??????? شلغم؛ از لاغری تا یبوست
در مورد این گیاه احادیثی وجود دارد از جمله حدیثی در کتاب معتبر کافی که از امام صادق (ع) نقل شده:”بر شما باد شلغم. آن را بخورید و پیوسته خوردنش را استمرار بخشید. و آن را از همه کس جز آنها که اهلش هستند پنهان بدارید.زیرا هیچ کس نیست که در او رگی از جزام نباشد؛ با استفاده از شلغم ریشه آن را بسوزانید.”
منظور از جزام در قدیم طیفی از بیماریهای خطرناک بوده و نه فقط بیماری جزام امروزی.
پس شلغم میتواند از مجموعهای از بیماریها جلوگیری کند. این حدیث در چندین جا تکرار شده و این تکرار نشان دهنده اهمیت آن است.
جای دیگری در حدیثی آمده است: شلغم را در هر فصلی بخورید تا هر دردی را از شما ببرد.
مزاج شلغم گرم و تر است و غذاییت دارد یعنی موجب رشد بدن میشود،شخص را سیر میکند و میتواند جای وعده غذای اصلی را بگیرد.
کسانی که دنبال رژیمهای لاغری هستند میتوانند از آن بهره ببرند و آن را جایگزین برنج، نان و گوشت کنند.
اصولا مواد غذایی که گرم و تر رو به اعتدال هستند، برای همه مزاجها قابل استفاده بوده و مزاج شخص را به هم نمیزند.
به صورت پخته برای رفع سرفه به کار میرود.
همچنین لینت بخش است و برای یبوست مفید است.
نرم کننده گلو و حنجره است و در فصول سرد که گرفتگی و التهاب حلق و حنجره شایع تر است، بسیار کمک کننده می باشد.
اشتها آور و مقوی قوای جنسی بوده، هچنین مدر (ادرارآور)می باشد لذا موجب شستشوی مجاری ادراری شده و برای کسانی که مشکلاتی چون سنگهای کلیه و مثانه دارند نیز میتواند مفید باشد.
آب شلغم پخته یا له شده آن به طور موضعی برای بهبود ترک خوردگی و خشکی یا خارش پوست ناشی از سرما مفید است.
ترشی آن همراه با خردل، لذیذ و اشتهاآور بوده، مقوی احشای داخل شکم و غیرنفاخ است.
نفاخ است و ممکن است برای برخی افراد دیرهضم باشد.
البته همین دیرهضمی برای کسانی که رژیم کاهش وزن دارند مفید است چرا که مدتی در معده میماند و جلوی اشتها را میگیرد.
به صورت معمول پخته مصرف میشود. اکر کمی نمک به آن اضافه شود رطوبت آن کاهش مییابد و برای افرادی که رطوبت بدن و معده، آنها را اذیت میکند عارضه آن کاهش می یابد.
دکتر میر غضنفری http://mirghazanfari.ir/post-401.html