برگه ترشا
??بیماریها: تُرشا،تُخَمِه،سردل کردن،ریفلاکس(برگشت اسیدمعده به مِری)وویارِزنان باردار،زخم معده،زخم اثنی عشر،معده وروده استرسی،کولیت زخمی،روده ی تحریک پذیربه نوع اسهال دائم،تهوع،اُغ زدن،استفراغ
??بیان نظریه استادآیها… علامه سیدحسن ضیائی دردرمان آنها:
مواردذیل بایدپرهیز شود:
۱- ترشیجات مانند:آبلیموترش،لیموعمانی گوجه سبز(برای کسانیکه سرسوزه معده دارند)
۲- به همراه غذاچیزهای تندوتیزمانند:فلفل،سس فلفل،سس مایونزوانواع سُس
۳- چیزهای نفّاخ خوردن مانند:نوشابه های گازدار،دوغ گازدار،پوست حبوبات
۴- بعدازغذالَم دادن وخوابیدن
۵- خوردن غذاهای چرب،مخصوصاًدرشبها
۶- غذاهای حجیم خوردن مانند:شله،آش
۷- نان رادرغذاهای آبکی مخلوط کردن(تِریدکردن)
۸- غذاراباآرامش وبه خوبی نجویدن(اگرشخص دندانهایش نیازبه تعمیرات دارد،اقدام نماید)
۹- به همراه غذایاقبل ازآن ویابعدازآن چای،قهوه،نسکافه،کاکائووشکلات خوردن
۱۰- اِسترس(یعنی نگرانی مستمر)،اضطراب (یعنی دلهره)
??مواردذیل مصرف شود:
۱- بعدازنهارانارشیرین راباپرده ی نازک روی دانه هابخوریدوبه همراه غذاآویشن ونعنابخورید.
۲- بعدازشام یک عددسیب بخورید؛توجه:اگریبوست داریدبه جای سیب ،یک استکان آب سیب طبیعی رسیده شیرین بنوشید.
۳- بعدازصبحانه،نهار،شام حدااقل۱۰دقیقه راه بروید(صبحانه رااول آفتاب وشام راابتدای شب بخورید).
۴- قبل ازخواب،دستشویی رفته وسپس وضوبگیرید.
۵ – متکّاوبالش خودراضخیم ترقراردهیدکه سروگردن درراستای تنه نباشد.
۶- پیوره سیب زمینی(یعنی سیب زمینی تراشیده شده)یایک سیب زمینی آب پزبعدازغذابخورید
۷ – کسیکه کبدچرب داردوهمچنین تُرشا داردوهمچنین پُرخوری کرده،برای درمان به موردزیرعمل کند:مخلوط گل وبرگ کلپوره(=مریم نخودی)+سبزی شاهتره،به نسبت مساوی،یامخلوط جوشانده ی گل وبرگ کلپوره+عرق شاهتره به نسبت مساوی
۸- دردرمان زخم معده واثنی عشر:همه ی مواردقبلی رعایت شود،یک عددسیب بعدازغذابخوردو۵دقیقه راه رودسپس یک قاشق چایخوری موملائی شیرین بیان(یایک عدد قرص گیاهی شیرینوش)بخورد.
۹ – دردرمان معده وروده ی استرسی موردقبلی انجام شود،۵دقیقه راه رودسپس یک قاشق چایخوری پودرپوست میوه ی بلوط بخورد.
??کولیت زخمی وروده ی تحریک پذیربه نوع۲(IBS)که بیماری اسهال دائم است:
این بیماربایدازترانس چربی بالا،اسانسهای شیمیائی،کافئین زیاد،موز،خرماپرهیزکندوآنها را نخورد.
??درمان:
۱- بعدازهرغذایک عددسیب درختی رسیده ی شیرین به همراه تفاله ی آن(پیوره)بخورد.۲- درکل روزیاشب،۱۴عددمیوه ی سنجدرسیده بخورد.
۳- نصف قاشق چایخوری پودرکُندُرمخلوط بایک قاشق غذاخوری شکرمیل کنید.
۴ – دمکرده ی یک قاشق مربّاخوری تخم هویج دریک استکان آبخوش.
۵ – یک قاشق مربّاخوری پودرهسته ی انار.
??تهوّع، اُغ زدن ،استفراغ
۱- کسانیکه(حتّی زن حامله) قبل ازغذاخوردن یابه محض دیدن غذااستفراغ میکنند،آبغوره ی طبیعی قبل ازغذامصرف کنند.
۲- ضدّ ویارزنان حامله وضدتهوّع وضداُغ زدن وضدّاستفراغ،قبل ازغذادمکرده ی سبزی سُوسَنبر(چای نعنافلفلی)بعدازغذاراه برودسپس یک استکان آب سیب رسیده ی شیرین (اگرنفخ یایبوست نداردیک عددسیب رسیده بخورد)سپس راه برودونصف استکان عرقِ نعنابخورد.
۳- درمان استفراغ خونی:مخلوط آب تازه ی سبزی تَرِه + آبغوره ی طبیعی.