آخرین مطلب

معده سالم بر مبنای طب سنتی

گوجه و موز با معده خالی نخورید

گوجه:اسید گوجه با اسید معده واکنش داده و باعث سنگ در معده شده

موز:منیزیم بدن‌ بطورناگهانی افزایش پیدا میکند و تعادل منیزیم و پتایسیم بدن بهم میریزد.

@Raze_salamati99

////////////////////////////////////////////////

🏴🏴🏴🏴
تدابیر معده
نفخ: احساس سفتی و پری شکم و احساس حرکت گاز در شکم.
علل نفخ :
 عدم رعایت نحوه صحیح غذا خوردن
 تجمع اخلاط سوء و مواد نامناسب در دستگاه گوارش
 مصرف غذاهای ایجاد کننده نفخ.
نحوه صحیح غذا خوردن:
قبل از گرسنگی غذا نخورید و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید- غذا خوب جویده شود و در آرامش میل شود-سر سفره مطالب ناراحت کننده مطرح نشود و مطالب نشاط آور مطرح شود.مصرف میوه و سالاد و مایعات با فاصله از مصرف غذا باشد.چند نوع غذا با هم مصرف نشود.
پرهیزات:
غذاهای چرب و سرخ کرده و سنگین و ترش یا شور یا تند پرادویه- غذاهای کارخانه ای و آماده، قهوه و نسکافه و کاکائو چای پررنگ نوشابه های گازدار، غذاهای خمیری و فست فود، آب یخ، سیر پیاز چغندر و شلغم خام، حبوبات نفاخ، پرتقال نارنگی و میوه های گازدار، کلم ، میوه هایی مثل هلو و آلو و خیار و کدو و…
توصیه ها:

  1. غذاهای با هضم راحت و کاهنده نفخ: سبزی پلو (شوید، گشنیز، اناریچه،زولنگ ) کباب برگ و جوجه کباب.
  2. قرار دادن سبزیجاتی مثل شوید و جعفری و ریحان و نعنا و پونه و زیره در رژیم غذایی
  3. استفاده از زنجبیل، آویشن، رازیانه، انیسون و زیره به عنوان ادویه در غذا
  4. مصرف مخلوط سیاهدانه و زنیان (به مقدار مساوی ) قبل و بعد از غذا.
  5. ۱۰ گرم زیره، ۱۰ گرم رازیانه ۵ گرم انیسون با هم نرم شود ۱ قاشق غذا خوری از آن را در یک لیوان آب جوش دم کرده و نیم ساعت بعد از غذا میل شود.
  6. ماست و آویشن و نمک یا ماست و آویشن و سیاهدانه و مصطکی و زنیان و نمک
  7. ترکیب زنجبیل و شکر بعد از غذا
  8. سیاهدانه کوبیده با عسل
  9. آدامس سقز و مصطکی و عسل
  10. شربت انار و نعنا:۶۰۰ گرم آب انار ترش و شیرین و ۳۰۰ گرم شکر ۱۲ گرم عرق نعنا مخلوط کرده و بجوشانید تا به قوام آید
  11. زنیان ۱ قاشق چایخوری وسط غذا و پونه قبل و زیره بعد از غذا

https://kmehrtebco.ir/%d8%aa%d8%af%d8%a7%d8%a8%d9%8a%d8%b1-%d9%85%d8%b9%d8%af%d9%87-%d9%88-%d9%86%d9%81%d8%ae/

///////////////////////////////////////////////

🏴🏴🏴🏴ضعف معده و ضعف هضم:
در این بیماری نیز باید عادات ناپسند غذایی ترک شده و آداب صحیح غذا خوردن رعایت شود.
اگر علت ضعف معده از تجمع اخلاط در معده است، باید با مراجعه به پزشک جهت پاکسازی معده از اخلاط نامناسب اقدام نمایند و سوء مزاجهای حاکم بر معده را اصلاح نمایند.
از دیدگاه طب سنتی،‌ بهترین علاج در ضعف معده تقلیل غذاست. حکیم محمد اعظم خان در کتاب اکسیر اعظم می نویسد: ” اکثر مریضان ضعف معده که تقلیل غذا کردند، در مدت قلیل به عنایت رب جلیل شفای کلی یافتند و کسانی که از تکثیر طعام و امتلای شکم دست نکشیدند، دچار ذرب و استسقا گردیده و عاقبت شربت مرگ چشیدند.”
. کسانی که دچار این بیماری هستند، علاوه بر پرهیزات ذکر شده در مشکلات معده،‌ از مصرف شنبلیله و کنجد نیز پرهیز نمایند که هر دو مضعف معده اند.

  1. در رژیم غذایی این افراد مربای زنجبیل،‌ مربای آمله، مربای هلیله،‌ ماش، بادام،‌ عسل و گشنیز قرار گیرد.
  2. گوشتهای مفید برای این بیماران گوشت پرندگانی چون جوجه مرغ،‌ دراج، تیهو، کبک و گنجشک است که سریع الهضم بوده و معده را برای هضم دچار اشکال نمی کنند.
  3. یکی از غذاهای مفید برای این بیماران گوشت جوجه مرغ است که بنابر مزاج فرد با دارچین، زعفران و زیره سبز و سیاه و نیز سماق و آبلیمو و آب انار چاشنی دار شده باشد.
  4. مصرف مویز،‌ کرفس و نعناع برای انواع بیماریهای معده از جمله ضعف معده مفید است.
    ۶- بهترین شربتهایی که بیماران دچار ضعف معده می توانند از آنها استفاده نمایند عبارتند از:
    الف) شربت لیمو، آب سیب، آب به
    سکنجبین به و لیمو
    مواد لازم: آب به شیرین ۲۵۰ گرم، سرکه انگوری کهنه ۱۳۰ گرم، گلاب ۱۳۰ گرم، آب لیموترش ساده ۱۳۰ گرم، عسل ۳ کیلوگرم.
    طرز تهیه: این مواد را با هم مخلوط کرده با آتش ملایم بجوشانید تا قوام آید.
    • برای تقویت معده و کبد و قلب، افزایش اشتها و رفع استفراغ مفید است.
    ب) شربت سکنجبین سفرجلی: این شربت به گفته جالینوس در تمام بیماریهای معده که خیلی گرم نباشند اثر دارد.
    طرز تهیه: آب به ترش صاف شده ۴۰۰ گرم،‌ سرکه ۱۰۰ گرم را با ۴۰۰ گرم شکر به قوام آورده شده و سپس به ازای هر ۱ کیلو مایه به دست آمده (سکنجبین)،‌ ۱۰ گرم زنجبیل به آن اضافه شود. مایه شربت فوق در هنگام مصرف با آب رقیق شود.
    ج) شربت سکنجبین سفرجلی لیمویی: مقوی معده و کبد
    طرز تهیه: آب به ۲۵۰ گرم،‌ سرکه و گلاب و آبلیمو از هر کدام ۱۵۰ گرم، با مقداری شکر به قوام آورده شود.
    د)شربت مقوی معده: آب گلابی رسیده با مقداری شکر به قوام آورده شود.
    ه)شربت دیگری مقوی معده : آب انار شیرین ۵/۱ کیلو ، آب سیب ۴۰۰ گرم با ۴۰۰ گرم شکر به قوام آورند. در موقع مصرف ۷۵ گرم از مایه شربت فوق را با آب رقیق کرده، بنوشند.
    ۷- اگر ضعف معده از رطوبت بیش از حد معده باشد، مصرف پسته در این بیماری مفید است .
    ۸- جوارشی که مقوی معده ضعیف است و موافق مزاج جمیع مردم در جمیع اوقات:
    ۴۰ گرم آب بالنگ یا نارنج را با ۴۰۰ گرم آب سیب روی حرارت ملایم بگذارند تا به نصف برسد. سپس با ۴۰۰ گرم شکر، ۴۰۰ گرم عسل و ۲۰۰ گرم گلاب با حرارت ملایم به قوام بیاورند. سپس ۵/۳ گرم مصطکی و ۵/۱۰ گرم بادرنجبویه اضافه نمایند و مایه را در ظرف چینی نگاهداری کنند و روزانه ۵/۱۰ گرم از مایه فوق مصرف نمایند.
    ۹- جوارش مصطکی: معده را تقویت می کند و برای گوارش مفید است و از رطوبتهای زاید جلوگیری می نماید: ۱۷ گرم مصطکی را در ۳۵ گرم گلاب حل کنند، سپس با ۳۵۰ گرم قند به قوام بیاورند، در هر وعده ۱۷ گرم مصرف شود.
    ۱۰- ترکیب زیر نیز در درمان ضعف معده مجرب است: میخک، انیسون، مصطکی از هر کدام ۷ گرم، زنجبیل و شکر از هر کدام ۵/۳خوب بکوبند و الک کنند و در هنگام مصرف ۷ گرم از مخلوط فوق را بخورند.
    ۱۱- پوست داخلی سنگدان مرغ خانگی را از گوشت جدا کرده، آویزان کنند تا خشک شود سپس بکوبند و ۵/۲ گرم میل نمایند.
    ۱۲- مالیدن روغن سنبل الطیب، روغن مصطکی و ضماد پوست سیب و به، بر روی معده در ضعف معده مفید است.
    سوزش و ترش کردن معده:
    از دیدگاه طب سنتی سوزش معده و ترش کردن آن می تواند به علت رطوبت زیاد در دهانه معده باشد که در این صورت احساس سوزش و ناراحتی با گرسنگی بهبود یافته و با مصرف غذا تشدید می شوند. علت دیگر ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین یافته (به علت اختلاط غذا با خلط موذی) و گرسنگی تشدید می یابد.
    رعایت توصیه های زیر در بیماران دچار ترش کردن و سوزش معده مفید است.
    ۱- رعایت آداب صحیح غذا خوردن .
    ۲- پرهیز از غذاهای غلیظ و نانهایی مثل نان فطیر که هضم خوبی ندارند.
  5. ۳- اگر علت سوزش و ترش کردن از رطوبت باشد بهتر است به عنوان غذا از گوشتهای لطیف و سریع الهضم به صورت کبابی استفاده شود.
  6. ۴- اگر علت سوزش و ترش کردن معده از فزونی ریختن خلط سوداست، استفاده از مربای آمله، مربای هلیله و شربت سکنجبین بزوری مفید واقع می شود.
  7. ۵- مصرف مخلوط کنجد له شده و کوبیده با نبات ترشی و رطوبت معده را برطرف می سازد.
  8. ۶- استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین می بخشد.
  9. https://kmehrtebco.ir/%d8%aa%d8%af%d8%a7%d8%a8%d9%8a%d8%b1-%d9%85%d8%b9%d8%af%d9%87-%d9%88-%d9%86%d9%81%d8%ae/