آخرین مطلب

کیست تخمدان

💊💊💊💊کیست هموراژیک یا خونی تخمدان از جمله کیست های خوش خیم تخمدان است که در اثر اختلال موضعی عملکرد تخمدان ایجاد میشود.

کیست هموراژیک یا خونی تخمدان از جمله کیست های خوش خیم تخمدان است که در اثر اختلال موضعی عملکرد تخمدان ایجاد میشود. معمولا کیست های هموراژیک (خونی) تخمدان خطر خاصی ندارند و با مصرف قرص های جلوگیری و یا حتی بدون مصرف دارو بعد از مدتی خون داخل کیست جذب می شود و کیست از بین می رود، ولی گاها سایز کیست هموراژیک (خونی) تخمدان بسیار بزرگ می شود و ممکن است کیست در معرض پاره شدن و یا پیچ خوردگی تخمدان (تورشن) قرار گیرد و یا گاهی خونریزی داخل شکمی اتفاق می افتد که در این موارد باید بیمار به دقت تحت کنترل و بررسی قرار گیرد تا کیست برای بیمار مشکل حادی ایجاد نکند.

آیا کیست هموراژیک با کیست اندومتریوما متفاوت است؟

گاها افتراق کیست های (خونی) هموراژیک از کیست شکلاتی یا اندومتریوما توسط سونوگرافی داده نمی شود و باید با استفاده از آزمایشات و سونوگرافی کنترل و معاینات این افتراق را ایجاد نمود.

اهمیت افتراق کیست هموراژیک (خونی) از اندومتریوما (کیست شکلاتی) چیست؟

کیست هموراژیک (خونی) معمولا عارضه ای برای تخمدان ایجاد نمی کند ولی کیست های اندومتریوما یا شکلاتی می توانند با عوارض جدی مانند چسبندگی ها و نازایی و حتی مشکلات ادراری و گوارشی جدی همراه باشند، لذا افتراق این دو بیماری از هم بسیار حایز اهمیت می باشد.
کیست هموراژیک (خونی) ممکن است در یک دوره از سیکل قاعدگی همراه با درد و علایم نامنظمی قاعدگی باشد ولی کیست شکلاتی (اندومتریوما) علایمش به صورت مزمن می باشد.
البته گاها هر دو کیست هم بدون هیچ علامتی و به صورت یک یافته اتفاقی در سونوگرافی کشف می شوند.

@tanbalitokhmdan

////////////////////////////////

💊💊💊💊کیست درموئید (مویی) تخمدان:
کیست‌های مویی تخمدان (درموئید)(Dermoid cyst) در تخمدان‌ها بر اثر بقایای مواد ژنتیکی یا همان سلول‌های بنیادی ایجاد می‌شود که منشأ آن به دوران جنینی بر می‌گردد. به این ترتیب توده‌هایی ایجاد می‌شود که حدود ۴۰% موارد در زمان تولد وجود داشته و قابل مشاهده ‌است، اما گاهی تا سنین کودکی و در بیشتر موارد تا بزرگسالی مخفی می‌ماند. این کیست‌ها به دنبال نقص هنگام تکامل بافت پوست در مرحله جنینی به وجود می‌آید.

– کیست درموئید (مویی) تخمدان در حقیقت یک تومور خوش خیم است که از عناصری مانند مو، خون، چربی، ناخن، استخوان، غضروف، بافت‌های تیروئیدی و … تشکیل شده است.

– کیست‌های درموئید معمولا وقتی به وجود می‌آیند که لایه‌های پوست به طور هماهنگ رشد نمی‌کند و در لایه اپیتلیوم، فضایی کیسه ‌مانند به وجود می‌آید، لذا ساختارهای پوستی در این محفظه به دام می‌افتند. دیواره سلولی این کیست‌ها مشابه ساختارهای خارجی پوست مانند فولیکول‌های مو، غدد عرق، دندان یا عصب است. این بیماری شکل اکتسابی ندارد و هر چند ظاهری عفونی و کدر دارد، اما عفونی نیست. این بیماری در میان زنان با رده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال بیشتر مشاهده می‌شود. در صورت تشکیل این کیست، خطرهای دیگری مانند پیچیده شدن تخمدان به دور خود، بیمار را تهدید می‌کند که بسیار هم دردناک است. این کیست‌ها در دو نوع خوش‌خیم و بدخیم بوده، اما عمدتا از نوع خوش‌خیم هستند.

علائم کیست مویی (درموئید)
بسیاری از کیست‌های درموئید تخمدان هیچ علائمی نداشته، اما در کل ممکن است علائم زیر مشاهده گردد:
– دردهای شکمی
– خونریزی واژنی غیرطبیعی
– مشکل در ادرار به خصوص اگر کیست به مثانه فشار وارد کند.
– حالت تهوع
– گاهی استفراغ
– دردناک شدن رابطه ی جنسی با همسر
– درد شدید و ماندگار در قسمت های پایینی کمر و داخل ران ها
– افزایش وزن شدید
– بزرگ شدن شکم در برخی از خانم ها
– تب و لرز
– خروج چرک
– التهاب و قرمزی

نکات قابل توجه
۱- برداشتن کیست درموئید معمولا به صورت اورژانسی انجام نمی‌شود، مگر در موارد پارگی، تورم، درد و تب که بنابر صلاح دید پزشک، کیست به طور اورژانس خارج می‌شود؛ زیرا ممکن است محتویات آن داخل شکم ریخته و باعث بسته شدن لوله‌های رحمی شود، بنابراین باید با جراحی از بدن خارج شود.
۲- کیست‌های درموئید در صورت خارج شدن از بدن، عود مجدد ندارد، مگر در صورتی که کیست‌های ریزی در تخمدان وجود داشته باشد که حین عمل جراحی تشخیص داده نشده‌اند، در این صورت امکان بروز مجدد این کیست در تخمدان وجود دارد.

@tanbalitokhmdan

////////////////////////////////////////

💊💊💊💊در تخمدانهای پلی کیستیک، فولیکول های ریز و متعدد (مثل دانه های مروارید) سطح تخمدان را پر می کنند. فولیکول ها هیچ مسابقه ای با هم نمی دهند، تنبل هستند! به همین دلیل، نام عامیانه ی “تنبلی تخمدان ” را به آن داده اند. در کل هر مشکلی که باعث شود تخمدان، تخمک گذاری نکند و فولیکول هایش با هم به رقابت نپردازند، تنبلی تخمدان نام دارد .

در تصویر زیر ، می بینیم که در تخمدان پلی کیستیک ، فولیکولهای تنبل و نارس، سطح تخمدان را پر کرده اند. اما در تخمدان نرمال، یک یا چند فولیکول به مرحله بلوغ می رسند.

علایم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs):
علایم سندرم تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) را می توان به علایم اصلی و فرعی تقسیم کرد:

علائم اصلی:
شامل بالا رفتن آندروژن خون، پریودهای نامنظم، تایید وجود کیست های ریز متعدد در سونوگرافی و … می باشد.

علائم فرعی:
شامل چاقی، رشد موهای زائد مردانه ( در ران، شکم، سینه و …)، آکنه و جوش های مقاوم، پوست چرب، افزایش فشار خون، تیره و مخملی شدن نواحی چین دار بدن، دیده شدن فولیکول های ریز و نارس در تخمدان، ضخیم شدن پوسته ی تخمدان، بزرگ شدن تخمدان و … می باشد.

برخی از عوامل موثر در ایجاد سندرم پلی کیستیک تخمدان:

۱- ژنتیکی (ارثی)

۲- افزایش هورمون جنسی مردانه (آندروژن): آندروژن ها توسط تخمدان ها و غدد فوق کلیوی ساخته می شوند. همه ی زنان مقادیر کمی آندروژن در خون شان دارند، اما اگر سطح این هورمون از مقدار مشخصی بالاتر رود، منجر به اختلال در تخمک گذاری و ایجاد عوارضی چون رشد موی زائد، آکنه و … می شود .

۳- سبک زندگی: شامل تغذیه نا سالم، تحرک پایین، اضافه وزن و … می باشد.

@tanbalitokhmdan