سوء تفاهم درباره عدس
در رابطه با عدس باورهای غلطی رواج دارد که باید اصلاح شود.
شاید این باورهای غلط، برخاسته از این دیدگاه طب جدید باشد که عدس منبع آهن و خونساز است!
اما از نظر طب سنتی مصرف زیاد عدس تولید کننده خون سوداوی و غلیظ است و حتما باید با مصلحات آن مثل انواع روغن ها یا گوشت های لطیف مصرف شود.
البته متخصصان تغذیه نیز دریافته اند که خاصیت خونسازی خوب عدس فقط در کنار گوشت خود را نشان می دهد.
مصرف عدس به شکل امروزی مخصوصا به صورت کنسرو که گاهی در برنامه روزانه جوانان وجود دارد اصلا توصیه نمی شود.
جایگزین عدس از نظر طب سنتی « ماش » است که تا حد زیادی از برنامه غذایی ایرانیان کنار رفته و جای دارد که به سفره های ایرانی باز گردد.
ماش به ویژه غذای بسیار خوبی برای فصل گرما است.
البته عدس نیز خالی از فایده نیست و در برخی شرایط و برای برخی مزاجها می تواند مفید باشد اما مصرف زیاد آن برای هیچ مزاجی توصیه نمی شود.
طبیعت عدس:
در حرارت مایل به اعتدال و خشک است.
( در واقع پوست آن گرم در اول و لب آن سرد در اول است و لهذا آب مطبوخ پوست آن ملین و لب یعنی جرم مقشر آن قابض است).
افعال و خواص عدس:
• نفاخ و دیر هضم؛
• مصرف زیاد آن مولد خون سوداوی و سودا؛
• موجب احتباس ( بسته شدن خون )حیض؛
• کاهنده نیروی جنسی؛
• غلیظ کننده خون و مانع عبور خون از عروق باریک ؛
• مضر برای معده های ضعیف، بواسیر و قولنج؛
• باعث دیدن خوابهای پریشان و تاریکی بینایی؛
• سوزاننده خون و حتی در مصرف زیاد و طولانی مدت زمینه ساز ابتلا به برخی سرطانها است.
• آشامیدن آب پخته آن جهت امراض صدر و ریه و سرفه و درد سینه مفید است. (کوتاه مدت)
• و اگر بسیار خوب با سرکه پخته شود مقوی معده و بی نفخ می شود.
• سوپ آن با روغن بادام جهت دوره نقاهت تب ها مفید است. (کوتاه مدت)
مصلح عدس :
صلح آن بسیار پختن آن با روغن کنجد تازه و یا روغن گاو و یا روغن بادام و یا سرکه و با گوشت خوردن است.
همچنین پونه، مرزه، زعفران و گلپر از دیگر مصلحات عدس است.
@hakim_tehrani