آخرین مطلب

خورشت فسنجان و روش طبخ آن بر مبنای طب سنتی

#سفره_ایرانی

#خورش_فسنجان

🍱 مواد لازم:
۱. گوشت گوسفندی: ۱ کیلوگرم، چرخ‌کرده
۲. مغز گردو: ۵۰۰ گرم، چرخ‌کرده
۳. کدو حلوایی: ۲۵۰ گرم، رنده‌شده
۴. رب انار: بسته به ترشی و غلظت رب
۵. پیاز: ۲-۳ عدد متوسط
۶. شکر: ۲-۳ قاشق غذاخوری
۷. زعفران: ۳ قاشق‌غذاخوری، دم‌کرده
۸. روغن حیوانی: ۳-۴ قاشق‌غذاخوری
۹. نمک بدون ید، زردچوبه، فلفل سیاه: به میزان لازم

♨️ دستور پخت:
در آغاز #گوشت_گوسفندی چرخ‌کرده را با ۲ عدد #پیاز، نمک، #فلفل، #زردچوبه و دیگر ادویه دلخواهتان، چنگ‌بزنید تا مایه کوفته‌ریزه یکدست شود. آن‌گاه دست‌هایتان را در یک کاسه آب سرد بزنید و به اندازه یک کله‌گنجشک از مایه بردارید، میان دو دست گلوله‌کنید و در سینی بگذارید. پس از آنکه همه گوشت سرگنجشکی شد، ۳-۴ قاشق #روغن_حیوانی را در یک تابه روی آتش ملایم داغ‌کنید و کوفته‌ها را در روغن بغلتانید و زمانی که خوب سرخ‌شد و پخت، کنار بگذارید.
سومین پیاز را در روغن باقیمانده گوشت تفت‌دهید تا کمی رنگ بگیرد و زردچوبه، فلفل سیاه و مغز #گردو را بیفزایید و ۵-۶ دقیقه بچرخانید تا بوی خامی آن گرفته شود. در این مرحله #کدو_حلوایی چرخ‌کرده یا ریز رنده‌شده، چند لیوان آب، زعفران حل‌کرده و کمی نمک را توی دیگ بریزید و آتش را زیادکنید تا به‌جوش‌بیاید.

👨🏻‍🍳 خورش فسنجان به‌خاطر چاشنی شیرین، باید کم‌نمک باشد.

👩🏻‍🍳 کدو حلوایی، تیزی مغز گردو را می‌گیرد و مایه فسنجان را سبک‌تر می‌کند. می‌توانید کدوحلوایی را به مایه انواع فسنجان بیافزایید و کمی گرد دارچین هم روی آن بپاشید.

پس از جوش‌آمدن، در دیگ را بگذارید و بگذارید روی حرارت خیلی‌کم، ۳-۴ ساعت گردو، روغن خود را به‌خوبی پس‌بدهد. سپس گوشت قلقلی را بیفزایید و بگذارید با در بسته، ۱ ساعت دیگر بپزد. در پایان #رب_انار، شکر و نمک غذا را بسته به ذائقه‌تان اندازه‌کنید و بگذارید خورش ۱۰-۱۵ دقیقه دیگر بجوشد.

👨🏻‍🍳 مایهٔ فسنجان باید غلیظ باشد. پس اگر آب زیاد ریخته‌بودید، پیش‌از افزودن رب انار، در دیگ را باز بگذارید و چند لحظه آتش را تیزکنید تا غلیظ شود. سپس رب و چاشنی‌ها را بیفزایید. پس‌از افزودن رب انار، دقت‌کنید که حرارت کم باشد تا خورش ته‌نگیرد.

👩🏻‍🍳 در همه انواع خورش فسنجان، می‌توان به جای رب انار، از آب انار، رب نارنج، لواشک آلو یا آلوچه حل‌کرده در آب داغ و آبغوره، و به جای کدوحلوایی از آلو بخارای پخته و صاف‌کرده یا هویج، و به جای شکر از #شیره_انگور بهره‌برد.

👨🏻‍🍳 ترشی و شیرینی چاشنی را بسته به ذائقه، با افزایش و کاهش ماده ترش و شیرین اندازه‌کنید.

✳️ #فسنجان_بادام نیز در گذشته بسیار معمول بوده‌است. می‌توانید با همین دستور، فسنجان بادام درست‌کنید و تنها به جای مغز گردو، از بادام پوست‌گرفته و چرخ‌کرده بهره بگیرید.

📚 منبع:
کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، تألیف نجف دریابندری (با ویرایش فراوان)

✍️ به کوشش: بانو زینب عباسی

✅ خورش فسنجان، خوراکی ایرانی، بسیار مغذی و خوشمزه و دارای مواد معدنی و ریزمغذی‌های موردنیاز بدن است و بیشتر افراد، به‌شرط تندرستی عمومی و درستی دستگاه گوارش، می‌توانند از آن بهره‌بگیرند.

✅ گردو و شیره انگور، ممکن است موجب خارش بدن یا التهاب مخاط دهان شوند. رب انار و کدوحلوایی، مصلح این ضررهای احتمالی هستند و می‌توان به عنوان چاشنی هم از آنها بهره‌برد.

✅ روزهای سرد #پاییز و #زمستان زمان خوبی برای خوردن خورش فسنجان گردو یا بادام است چون این خورش، خوراکی سنگین است و در این فصول هم دستگاه گوارش انسان، قوی‌تر و نیاز ما به انرژی، بیشتر می‌شود.

⛔️ آب و رب انار را نباید با آب مخلوط‌‌کرد. به همین‌خاطر همیشه آنها را در مرحله پایانی پخت که آب غذا بسیار اندک شده و اصطلاحاً به روغن افتاده، می‌ا‌فزایند.

#دکتر_ناصر_رضایی_پور

آشنایی با خواص غذایی و درمانی خوراک‌ها و غذاهای اصیل ایرانی در شبکه پیام تندرستی 👇
@tandorostan