الف : نقرس ( یا اوره )چگونه تشکیل میشود :
اسید اوریک در بعضی مواقع هم منشا گرمی صفرا و هم منشاء سردی سودا را دارد . این بیمارى در اثر زیاد شدن اسید اوریک خون و فعال شدن خلط سودای خون و جمع شدن رسوبات اوراتها در لابلاى مفاصل (مفصل انگشت بزرگ پا) فعال میشود و در مردان چند برابر بیشتر از زنان است .
ب : علائم نقرس :
هر دردی که در انگشتان پا و شست پا نمایان شود و یا گرفتگی شدید و سفت شدن ماهیچه پای چپ از زانو به پایین آن را نقرس گویند.
راههای تشخیص نقرس در مزاج سرد ها عبارتند از : بالا بودن کلسترول و اسید اوریک خون ، سنگریزه در کلیه ها و کیستهای کلیوی است .
راههای تشخیص نقرس در مزاج گرم هاعبارتند از : بالا بودن گلیسیرید و اسید اوریک بالا ، کبد چرب با گرید یک و دو ، هپاتیت ، بزرگی سایز کبد و افزایش آنزیم کبدی است .
التهاب مفاصل و درد در مفاصل اندام تحتانی و در درجه اول انگشت شست پاست ، مچ پا، پاشنهها، زانوها، مچ انگشتان دستها و آرنج هستند .
ج : عوامل تشدید کننده نقرس :
۱= گوشت خوری فراوان (بالاخص گاو و گوساله و چندان فرقی بین قرمز و سفید ندارد) ، مصرف مشروبات الکلی ، سرطان خون در بدن ، نارسایی در کلیه ها ، گرسنگیهای طولانی و مفرط، چاقی و مسمومیت با سرب ، چاقی زیاد و پرخوری .
۲= مصرف تخم مرغ با ماهی ، عامل پیدا شدن امراض ناعلاج پوستی مثل برص و جذام ، فلجی ، نقرس و بواسیر میگردد .
۳= تذکر مهم درباره گوشت گاو و گوساله : گوشت گاو چاق کننده بالاخص در مزاج بلغمی ها – تقویت کننده بدن و دیر هضم است و خون غلیظ تولید کرده و باعث بیماری سوداوی مانند سرطان – جذام – ورم طحال – بیماری پوستی – وسواس – سیاتیک – بیماری مفصلی – بالارفتن بخارات سرد و غلیظ به بالای بدن – تولید بوی بد در بدن – ناراحتی قلبی – زایمان زودرس میشوند و بهترین نوع گوشت گاو بر اساس آیه قرآن در سوره بقره گاو زرد و بهترین خوردن آن فصل بهار میباشد و مصلح گوشت گاو از قبیل دارچین – فلفل – زنجبیل – پیاز – سکنجبین – گلپر- سیر – ترتیزک – زیره میباشند.
د : رژیم های غذائی و داروهای گیاهی برای جلوگیری از رشد نقرس شامل :
۱= امام علی(ع): خوردن انجیر، انسدادها را نرم می کند و برای بادهای قولنج، سودمند است. در روز، از آن فراوان بخورید و آن را در شب هم بخورید؛ اما فراوان،نه. ( گرم مزاج ها بایستی در مصرف زیاده روی نکنند )
۲= مکارم الاخلاق: -به نقل از ابوذر- سینی ای از انجیر به پیامبر(ص) هدیه شد. به اصحابش فرمود: «بخورید؛ چرا که اگر بنا بود بگویم میوه ای از بهشت است، همین میوه را می گفتم؛ زیرا میوه ای است بدون هسته. آن را بخورید؛ زیرا بواسیر را ریشه کن می سازد و برای نقرس سودمند است.»
۳= رژیمی برای مبتلایان به اسیداوریک : خوددارى از مصرف گوشت مخصوصا حیوانات جوان ، دل ، قلوه ، جگر، مغز، کله پاچه ، ماهى ، خاویار، تخم مرغ ، دوغ خیلى ترش ، چاى پررنگ ، کاکائو، قهوه ، باقلا، لوبیا .
۴= خوردن خیار یا آب آن با اندکی نمک – کنگر فرنگی یا آرتیشو فرنگی – فلوس – برگ انگور – سیر کاهنده اسید اوریک و حل کننده اورات هستند .
۵= انگور ( با مزاج گرم و تر ) : اگر تا چهل روز صبح ناشتا فقط انگور بخورید و بدن را لاغر می کند و اسید اوریک خون را کاهش داده و سمومات بدن را دفع نموده و کم خونی را درمان و خون را تصفیه می نماید و نیز فشار خون را پایین می آورد .
۶= گیاه اشنان ( با مزاج گرم و خشک ) : خوردن کمی اشنان روزانه ۵ گرم ، باعث تصفیه خون و کاهش اوره میگردد .
۷= غذاهای مفید برای کاهش نقرس : غذاهائی که از مواد کلسیم و فسفردار برخوردارند : کشک – انواع کلم – پونه – مرزه – پودر سنجد – چهارمغز خشکبار بونداده مثل پسته و فندوق و بادام و گردو – کنجد با پوست به صورت خام – سبزی جات – میوه جات بالاخص انگور قرمز – روغن زیتون – نور مستقیم آفتاب – تناول کله جوش – خرما و شیره خرما – نرمش روزانه – درمان با آب خیار – آب کدوی مسمایی
۸= روزه داری در این بیماران باعث می شود که از مصرف غذاهای اضافی جلوگیری کرده و اسید اوریک خون را پایین بیاورد و مشکلات بعدی نیز کمتر میشود.
۹= خوردن سیر رافع شدید نقرس است و لیکن زیاده روی در مصرف آن موجب سوختن خون میشود و برای چشم ، شش ، بواسیر ، زنان حامله و افراد دارای شکم درد مضر است .
۱۰= دمنوشهای ریشه قاصدک ۷ گرم ، بومادران ۷ گرم ، دم اسب ۷ گرم با پوست بید ۷ گرم ،،یک قاشق غذاخوری از مخلوط گیاهان فوق را در ۵/۱ لیوان آب جوش ریخته و به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس آنرا صاف کرده و روزی دوبار یک دوم از آنرا میل شود.
۱۱= ضماد مخلوط کاسنی ، روغن بنفشه ، آرد جو با سرکه به محل درد .
۱۲= کمپرس گیاه علف هفت بند کاهنده درد نقرس است .
۱۳= صد گرم نبات در یک کیلو آبغوره پخته شده و ناشتاها نصف استکان میل شود تا نقرس گرم آرام شود .
۱۴= مصرف آویشن کوهی (مصرف بصورت اعتدال باشد) در کاهش نقرس سرد مزاج موثر است .
۱۵= گیاه زنیان ( با مزاج خیلی گرم و خشک ) یا پودرش در ماست رافع بیماری نقرس است .
۱۶= آقطی سیاه درمان کننده گریپ ، سرماخوردگی ، بیماریهای دستگاه تنفسی و نقرس میباشد .
۱۷ = گل شاه پسند تسکین دهنده مناسبی برای نقرس است .
۱۸= شربت سکنجبین عسلی روزی یک لیوان با آب ولرم ناشتا حداقل ماهی ۱۴ روز مصرف شود .
۱۹= گل حسرت، داروی موثر برای مقابله با نقرس حاد.
۲۰= کمپرس گیاه اسطوخودوس بر روی عضو دردناک پاها رافع نقرس است و یا اینکه دو قطره روغن اسطوخدوس را با یک قاشق روغن بادام تلخ و یا روغن زیتون مخلوط کرده و با آن عضو دردناک را مالش داده تا آرام گیرد .
۲۱= مصرف روزانه فقط ۵۰ گرم در روز از تغذیه های شامل : جگر، مغز، دل و قلوه و کله پاچه گوسفند، مخمر(ماءالشعیر) ، عصاره گوشت، اندامهای غدهای، ماهی و غذاهای دریایی، گوشت، لوبیا، نخود، زردچوبه، قارچ، گل کلم و اسفناج با توجه به شرایط بیمار و سن محدود میشود
۲۲= عرق پونه کوهی قبل از غذا یک دوم استکان ، یا شربت آرتیشو یا کنگر فرنگی
۲۳= نقرس مانند سایر بیماریها میتواند منشاء داغی و گرمی کبد باشد و گیاه صندل برای درمان نقرس با ریشه داغی کبد موثر است.