آخرین مطلب

معده و راهکار مقابله با نفخ معده بر مبنای طب سنتی

چرا نفخ می‌کنیم؟ 

هوالشافی

امروزه یکی از شایعترین شکایات بیماران وجود نفخ شدید است که منشاء و ریشه آن برای آنان نامعلوم است و داروها هم چندان کمکی در رفع این بیماری نمی‌کنند!!

 به راستی چرا ما نفخ می‌کنیم؟    

پاسخ این سؤال را باید در نحوه و نوع غذا خوردنمان جستجو کنیم، همانگونه که می دانیم در واقع فرایند هضم غذا از دهان شروع می‌شود و نه از معده و این قسمت از دستگاه گوارش نقش عظیمی در سلامت انسان دارد که شامل اجزای زیر می‌باشد:

۱- دندان‌ها: اگر فردی دارای دندانهایی فاسد و تخریب شده با لثه‌های ملتهب و عفونی باشد قطعاً چنین دندان‌هایی نمی‌تواند در یک مرحله بسیار با اهمیت گوارش غذا کارایی داشته باشد که این مرحله همان خرد کردن و ریزکردن غذای خورده شده می‌باشد، پس اگر دندان‌های خراب و پوسیده دارید و لثه‌های شما ملتهب و تحلیل رفته است، اولین اقدام در درمان نفخ، ترمیم دندانها و لثه‌ها خواهد بود.

 ۲- بزاق: بزاق که توسط غدد بزاقی متعدد دهان ترشح می‌شود در هضم غذا بسیار مهم است و این مایع لزج ضمن مرطوب نمودن و نرم کردن لقمه‌های غذا بوسیله آنزیم‌های خود مانند آمیلاز، موجبات هضم در داخل معده را فراهم می‌آورد، پس اگر عادت دارید غذا را بلافاصله قورت بدهید و آن را در دهان خود با بزاق به خوبی آغشته نمی‌کنید، بدانید که غذای خورده شده به خوبی هضم نخواهد شد و غذای هضم نشده در داخل روده بزرگ توسط باکتری‌های مقیم روده، تجزیه شده و گاز فراوان تولید خواهد شد که این همان نفخ شدید است.

 ۳- معده: معده برای هضم غذاهای خورده شده نیاز به یکسری مقدمات دارد که در صورت عدم وجود آنها هضم بدرستی انجام نمی‌شود.

 الف- دمای مناسب: بهترین دما برای هضم غذاها و عملکرد آنزیمهای معده سی هفت درجه سانتیگراد می‌باشد بنابراین خوردن نوشیدنی‌های خشک و آب سرد و دوغ و غیره که حرارت معده را کاهش می‌دهند، می‌توانند موجب اختلال در هضم غذاها و تولید گاز فراوان توسط تجزیه آنزیمی غذاهای هضم نشده توسط باکتری‌ها شده و منجر به نفخ شود.

 ب- غلظت مناسب اسید معده: در صورت مصرف آب سرد و سایر مایعات همراه با غذا اسید معده رقیق شده و PH آن به حالت قلیایی تغییر می‌نماید و لذا غذاها بدرستی هضم نمی‌شوند و باعث نفخ می‌شود.

 ج- غلظت مناسب آنزیمهای هضم کنندۀ معده: معده برای هضم غذاهای مختلف آنزیمهای متنوعی دارد بنابراین مصرف مایعات با غذاها می‌تواند با رقیق کردن این آنزیمها موجب اختلال هضم غذاها شده و باعث بروز نفخ گردد.

 ۴- روده‌ها: سلول‌های پوشش روده‌ها باید انرژی کافی برای جذب گازهای اضافی تولید شده را داشته باشند بنابراین کسانی که غذاهای با تعادل انرژی پایین مصرف می‌کنند بیشتر دچار نفخ می‌شود، لذا توصیه می‌گردد حتماً مثلث سلامت رعایت شود، همچنین خونرسانی صحیح و کامل به روده‌ها بسیار مهم است.

پس کسانی که به هر نحوی دچار غلظت خون هستند ممکن است در اثر عدم وجود گردش صحیح و کافی خون در مویرگ‌های روده‌ها دچار بد عملکردی مخاط روده‌ها شده و دچار نفخ شوند.

 برای رفع مشکل نفخ شدید، دستورات زیر بدقت و کامل رعایت شود:

۱- رعایت کامل مثلث سلامت

۲- آرام غذا خوردن

۳- ساده خواری و پرهیز از رنگین خواری و متنوع خواری

۴- لقمه‌ها را کوچک گرفتن

۵- خوب جویدن غذا

۶- نخوردن آب و مایعات همراه غذاها

۷- پرهیز از پر خوری

دکتر حسن اکبری متخصص و دانشیار آسیب شناس سلولی محقق و مدرس طب اسلامی ایرانی

http://zarringr.com/index.aspx?fkeyid=&siteid=3&pageid=337&newsview=146