فصل زمستان:
مزاجش سرد و تر + برای بلغمی مزاجهای ۶۰ ساله به بالا سختی دارد + برای مزاج صفراوی های ۱۵ الی ۴۰ ساله عالیست + سموم و بادهای وخیم در بدن افزایش می یابد + منافذ پوستی بدن نیمه تعطیل شده و حرارت بدن به داخل فعال میشود +چرک و اخلاط کثیف بلغمی در بدن غلیظ و چسبنده میشود + غذای سنگین و رطوبی بخاراتش بیشتر در مغز متمرکز + حرارت بیرونی بدن کم میشود + زکام یعنی آبریزش بینی از بینی به خارج تراوش دارد + و نیز نزله یعنی آبریزش از بینی به سمت حلق و سینه روان میگردد + پف کردن صورت و پوست بدن و خواب زیاد بالاخص در روز هنگام = ترش کردن معده + و فعال شدن امراض بلغمی نمایان تر میشود + بوجود آمدن سردرد در ناحیه پشت سر و گردن و کتف + بوجود آمدن درد پهلو و کیستهای احتمالی + فعال شدن چرک سینه + بوجود آمدن عفونت کنار چشم مشهود میگردد .
راهکارهای اجرایی برای مقابله با آسیبهای زمستانی :
تغذیه کره و عسل + خوردن عسلاب + مصرف بادام و فندوق کنار تغذیه و تنقلات + پس از حمام در معرض باد و هوای آزاد قرار نگیرید + ورزش آخر روز انجام شود + مصرف تغذیه سرد مزاج محدود شود+ سعی شود تغذیه گرم و خشک مصرف شود + ورزش سنگین ممنوع + پوشیدن لباس پشمی الزامیست + زیر آفتاب قدم زدن بسیار مفید است+ آب انجیر روزانه مفیداست + اگر اسهالی صورت گیرد برای خروج مواد زاِئد چسبنده در گوارش و خلط خونی مفید است و لیکن استمرارش مضر است + حجامت و فصد و قی مضر است + تغذیه ها بایستی گرم مصرف شود و از خوردن خیار و گوجه و شیر در شب هنگام بشدت پرهیز گردد + مصرف شربت سکنگبین با فلفل مفید است + توصیه موکداست در کنار آتش بخاری قرار گرفته نشود که به هنگام خروج بلغم فعال شود و یا از بستن درزهای پنجره برخلاف تبلیغات رسانه ای پرهیز شود +تغذیه های مثل هلیم ، کله و پاچه ، آبگوشت نخود ،گوشت کبابی گوسفندی ، بلدرچین ، دارچین ، زیره ، انبه ، خرما ( بشرط نداشتن مشکل روده ) ، خرمالو ، مویز ، زنیان ، سیر ، شنبلیله ، عسل با موم ، نارگیل ، هل ، فسنجان ، چای های اسطوخدوس و سنبل طیب و کوهی به تفکیک و نوبه ای مفیدند .