرشک ، کرفس ، گشنیز ، زعفران ، ترشیجات (سرکه ، سیب ترش ، ماست ترش ) ، سفیده تخم مرغ ، کافئین (چای پررنگ، قهوه، نوشابههای کولا) و نیز خوراکیهای مصنوعی و صنعتی، آبمیوههای بسته بندی شده، تنقلات ناسالم، رنگهای خوراکی، فست فودها، آب یخ و … را نخورید
مصرف زیاد کرفس در مادران باردار باعث افزایش ابتلای کودکان آنها به آلرژی در آینده می شود.
مصرف زیاد گشنیز در دوران بارداری، بر روی حافظه و قدرت یادگیری در کودک به طور کوتاه مدت عوارض نامطلوبی دارد.
مصرف کافئین در بارداری باعث ایجاد آسیبهای سلولی در جنین و بروز پرهاکلامپسی و از دست دادن زودرس حاملگی در مادر می شود.
زنان باردار بهتر است از زیاده روی در مصرف سیر پرهیز کنند چرا که می تواند باعث افزایش انقباضات رحمی و افزایش احتمال سقط یا زایمان زودرس گردد.
مصرف آلوورا و فراورده های آن به دلیل ایجاد انقباضات رحمی و افت فشارخون در بارداری می تواند خطر ساز شود و باید تا حد ممکن از آن پرهیز کرد
مصرف کندر در بارداری
از موضوعاتی است که بسیاری از زنان باردار نسبت به آن کنجکاو شده اند و بعضا به اشکال مختلف مورد استفاده قرار داده اند. در این زمینه چند نکته باید مدنظر قرار گیرد:
این که زمان توصیه شده برای مصرف کندر به قصد تأثیر بر تکامل مغزی جنین، ماه سوم بارداری است.
اینکه کندر مورد استفاده برای این کار باید کندر ذکر باشد.
مصرف کندر در ماه سوم باید به صورت جویدنی باشد نه خوردن، و به مدت ۱-۲ هفته و روزی ۱ نخود. احتمالا با جویدن در اثر ترشحات بزاقی چیزی از صمغ جدا می شود که در حالت گوارشی این اثر ظاهر نمی شود.
مصرف کندر در سایر ماه ها ممکن است با عارضه همراه باشد به ویژه نقاطی که تکامل آنها بعد از ماه سوم بارداری نیز ادامه پیدا می کند.
لزوم تنوع غذایی در بارداری
بهتر است مادر در ماههای اول به دلیل ضعف معده در طول روز بیش از سه وعده غذا با حجم کم صرف نماید. همچنین در سه ماهه سوم نیز به دلیل افزایش حجم رحم و فشار بر دستگاه گوارش و معده، باید حجم غذاها کاهش یافته و تعداد آن افزایش یابد.)
در طول بارداری بهتر است از غذاهای مولد خون شایسته، ساده و زودهضم مثل گوشت جوجه و کباب یا آب گوشت گوسفند جوان (تازه) استفاده شود.
تغذیه در ماه های بارداری
ماه اول بارداری
ماه اول بارداری آغاز فعالیت قلب است. انار خون ساز است، اگر در فصلی بودید که انار نبود غذاهای خون ساز دیگر استفاده کنید. خرما قند طبیعی دارد که سوخت مغز است .مصرف لبنیات در شب مثل شیر با خرما و پنیر با گردو خیلی مفید است. مصرف سبزیجات که هم خون تازه برویاند و هم از یبوست در بارداری پیشگیری کند..
ماه دوم بارداری
ماه دوم، ماه شکل گیری چهره جنین است. بادام منبع کلسیم است وبهتراست پودر شده و باشربت عسل معجون شود و میل شود میزان کلسیم سازی آن که مغز استخوان را پر میکند و مغز استخوان خون تازه تولید می کند خیلی زیاد است.
ماه سوم بارداری
در این ماه تارهای صوتی و اعضاء حسی جنین شکل می گیرد. گندم ویتامین ای دارد و بصورت جوانه یاحلیم استفاده می شود. ویتامین ای در زیبائی مؤثر است .گوشت قرمز بالاترین خون سازی و ویتامین ب را دارد.سیب درختی وغذاهای گرم باعث بالارفتن حرارت معده ودرنتیجه هضم غذا و از طرفی کاهش تهوع ناشی ازویارو…می شود.
ماه چهارم بارداری
در این ماه رویش موی کودک شروع می شود. مصرف ناشتا این مواد خیلی مفید است :
سیب ، انار، عسل. روزانه ۲ عدد انجیر خیلی مفید است. انجیر کلسیم زیادی دارد و خون ساز است.
ماه پنجم بارداری
ماه حرکت جنین است. تخم مرغ بالاترین ویتامین ب را دارد و داروی اعصاب محسوب میشود .
ماه ششم بارداری
مصرف انجیر و زیتون بعد از صبحانه توصیه میشود. زیتون برای تقویت اعصاب مفید است. این دو ماده برای ماه بعد که فعالیت اعصاب شروع می شود، ضروری است.
ماه هفتم بارداری
ماه سیستم اعصاب است. مصرف ناشتا انار و بادام روزانه خیلی مفید است. در فصل تابستان مصرف خربزه که گرم و تر است مفید است. خوردن به د راین ماه کودک را زیبا میکند. مصرف کدو مسمائی و حلوائی کودک را خوش خلق میکند.
ماه هشتم بارداری
ماه زیبایی جنین است. مصرف عسل، سرکه سیب هفته ای یک بار،انارشیرین در صبح خیلی مفید است.عسل ویتامین دارد و در زیبایی جنین و بدن مادر نقش دارد. سرکه گرم است وحرارت بدن را بالا میبرد و مقوم اعصاب است.
ماه نهم بارداری
ماه تولد کودک است. برای مادران با طبع سرد مصرف کباب گوشت شتر و برای مادران با طبع سرد و خشک، کباب ماهی خیلی مفید است. برای مادران با طبع دموی، گوشت شتر تا سردی و خشکی آن را میزان کند. مصرف خرما با شیر در شب خیلی مفید است.
زنان باردار به منظور کاهش درد زایمان میتوانند در هفته آخر ماه نهم بارداری خود روزانه ۲ تا سه لیوان از دمکرده گلختمی، گلگاوزبان و پرسیاوشان استفاده کنند.
منبع: پیشگیری و شفای بیماریها از سیر تا پیاز، دکتر عبدالله پورعبدالله
منبع: کتاب سبک زندگی سالم با طب ایرانی اسلامی
https://tabaye.ir/foods-in-pregnancy/