🔰بسم الله الرحمن الرحیم🔰
📝موضوع تدریس: آشنایی با گیاهان دارویی در طب اسلامی و سنتی
🔶مدرس: استاد خطیری
🔴 طرز تهیه و استعمال داروهای گیاهی:👇👇
↩️ الف _ دم کرده:
بهترین و با ارزشترین روش تهیه داروهای گیاهی است ، زیرا اکثرامهمترین مواد موثرگیاهان دارویی در اثر جوشیدن از بین می روند .
🔻عصاره دم کرده بدین ترییب تهیه شده از گیاه خرد شده رابایک فنجان آب جوش (حداکثر یک لیتر ) مخلوط کرده و به هن می زنند سپس روی ظرف را پوشانده و می گذارند که ۱۵_۳۰دقیقه دم بکشد ، سپس آنرا صاف می کنند . درصورتی که بعضی از بیماران نسبت به داروی خاصی عدم تحمل نشان دهند ، شایسته است که در دفعات اول مصرف ، دارو فقط ۶تا ۸ دقیقه دم کشیده شود ، در این صورت حتما بخوبی قابل مصرف بوده و موثر می باشد .
↩️ ب_ جوشانده :
اصولا باید توجه داشت که روش جوشاندن ، اغلب برای داروهایی بکار برده می شود که از ریشه ، ریزم ، رزین یا دانه ها تهیه می گردند و یا هنگامی آنرا بکار میبرند که اطمینان داشته باشند .
🔻موادمتشکله موثر آنها دراثر حرارت از بین نمی روند ویا این مواد بوسیله آب سرد یا جوشیده از سلول گیاهی حل و خارج نمیشوند.
ضمنا توجه میشود که از ظروف آهنی جهت جوشاندن گیاهان استفاده نگردد .
🔹 ۱_ جوشاندن ملایم :
برای تهیه این فرم از دارو مقدار معینی از گیاه خرد شده رابایک چهارم لیتر آب جوش مخلوط کرده و می گذارند که کمی قل بزند ، سپس آنرا از اجاق دور کرده و گذارند که چند دقیقه دم بکشید و درخاتمه آنرا صاف می کنند .
🔹۲_ جوشانده قوی :
برای تهیه این نوع دارو ابتدا مانند روش جوشانده معمولی مقدار معین گیاه خرد شده رابایک چهارم لیتر آب سرد مخلوط کرده و می گذارند که بجوش آید . سپس آنرا از شعله دور کرده وروی ظرف پوشانده و می گذارند که ۱۰ دقیقه دم بکشد . و درخاتمه آنرا صاف می کنند .
↩️ج_ خیسانده با اب سرد :
اصولا روش خیساندن را اغلب برای گیاهانی بکارمی برند که مواد موثر آنها در اثر حرارت زود خراب یا تبخیر می شوند . برای انجام این منظور برروی مقدار مورد نظراز گیاه خرد شده مقدار یک چهارم لیتر آب سرد ریخته ، درب ظرف را پوشانده و می گذارند که ۶تا۱۲ ساعت باقی بماند . هرچه میزان طولانی تر شود عصاره قوی تر خواهد بود .
↩️خیسانده های الکلی :
این روش اغلب برای گیاهانی بکار می رود که مواد موثر آنها درآب حل نمیشوند . برای تهیه این نوع دارو برروی مقدار لازم از گیاه خرد شده آن مقداری از الکل اتلیک ۶۰درصد را می ریزند که تمام قسمتهای گیاهی پوشیده شود ، سپس در ظرف را بسته و چند روزی نگاه می دارند ( برای تهیه عصارهای قوی تر از الکل خالص یا ۹۰درصد استفاده می شود ).
✅ توجه: برای تهیه عصاره هایی به منظور خوراکی با معالجه و ضدعفونی زخمها ، غر غره ها و دهان شویه ها میبایستی عصاره های تهیه شده پیوسته با آب رقیق گردد .
↩️د_ شیرابه
برای تهیه شیرابه گیاهان دارویی ، گیاه تازه را درهاون ( خرد کننده های الکتریکی ) خوب له کرده و سپس داخل یک پارچه تمیز نموده و فشار می دهند . برای بکار بردن این نوع دارو در مصرف خوراکی اغلب یک قاشق مرباخوری از شیرابه را در شیر یا آب حل و میل می کنند.
موفق و سربلند باشید.🌹
لطفا نشر دهید.
ارتباط با مدیر
@nafas_art
https://t.me/ostadkhatiri