علل و ریشه های ضعف بدن :
* امام باقر علیه السلام فرمود : کسی که خاک بخورد دچار خارش بدن و بواسیر میشود و زمینه مرض سودا در او پیدا میشود و قدرت جسمانی و قدرت پاهای او کم میشود . ( ک طب الائمه ص ۲۰۹)
* امام صادق علیه السلام فرمود : کسی که بدن او را ضعف فرا گرفته است بایستی شیر بخورد تا استخوانش محکم شود .
*امام صادق علیه السلام فرمودند : اگر مردم کمتر آب بیاشامند بدنشان پر مقاومت میشود .
* امام صادق علیه السلام فرمود : یکی از پیامبران از ضعف بدن و عدم توانائی در قوه باء به خداوند متعال شکایت کرد خدوند او را به خوردن حلیم فرمان داده و یا روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله از درد کمر به خداوند شکایت کرد و خداوند او را به خوردن حلیم فرمان داد . ( ک طب الائمه ص ۷۷ )
*امام موسی ابن جعفر علیه السلام فرمودند : کسی که از نظر بدنی جسمی ضعیف شده دارد بایستی گوشت کبابی بخورد ( نه گوشت آب پز ) .
* امام صادق علیه السلام فرمود : شب ها حتما” غذا بخورید اگر به اندازه یک لقمه باشد زیرا باعث قوی شدن بدن میگردد ..
* ابوهاشم جعفری یکی از شاگردان امام حسن عسگری علیه السلام بود ، او چند روزی با حضرت روزه مستحبی می گرفت و روزی بر اثر گرسنگی ، ضعف شدید بر او مستولی شد و او آن روز را طاقت نیاورد و روزه خود را شکست و سپس بی آنکه جریان را به امام بگوید روزه خودرا شکست و مخفیانه مقداری نان خورده و از درب دیگری وارد جمع جلسه با امام شد ، امام خطاب به غلام خود فرمود : برای ابوهاشم غذائی تهیه کن و چون او روزه خود را شکسته است و آنگاه فرمود اگر میخواهی نیروئی پیدا کنی گوشت ( کبابی ) بخور که در خوردن نان قوتی نیست .( ک صائمین روزه دار ص ۹۱ )
*امام صادق علیه السلام فرمودند : سه چیز، بدن را فرسوده مى کند و شاید هم (فرد را) بکُشد: حمام رفتن با شکم پُر، آمیزش کردن با شکم پُر، و همبسترى با پیرزنان .
*کتاب کافى – به نقل از سعید بن جناح ، از یکى از وابسته هاى امام صادق (ع)-: (امام (ع) ) چند خرمایى خواست و خورد. سپس فرمود:((اشتهایى نداشتم ؛ امّا ماهى خورده بودم )) .
سپس فرمود : ((هر کس در حالى بخوابد که ماهى خورده و در پى آن ، چند خرما یا مقدارى عسل نخورده است ، تا صبح ، رگِ سستْ اندامى بر او غلبه خواهد داشت )).
* از منظر طب سنتی : شام نخوردن ، آب زیاد خوردن ، زیاده روی در مصرف تغذیه با مزاج سرد و تر (مثل مرغ و سیب زمینی و گوجه فرنگی و عدسی ) ، غم و اندوه ، حمام زیاد رفتن ، تماس زیاد با آب ، بیحالی ، تغذیه گوشت گاو و گوساله ، کسالت ، انرژی کم ، ضعف عمومی و سستی بدن نتیجه غالب شدن اخلاط کثیف سوداوی و یا بلغم در اندام ها میباشد ، یا بروز بیماری مثل ام اس که ضعف در اندام است ، سرماخوردگی مکرر که نتیجه نزله بلغمی بدن است ، بروز کم خونی ، انگل در بدن دلیلی بر کم خونی ارثی ، ویروس هپاتیت ، عفونت ویروسی ، عدم رعایت بهداشت فردی ، ریزه خوری ، هله خوری پی درپی ، غذاهای پر چرب و سرخکردنی ، وسط غذا آب نوشیدن ، خواب زیاد در روز ، مصرف زیاد وانیل .
*لمس شدن بدن و یا ضعیف شدن اندام های بدن مثل دست وپاها میتوانند دلیلی بر علل بیماری تدریجی مثل سرطان مغزی بوده باشد .
*طبع بلغمی که ذاتا” در بدن سردی و تری دارد و باعث کسالت و تنبلی میشود .
راهکارهای تقویت بدن با تغذیه جات ( بصورت مصرف دوره ای ):
*از جناب امیر المؤمنین علیه السلام منقول است که هرگاه ضعف برمسلمانى مستولى شود گوشت را با شیر بپزد و بخورد.
*مصرف گوشت گوسفند بالاخص راسته آن تقویت کننده بدن است و لیکن خوردن کبابی آن بسیار موثر است و بالعکس خوردن آبگوشتی آن چندان اثری در رفع ضعف بدن ندارد . همه کباب ها از نظر مزاجی ، گرم و خشکند و برای بدن تقویت کننده موثرند و لیکن بعد از کباب خوری نبایستی آب میل شود که بسیار مضر است .
*برای تقویت بدن های ضعیف بایستی از شربت عسل با افشره لیموترش ، یا روزی یک دو گرم رویال ژله عسل در زیر زبان ( غذای ملکه است ) ، گرده گل زنبور عسل روزی یک قاشق چایخوری در آب گرم حل کرده و با اندکی عسل و در صورت امکان ناشتا میل شود ، پولک عسل موثر است .
*معجون آب سیب ، آب به ، آب انار شیرین و آب هویج بصورت مخلوط با نصف قاشق چایخوری ترنجبین تقویت کننده بنیه بیماران است . ( تذکر آب پرتقال زیاد سستی و یبوست می دهد).
*عرق اعصاب ترکیب شده از عرق های گل گاوزبان با عرق بادرنجبویه با عرق سنبل الطیب به نسبت مساوی است و این عرق دارای طبع گرم و خشک است و خواص درمانی آن عبارتند از : تقویتی – شادی آور – مفرح – خواب آور – تقویت و محرک مغز – مسکن درد – ضد نزله سرد – ضد عفونی کننده – صفرآور – بازکننده انسداد و گرفتگی عضلات – بازکنندگی خون قاعدگی – تقویت حافظه و اعصاب – تقویت حس های پنجگانه – درمان بی حوصلگی – رفع کج خلقی – درمان تند خلقی دخترهای جوان – رفع عصبانیت – درمان هیستیری – درمان خستگی – درمان ترس – درمان افسردگی – درمان پارکینسون – دفع کننده سودا است .
*حجامت فصلی رافع کسالت برای دفع اخلاط مزمن و کثیف توصیه موکد است ( البته افراد بالای ۶۰ سال بایستی با پزشک حاذق طب سنتی مشورت کنند )
تغذیه های نوبه ای و دوره ای : روغن زیتون و کنجد ، نان سبوس دار ، مخلوط پودر هفت مغز خشکبار ایرانی با چلغوز یک قاشق ناشتا ، مویز سیاه شانی ، انگور سیاه و شیره آن ، شیره توت ، سیب و گلابی ، کاچی ( یا قیماق که برای زنان باردار تهیه میشود ) ، حلو ا شکری ، حلوای خانگی ، خورشت قیمه و فسنجان ، گوشت و تخم مرغ بلدرچین ، ارده ، تنبیه خرما ، ماهی سالمون دریایی ، مصرف پنیر با گردو بالاخص شب هنگام ، پودر سنجد ، عرق زیره سبز بعد از غذا ۲/۱ استکان ، عرق گلپوره ( زنان باردار ممنوع ) ، عرق رزماری ، عرق اسطوخدوس ، شربت رقیق دارچین با عسل ، انبه ، عسل جعفری ، عسل شوید ، شربت آرتیشو یا کنگر فرنگی ، اسفناج ، تمشک ، نخودچی ، کنجد ، میخک ، عرق طارونه ، سبزی ترخون و یا عرق آن ، انجیر ، هلو ف فلفل سیاه ، زیره سیاه ، شیر ، دمنوش هل ، نان گندم ، ماش ، نارگیل ، شیرین بیان ، زیتون ، ترب و تربچه ، شربت خاکشیر با عسل ، شیر با عسل ، معجون گوشت چرخکرده با زردچوبه و پیاز و روغن حیوانی با تخم مرغ محلی .
* ۵ گرم پودر ثعلب با ۵ گرم دارچین و اندکی عسل و آب ولرم مخلوط کنید و و بصورت نوبه ای مصرف شود ( مصرف زیاد ثعلب برای گرم مزاجان مضر است ) .
*گیاه جین سینگ تولید کننده انرژی ، رفع بیحالی و سستی ، تقویت کننده دفاع ایمنی بدن ، درمان کننده کم خونی و رفع خستگی بدن است .
*اعتدال در مصرف غذا ، ورزش معتدل ، ماساژاندام بدن با روغن های گیاهی مثل بادام شیرین ، حمام رفتن در حد اعتدال ، خشم و غصب در حد اعتدال .
*حکما طب سنتی عصر جدید : برای ازبین بردن ضعف مغز و اعصاب ، پای مرغ یک کیلو ( پوست زرد رنگ و ناخن آن کنده شوند ) و حدود ۲ ساعت داخل آب نمک کم غلظت گذاشته و سپس در دیگ مسی قرار داده و ۱۰۰ گرم ماش و ۲۰۰ گرم هویج با سبزی مورد علاقه افزوده و پخته شوند و سپس صاف کرده و روزی چند لیوان آب آن خورده و یا بعنوان یک وعده غذائی مصرف شود .