فصل بهار و تدابیر تغذیه ها و تدابیر نوشیدنی ها بر مبنای طب سنتی
??? تدابیر فصل بهار و نوروز از دیدگاه طب سنتی
دو زمان در سال از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است: قبل از پاییز و قبل از بهار، چون هوا به شدت تغییر میکند (اما بین فصول پاییز و زمستان یا بین بهار و تابستان تغییر خیلی زیاد نیست)، بنابراین تدابیر این دو زمان هم بسیار مهم است، از جمله تدابیر نوروز که در ایران، قبل از بهار است.
تدابیر فصل بهار
بهار، مزاج گرم و تر دارد، یعنی طبیعت و بدن به سمت گرمی و تری حرکت میکنند، بنابراین خود به خود باید مصرف خوردنیها و نوشیدنیهای گرم و تر (مانند نان، گوشتها، برنج، مواد شیرین و شیرینیها) کاهش پیدا کند.
در زمستان اجازه خوردن غذای نسبتا زیاد داده میشود، اما در بهار نه!
بهار، بیشتر فصل پاکسازی بدن از مواد زائد جمع شده در بدن بر اثر مصرف مواد سنگین در فصل زمستان میباشد.
شاید یکی از علل خوردن ماهی در رسم شب عید به همین دلیل باشد، چون ماهی یک گوشت سبک و خنک است.
در فصل بهار مصرف میوهها، شربتهای رو به خنکی (مانند شربت به لیمو، آبلیمو، سکنجبین رو به ترش، زرشک، انار، آلو و تمبرهندی تازه) مفید است. برای تهیه این شربتها باید مثلاً مقداری تمرهندی یا زرشک را چند ساعت خیس کرد. بعد دستها را شسته و دستکش یکبار مصرف به دست کرده و آنها را در ظروفی که حالت توری مانند دارند، چنگ بزنند تا لِه و با هم مخلوط شوند. با صاف کردن آن از صافی، عصاره خارج میشود. مقداری (حدود یک سوم حجم آن بسته به اندازه تمایل به شیرینی و ترشی) شکر یا پودر قند به آن اضافه شود. روی حرارت آن را هم بزنند تا کم حجم و غلیظ شود. به این ترتیب مایه شربت به دست میآید. مصرف این شربت در روزهای آخر زمستان و اول بهار مفید است. میتوان به این شربت مقداری خاکشی هم افزود. چون خاکشی تمیزکننده و دفعکننده مواد زائد و خنککننده بدن است و برای کبد هم بسیار مفید است.
خوردن آش آلو، آش سکنجبین، آش انار، آش دوغ (آشهای رو به خنک)، آشهای حاوی آب یا عصاره زرشک یا انار یا سماق هم مفید است. محتویات این آشها به این صورت است که بیشتر حاوی سبزیجات تازه و دارای مقداری لپه و برنج میباشند. میتوان گوشتهای لطیفی مثل بال یا گردن مرغ یا مختصری از گوشت چرخ کرده و قلیه شده بره در آن استفاده نمود. در نیم ساعت آخر پخت آش، یکی از موارد گفته شده (مثلا یک فنجان آبغوره، آب انار، آب زرشک، سکنجبین ملس یا آب لیمو) را میتوان اضافه نمود. میتوان به آشها تنوع داد و هر روز یکی از این موارد را اضافه کرد. این غذا بهویژه برای افراد چاق و تنومند با مزاج گرم و برای اکثر افراد در این فصل مفید است، ولی افراد باید سعی کنند هنگام مصرف این آش نفخ نداشته باشند، چون این آش ممکن است باعث افزایش نفخ شود. در صورتی که معده فرد سرد است، مصرف این آش مضر است.
گاهی به افراد چاق و تنومند توصیه میشود حدود ۲ هفته از این آش استفاده کنند، اما به برخی افراد توصیه میشود هفتهای ۲-۳ بار از این آش استفاده نمایند.
استفاده از سبوس در بهار بسیار مفید است. در کل استفاده از ملینها در فصل بهار خوب است. اسهال خفیف در بهار خوب است. این آشها هم ملین و خنک هستند. استفاده از خاکشی در آب دمای اتاق یا کمی ولرم، لینت مزاج میدهد. همچنین میتوان آلو یا پودر سبوس گندم یا برنج را در یک فنجان آب ریخت و در صورت نفخ نداشتن معده، صبح ناشتا یا نیم ساعت بعد از غذا از آن استفاده کرد.
استفاده از کاهو سکنجبین، میوهها و سبزیجات هم در این فصل بسیار توصیه میشود.
کیفیت گوشت هم در این فصل خیلی جالب نیست، چون گوسفندها در محل های نگهداری بودهاند و پروار شده،چربی گرفته و به چرا نرفتهاند، بنابراین در اواخر زمستان کیفیت گوشت خوب نیست و بهتر است از گوشت آن زمان استفاده نشود. در فصل بهار مصرف گوشت ماهی بیشتر توصیه شده، چون خنک و سبک است. همچنین گوشت پرندگان هم در این فصل بیشتر از گوشت قرمز توصیه شده است.
در اوایل بهار، تاکید بر ورود مواد به بدن نیست، بلکه بر خروج مواد زائد از بدن است. اینکه توصیه شده در فصل بهار از ملین استفاده شود، به همین دلیل است گفته شده افراد در بهار اگر عادت دارند و اذیت نمیشوند بهویژه کسانی که حالت تهوع دارند، گاهی با تحریک گلو و ته حلق، استفراغ کرده و محتویات معده را بالا بیاورند (با تجویز پزشک). مثلا میتوانند یک تا دو لیوان آب گرم با مختصری نمک یا سکنجبین را ناشتا و یکجا بخورند و با تحریک ته حلق، بالا بیاورند (با تجویز پزشک) که در این فصل توصیه شده است. در این فصل حجامت (خروج خون از بدن) و اهدای خون نیز مؤکد است. در بهار باید کلا طعمهای شیرین کمتر مصرف شود و مصرف مواد ترش، آبکی و بیطعم افزایش یابد. با این کار بسیاری از موارد آلرژی اوایل بهار یا اواخر زمستان، جوش و دملهای بهار اتفاق نمیافتد. دلیل این جوشها در بهار این است که افراد در زمستان پرخوری کردهاند و به دلیل سرمای زمستان و انجماد این مواد در بدن هم علائمی دیده نمیشود. در بهار چون هوا گرم میشود، این مواد جمع شده و رسوب کرده از قبل در بدن، شروع به حرکت در بدن میکنند و ایجاد جوش، عطسه، تحریک پوست، تحریک سیستم تنفسی، آبریزش، تنگی نفس و کهیر علائم حساسیت و آلرژی میکنند
علل یابی جوش و کهیر و آلرژیها در فصل بهار
در زمستان پرخوری کردهاند و به دلیل سرمای زمستان و انجماد این مواد در بدن هم علائمی دیده نمیشود. در بهار چون هوا گرم میشود، این مواد جمع شده و رسوب کرده از قبل در بدن، شروع به حرکت در بدن میکنند و ایجاد جوش، عطسه، تحریک پوست، تحریک سیستم تنفسی، آبریزش، تنگی نفس و کهیر (علائم حساسیت و آلرژی میکنند
http://mirghazanfari.ir/post-414.html