?راز طول عمر بیش ازصد سال?
?دکتر سید محمد موسوی?
?قسمت چهارم?
?✍ تغذیه سالمندان ویژگیهای خاص خود را دارد و مهمترین اصل آن است که مزاجی ضد مزاج پیری باید در دستور کار قرار گیرد تا بتواند آنان را در مسیر رشد و سرزندگی ?پایدار نگه دارد. این مزاج همانا مزاج زمان کودکیست?. مزاج گرم و تر بهترین غذاها آنهایی هستند که گرمی و تری? را به اندامها میرسانند.هر چیزی که مزاج را به سردی و خشکی بکشاند منجر به تقویت مزاج پیری و ایجاد ضعف و سستی میشود?.
?✍اکنون نکتهای که علم تغذیه را نسبت به مزاج پیران دچار مشکل میکند غلبه گرمی و خشکی است که بدلیل شرایط خاص زندگی امروز بر پیران عارض میشود. این مزاج مزاحم ناشی از بیتحرکی است که بهخاطر گسترش وسائل رفاهی امکان جنب و جوش را از پیران میگیرد. ناگزیر در علاج پیران نباید یکباره قضاوت کنیم که همه آنان دارای مزاج سرد و خشکند.
?✍پس هر نوع مزاجی که فعلا حاکم است شناسایی و ساماندهی شود.در حال حاضر بیشتر صفرا و خشکی است که بر جسم سالمندان غلبه میکند.برای خروج از این سوء مزاج باید او را به سمت گرمی و تری بکشانیم که البته این حرکت بسوی گرمی و تری لازم است ملایم و با رعایت احتیاط صورت پذیرد.
?نان سبوس دار وطول عمر?
?✍نان بویژه نان گندم از با ارزشترین مواد غذایی است که خداوند برای بندگان خود از سر رحمت خلق کرده است. نان اگر بطور طبیعی و بدون حذف سبوس مورد استفاده قرار گیرد در طول عمر تأثیر بسزایی دارد.
?✍نان جلوه رحمت الهی است و باید بدان توجه خاصی مبذول داشت. طب اسلامی در بیان اهمیت نان احادیث بسیار زیادی برجای گذارده است. احادیثی که سراپا حکمت و پند است. معصومین (ع) از نان سبوسدار و آرد الک نکرده استفاده میکردند.
از انس بن مالک نقل کردهاند که رسول خدا (ص) هرگز نان سفید سبوس گرفته و الک شده میل نمیکرد.از امام صادق (ع) نقل شده که فرمود: چون نماز صبح را خواندی، پاره نانی بخور تا با آن دهان خویش را خوشبو سازی، حرارت آن را فرو نشانی، دندانهایت را محکم سازی، لثهات را استحکام بخشی، روزی خویش را بدست آوری و خوی خود را نیکو سازی.
?✍تمام مردم وبه خصوص سالمندان توجه کنند که نان سبوسدار میل کنند و هرگز عادت به خوردن نانهای امروزی نداشته باشند. سبوس نان همه ویتامینهای لازم برای بدن را در خود دارد?. طبیعت نان، گرم مایل به اعتدال است. نان سبوسدار ملین طبع و پیشگیریکننده از چاقیست?. زود هضم میشود و رافع بواسیر و شقاق و سرطان معده و روده است.
?✍نانی که سبوس آن را گرفته باشند دارای خواصی برعکس نان سبوسدار است؛ پس نباید در اجتناب از آن تردید کرد. اگر نان سبوسدار همراه با میوه و سبزی میل شود غذایی کامل است و با افزودنیهایی مانند: سیاهدانه، کنجد، رازیانه، زیره، شنبلیله، گشنیز و امثال آن سبب تقویت مزاج کهنسالان میشود.?
?✍مصرف نان سبوسدار را برای علمای فرهیخته جهت تحکیم سلامتی و طول عمر و مصون ماندن بدن از سرطانها و سکتههای مغزی و قلبی اکیدا توصیه میکنیم و از آنان میخواهیم از مصرف نان بدون سبوس که این روزها حاصل کار تمام نانواییهاست اجتناب ورزند.نان باید از آرد گندم و جو هر دو تهیه شود.نباید سبوس گندم و جو کاملا گرفته شده باشد. همواره بهتر است نانی که تازه از تنور بدست آمده تناول کنند و از نانهای مانده پرهیز نمایند.