?? ? بسته سلامت فارس ?
دلایل نفخ شکم – عاداتی که باعث نفخ می شود
?عاشق آدامس جویدن هستید
اگر در شکم تان احساس نفخ می کنید، باید مصرف آدامس نعنایی را محدود کنید.
?غذای تان را تندتند می بلعید
وقتی تندتند می خورید، هوا را هم می بلعید. آرام بخورید و به خوبی بجوید.
?عاشق نوشیدن با نی هستید
با هرجرعه از نی، هوا پیش از خود نوشیدنی بالا می آید. حتی بطری های آب چندبارمصرفی که نی دار هستند هم مشکلاتی ایجاد می کنند.
?به شدت خروپف می کنید
آیا صبح به محض بیدارشدن از خواب احساس نفخ می کنید؟ احتمالا درخواب خروپف می کنید یا با دهان نفس می کشید.
?زیاد فیبر مصرف می کنید
بسیاری از غذاهای بسته بندی شده با اینولین غنی می شوند که مخصوصا برای معده سنگین می باشد.
@Farsna
????
راهکارتجربی و تحقیقی خودم کلیک کنید
http://tajarobteb.ir/?s=%D9%86%D9%81%D8%AE
-
توصیه به نوشیدن چای و نبات در هنگام دل درد، عرق نعنا در هنگام نفخ، جوشانده ریشه شیرین بیان هنگام درد معده و… از جمله این توصیههاست که در صندوقچه اسرار هر مادربزرگی پیدا میشود. هرچند که بسیاری این توصیهها را غیرعلمی میدانند و زیاد آنها را جدی نمیگیرند اما تاثیر برخی از آنها به صورت علمی ثابت شده و تعجب میکنید اگر بگوییم متخصصان، بسیاری از مواد معمولی و طبیعی را در درمان برخی از مشکلات کارگشا میدانند. برای امتحان این نظریهها فقط کافی است درب کابینت آشپزخانه را باز کنید و این بار نگاهی علمی به محتویات آن بیندازید.
نفخ
نفخ کردن یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف ایجاد میشود. رعایت ۹ توصیه زیر، احتمال بروز این مشکل گوارشی را به حداقل میرساند.
۱٫ از دمنوشها و عرقیات ضدنفخ کمک بگیرید:
اگر پس از خوردن هر وعده غذایی احساس میکنید نفخ کردهاید و باد زیادی در شکم، معده یا رودههایتان میپیچد، میتوانید از مصرف دمنوشها یا عرقیات گیاهی که خاصیت ضدنفخ دارند و به اصطلاح عامه، بادشکن هستند، استفاده کنید. دمنوشهای زیره و نعناع، موثرترین دمنوشهای بادشکن هستند. مصرف عرق نعناع و عرق بادرنجبویه هم برای درمان نفخ بسیار مفید و موثر است.
۲٫ ریحان و نعناع را در سبد سبزی خود داشته باشید:
اگر به مصرف سبزی خوردن علاقه دارید و با خوردن تربچه یا حتی تره و شاهی دچار نفخ و گاهی دلپیچه میشوید، سبزیهای بادشکن و ضدنفخ مانند ریحان یا نعناع را در سبزی خوردن خود جای دهید.
۳٫ آویشن و آذربه را فراموش نکنید:
آویشن یکی از بهترین و پرخاصیتترین سبزیهای دنیاست که نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد سال علاوه بر از بین بردن نفخ، باعث آرامش اعصاب و بهبود گلودرد ناشی از سرماخوردگی میشود. این گیاه، خلطآور است و به همین دلیل مصرف آن به افراد سرماخورده توصیه میشود. گیاهخواران میتوانند مقداری پودر آویشن را برای از بین بردن نفخ سبزیهایی مانند نخودفرنگی یا کاهو به سس سالادشان اضافه کنند.
۴٫ زردچوبه را از فهرست ادویههای خود حذف نکنید و بالعکس رب گوجه را حذف کنید :
زردچوبه یکی از پرخاصیتترین ادویههاست که هم میتواند باعث سمزدایی از کبد شود و هم نفخ مواد اولیه موجود در غذاها را تا حد زیادی کاهش میدهد. بهتر است برای بهره بردن هرچه بیشتر از خاصیتهای زردچوبه، این ادویه را حدود ۱۵ دقیقه مانده به پایان زمان پخت به غذا اضافه کنید.
۵٫ پوست حبوبات را جدا کنید:
حبوبات یکی از نفاخترین خوراکیها هستند بنابراین باید آنها را حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از مصرف با آب ولرم خیس کنید. حتی بهتر است هر ۱۲ ساعت یکبار، آب ظرف حاوی حبوبات را دور بریزید. برای بهتر از بین بردن نفخ حبوبات خیسخورده میتوانید پیش از پختن، آنها را در دستمالی نخی و نازک به آرامی ماساژ دهید تا پوستشان جدا شود.
۶٫ مخلوط کدو سبز و ماست را امتحان کنید:
خیلی از افراد به دلیل احساس نفخ و دلپیچه پس از خوردن ماست، ترجیح میدهند دور مصرف این محصول لبنی پرخاصیت را خط بکشند در صورتی که اگر یک کدو سبز متوسط رنده شده را با چند برگ نعناع تازه و خردشده به ماست اضافه کنند، این مشکل تا حد زیادی حل خواهد شد. به جای نعناع میتوان از پونه هم استفاده کرد.
۷٫ میوههایی که قند کمتری دارند انتخاب کنید:
بعضیها بهعنوان دسر میوه میخورند اما قند فروکتوز موجود در میوهها میتواند باعث ایجاد نفخ شود اگر شما هم جزو این گروه هستید و از نفخ بعد از غذا رنج میبرید، خوردن میوههایی با قند کمتر را به شما توصیه میکنیم. میوههایی مانند سیب، هلو و لیموشیرین .
۸٫ گوشتهای کمچرب بخورید:
معمولا مصرف مواد غذایی مختلفی که ترکیبی از پروتئین و چربی هستند، میتواند باعث ایجاد نفخ شود. به افرادی که زیاد نفخ میکنند، توصیه میشود گوشت گوساله بدون چربی، سینه مرغ، ماهی، تخممرغ، کره بادام زمینی، گوشت بوقلمون و پنیر کمچرب را به جای گوشت گوسفندی یا سایر منابع پروتئینی پرچرب مصرف کنند.
۹٫ معجون زنجبیل را از یاد نبرید:
اگر زیاد نفخ میکنید، یک تکه زنجبیل، کمی نمک و مقداری آب لیموترش را با هم مخلوط کنید. این معجون را داخل یخچال بگذارید و پس از هر وعده غذایی حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از آن را میل کنید. معجون زنجبیل طعم خوبی ندارد اما در درمان نفخ، معجزه میکند!البته زیاد خوردن زنجبیل برای خانمها دوران لک بینی را خیلی زیاد میکند
http://ravazadeh.com/fa/content/health-advice/4229-1392-03-31-07-28-48.html
۱۰ علت اصلی نفخ شکم
اغلب افراد به دلیل داشتن عادت های غلط در زندگی دچار نفخ شکم می شوند و یا به گونه ای احساس می کنند که شکم آنها چاق و برآمده شده است.
خبر خوب این است که نفخ شکم با رعایت پاره ای از موارد نه چندان مشکل قابل رفع می باشد. فراموش نکنید که آنچه ما در مورد چاقی شکم اظهار کردیم مربوط به چربی های حقیقی که در این ناحیه شکل گرفته نیست بلکه این چاقی بیشتر حالت متغیر دارد و ناشی از تورم و نفخ شکم می باشد.
اگر نفخ شکم مربوط به بیماری خاصی مثل بیماری های قلبی یا ناراحتی های کبدی نباشد، می تواند به دلیل گازهای روده باشد. از طرفی دیگر عده ای تصور می کنند که به دلیل تجمع مایعات ، شکم متورم می شود، در حالی که باید گفت که شکم جایی برای تجمع مایعات نیست و ثانیا تجمع مایعات اغلب در پا و زانو تا زمانی که ایستاده ایم اتفاق می افتد.
متخصصان دلیل اصلی نفخ شکم را ناشی از موارد زیر می دانند:
۱- یبوست: عدم مصرف مایعات، فیبر و تحرک کافی منجر به بروز یبوست می شود و نتیجه این یبوست نیز گازهای روده و نفخ و تورم شکم است.
۲- حساسسیت به گندم و عدم تحمل لاکتوز: حساسیت به غذایی خاص باعث تولید گاز روده می شود. اما تشخیص این حساسیت به عهده پزشک می باشد. زیرا تشخیص های سرخود و حذف بعضی از غذاهای سالم و مقوی می تواند مضر باشد. اگر احساس می کنید که به غذای خاصی حساسیت دارید بهتر است با پزشک مشورت کنید.
۳- عجله کردن در خوردن غذا: تعجیل در خوردن غذا باعث می شود که مقدار قابل توجهی از هوا را به داخل معده هدایت کنید، بنابراین توصیه می شود که غذای خود را به آرامی صرف کنید و از آن لذت ببرید. توصیه می شود که برای هر وعده غذا ۳۰ دقیقه زمان در نظر بگیرید.
۴- مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های کربن دار: از مصرف نوشیدنی های گاز دار اجتناب کنید و به جای آن از آب ساده و لیمو استفاده کنید.
۵- مصرف بیش از اندازه آدامس: جویدن آدامس نیز باعث تورم معده می شود و جمع شدن گاز در روده. بهتر است این عادت را تعدیل کنید و به جای آن از خوراکی های سالم و میوه و سبزیجات استفاده کنید.
۶- مصرف بیش از اندازه غذاهای بدون شکر یا اصطلاحا رژیمی: زیاده روی در مصرف غذاهای رژیمی و یا هر نوع خوراکی با قند مصنوعی باعث افزایش گاز معده می شود.
۷- مصرف بیش از اندازه سدیم: غذاهای پردازش شده و به اصطلاح فست فود ها به نسبت سرشار از سدیم است و فیبر کمتری دارند. بنابر این توصیه می شود که غذاهای سالم و ساده تری را انتخاب کنید و حدالمقدور از مصرف انواع کنسروها اجتناب کنید.
۸- مصرف لوبیا و سبزیجات نفخ آور: اگر عادت به خوردن لوبیا نداشته باشید به راحتی دچار نفخ و گاز روده خواهید شد. سبزیجاتی نظیر بروکلی و کلم و .. نیز باعث تولید گاز در روده می شوند. البته این بدان معنا نیست که این غذاهای مفید را کنار بگذارید . تنها کافی است که این نوع غذاها را در وعده های غذایی خود بگنجانید تا به تدریج عادت کنید.
۹- حجم سنگین هر وعده غذایی: توصیه می شود که وعد ه های غذایی خود را با حجم کمتری انتخاب کنید و در عوض تعداد آن را افزایش دهید. .مثل حلیم و تخم مرغ
۱۰ – غذاهای ضد گاز و ضد نفخ را امتحان کنید: مطالعات نشان می دهد که چای نعنا، زنجبیل، جعفری، آناناس و ماست حاوی پروبیوتیک هستند که مانع از نفخ می شوند.
نکته آخر این که متخصصان معتقدند که پیروی از رژیم های سنگین و یا روزه گرفتن و حذف وعده های غذایی به تنهایی باعث کم شدن چربی های شکم و یا صاف شدن ظاهر آن نمی شود. یعنی این اعمال به طور کلی می تواند روی وزن شما تاثیر بگذارد و میزان چربی های کل بدن را کاهش دهد وبه نسبتی نیز چربی های شکمی کاهش می یابد و معمولا نیز چربی های این منطقه به میزان کمتری کاهش می یابد، یعنی چربی های این ناحیه پایدارتر است.
ولی همراه با رعایت مقدار مصرف غذا و یا به عبارتی پیروی از رژیم غذایی لازم است که به طور مرتب نیز ورزش کنید تا به این ترتیب ماهیچه های شکم تقویت شده و ظاهر زیباتری داشته باشد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15170
«آویشن» و «آذربه»؛ گیاهان آنتیبیوتیکی و ضدنفخ
یک متخصص گیاهان دارویی با بیان اینکه گیاه «آویشن» و «آذربه» هر دو از یک ریشه بوده و تنها تفاوت آنها در طعم و رایحه است، گفت: گیاه آویشن در بیشتر نقاط کشور برداشت می شود در حالی که گیاه آذربه بیشتر در نقاط غرب کشور به ویژه در استان همدان می روید.
هادی گلزاری مکمل در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا – منطقه همدان، گفت: «آویشن» و «آذربه» بهترین دارو برای دستگاه گوارش(به ویژه روده)، عفونتهای سینه و استرسهای طبیعت سرد به شمار می آید.
وی افزود: آذربه، بهترین درمان برای آسم و برونشیت است و همچنین خاصیت ضدعفونی کنندگی داشته و جزو آنتی بیوتیکهای قوی و ضدنفخ به شمار میآید.
این متخصص گیاهان دارویی در عین حال با هشدار نسبت به مصرف خودسرانه گیاهان دارویی اظهار کرد: درباره استفاده از گیاهان دارویی، باید با متخصص مشورت و با تشخیص مناسب درمانگر درباره نوع بیماری، از این گونه گیاهان استفاده کرد.
گلزاری درباره نحوه مصرف گیاه دارویی آذربه نیز عنوان گرد: دم کرده و عرق این گیاه بهترین شیوه مصرف آن است.
وی در پایان گفت: روغن آذربه نیز گونه ای از مصرف به شمار می آید که در درمان دردهای رماتیسمی، کوفتگی و کشیدگی عضلانی موثر است
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=13204
نقش اضطراب و استرس در ایجاد نفخ معده
عوامل محیطی، رژیم غذایی غلط و عامل وراثت میتونه سبب ساز ترشح خلط سودا و درنتیجه استرس بشه که خلط سودا عامل بسیار مهمی برای ایجاد نفخ معده میباشد
یک متخصص گوارش گفت: مسایل روانی همچون اضطراب و استرس های محیطی در ایجاد نفخ معده تاثیر بسیار دارد. دکتر نجمه آل طاها، فوق تخصص گوارش : اختلالات افزایش گاز در معده و روده باعث ایجاد نفخ می شود. نفخ ممکن است به صورت احساس سنگینی سر دل، احساس تورم، ایجاد درد در اطراف ناف و به طور کلی تجمع گاز در معده و روده که با درد و پیچش همراه است، ظاهر شود.
وی در مورد تشخیص علت ایجاد نفخ گفت: در صورتی که نفخ با علایم هشدار دهنده همراه باشد، ممکن است نشانه ای از یک بیماری جدی باشد، بنابراین نیاز به بررسی های دقیق تر ضروری است.
این فوق تخصص گوارش، شایع ترین علت نفخ را سندرم روده تحریک پذیر یا کولیت های عصبی عنوان کرد و ادامه داد: از آنجا که سیستم روده ای با اعصاب روده ای کنترل می شود کولیت های عصبی و سندرم روده تحریک پذیر با استرس روانی در ارتباط است. در صورتی که سیستم اعصاب روده و معده عملکرد مناسب نداشته باشد تحت تاثیر واکنش های محیطی، حرکات روده دچار مشکل شده و دردهای شکمی همراه با اسپاسم های شدید بروز می کند. همچنین استرس های محیطی ممکن است سبب ایجاد اسهال و یبوست شوند که یکی از علایم آن معمولا ایجاد نفخ است.
دکتر آل طاها برخی بیماری ها را از عوامل ایجاد نفخ بیان کرد و گفت: بیماری های انسداد روده ممکن است باعث ایجاد نفخ شدید و حاد شوند. همچنین نفخ می تواند از مشخصه های سرطان معده باشد. گروهی از اختلالات حرکتی نیز باعث ایجاد نفخ می شوند به عنوان مثال دیابت، بیماری های تیروئیدی و بیماری های التهابی روده می توانند ایجاد نفخ کنند.
وی عفونت را یکی دیگر از علل ایجاد نفخ دانست و اظهار کرد: عفونت های روده ای یکی دیگر از عوامل ایجاد نفخ است. رشد بیش از حد باکتری ها در داخل روده و برخی بیماری های انگلی باعث ایجاد نفخ می شوند. یکی از علایم وجود میکروب هلیکوباکترپایلوری که خود عاملی برای زخم معده است، می تواند باعث ایجاد نفخ شود. این فوق تخصص گوارش با اشاره به تحریک پذیری روده در برخی افراد گفت: در برخی موارد ممکن است، میزان گازی که در افراد طبیعی ایجاد مشکل نمی کند در برخی دیگر ایجاد ناراحتی کند.
بنابراین روده این افراد تحریک پذیرتر از سایرین بوده و گاز معده با میزان کم هم آنها را دچار مشکل می کند. وی میزان حرکات روده را در ایجاد نفخ موثر دانست و ادامه داد: در یبوست اختلال در حرکات روده و کند بودن آن باعث تجمع گاز شده و اختلال در دفع گاز باعث ایجاد درد و ناراحتی در روده می شود. دکتر آل طاها با اشاره به نفخ در افراد مسن گفت: در صورتی که نفخ در افراد مسن به طور ناگهانی بروز کند نیاز به بررسی دقیق دارد. چنانچه با انجام بررسی ها، علت خاصی برای نفخ تشخیص داده نشود درمان های دارویی، کنترل شرایط استرس زا و رژیم غذایی مناسب به کار گرفته می شود.
وی با بیان این که نفخ همان طور که ممکن است بیماری ساده ای باشد می تواند علامتی از یک بیماری باشد، گفت: در صورتی که نفخ با گروهی از علایم هشدار دهنده مانند کاهش وزن، کم خونی، اسهال و علایم سوجذب همراه باشد به بررسی های دقیق تر نیاز است تا با تشخیص علت ایجاد نفخ درمان مناسب به کار گرفته شود. این در حالی است که در بیشتر موارد استرس روی سیستم معده و روده تاثیر منفی گذاشته و باعث افزایش شدت علایم و همچنین ایجاد یک سیکل معیوب می شود. وی گفت: خوردن غذا با سرعت و عجله باعث می شود که به همراه غذا مقدار زیادی هوا بلع شود که این امر باعث ایجاد نفخ می شود.
این فوق تخصص گوارش با بیان این که همانطور که علل ایجاد نفخ متفاوت است درمان آن نیز متفاوت است، گفت: به طور طبیعی گروهی از باکتری های روده و معده تولید گاز می کنند که استفاده از دوره های درمان آنتی بیوتیک باعث کاهش علایم نفخ می شود; چرا که میکروب های معده و روده کمتر شده و فرد احساس راحتی می کند. این درحالی است که این درمان ها دوره ای است. همچنین در عوامل انگلی بوسیله درمان های آنتی بیوتیکی نفخ به صورت دوره ای درمان می شود. دکتر آل طاها، استرس های عصبی و برخی مواد غذایی مانند حبوبات، موز، سیر، کلم و پیاز را در ایجاد نفخ موثر دانست و گفت: افرادی که به صورت دائمی دچار نفخ هستند از استرس و نگرانی دوری کرده و مواد نفاخ کمتر مورد استفاده قرار گیرد. به طور کلی از آنجا که نفخ بیماری عملکردی روده و معده است و اختلالات حرکت معده و روده بر آن تاثیر دارد به صورت کامل برطرف نمی شود بلکه می توان علایم آن را بوسیله درمان های دارویی کنترل کرد. دکتر آل طاها در پایان گفت: در صورتی که علایم هشدار دهنده با نفخ همراه نباشد، اطمینان دادن به بیمار و کاهش استرس می تواند در درمان آن موثر باشد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=13322
بخورنخورهای نفخ معده
مشکل نفخ و گاز معده جزو مشکلاتی است که خیلیها را آزاد میدهد. اما خوشبختانه همیشه غذاهایی وجود دارد که به رفع این مشکل کمک میکند.
در این مقالهی کوتاه چند مادهی غذایی مفید و چند مادهی غذایی مضر را برای مقابله با این مشکل معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
مواد غذایی مفید: ادویه ها
رزماری، برگ بو و زنجبیل باعث کاهش قندهای غیر قابل هضم خانوادهی کلمها و سبزیجات
غده ای و لوبیاها میشود. اگر قصد مصرف این قبیل مواد غذایی نفخ آور را دارید موقع پخت آنها، این ادویه ها را اضافه کنید تا نفخ و گاز معده را کاهش دهد.
مواد غذایی مضر: مارچوبه و کلمها
مارچوبه، کلم، بروکلی، کلم بروکسل و کلمهای دیگر حاوی قندهای غیرقابل هضمی هستند که باعث تولید گاز معده میشوند. از مصرف این مواد غذایی با مواد غذایی چرب خودداری کنید چون باعث کندتر شدن هضم آنها میشود و مشکل را چند برابر میکنند.
مواد غذایی مضر: حبوبات
حبوبات سابقهی بدی در تولید گاز معده دارند. این شهرت بد به دلیل داشتن قندهای غیر قابل هضم است (مانند کلمها). میزان مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید. قبل از پخت نخود و لوبیا حداقل ۸ ساعت آنها را در آب بخیسانید و اگر میخواهید از کنسرو استفاده کنید قبل از مصرف، محتویات کنسرو را آب بکشید.
مارچوبه، کلم، بروکلی، کلم بروکسل و کلمهای دیگر حاوی قندهای غیرقابل هضمی هستند که باعث تولید گاز معده میشوند. از مصرف این مواد غذایی با مواد غذایی چرب خودداری کنید چون باعث کندتر شدن هضم آنها میشود
مواد غذایی مفید: ماست
ماست حاوی ترکیبات فعالی است که باعث کاهش گاز معده میشود. به خطر این که این محصول لبنی تعداد باکتریهای مفید داخل شکم را بیشتر میکند. لازم نیست که حتماً به دنبال ماستهای حاوی پروبیوتیکها باشید. همهی ماستها برای مقابله با نفخ و گاز معده به شما کمک خواهند کرد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15313
چگونه از نفخ کردن پیشگیری کنیم
با استفاده از عصاره بعضی گیاهان میتوان نفخ معده را بکلی درمان کرد! اما اول باید عوامل ایجاد نفخ را جستجو کرد : اگر یبوست معده وجود داره اول باید یبوست برطرف بشه
آیا شما هم جزو آن دسته از افرادید که وقتی غذا میخورند مجبورند کمربندشان را شل کنند؟ نفخ شکم یکی از مشکلات شایع گوارشی است.
تخمیر، نوشابههای گازدار، هوای بلعیده شده هنگام غذا خوردن، یبوست حتی استرس و ناراحتیهای روزانه میتواند سبب باد کردن و دردناک کردن شکم شود.
چند راه حل ساده برای خلاصی از نفخ به شما پیشنهاد میکنیم:
سریع غذا نخورید
یک ساندویچ دستتان میگیرید و در هیاهوی یک خیابان شلوغ آن را همراه با هوای زیادی میبلعید بعد انتظار دارید که غذایتان راحت هضم شود. در فضایی آرام، پشت میز بنشینید و ۳۰ دقیقه صرف خوردن غذایتان کنید. آرام غذایتان را بجوید و هول نباشید.
حساب فیبرهایی را که میخورید، داشته باشید!
۲۰ تا ۳۰ گرم خوردن موادی مانند غلات غنی شده میوهها و سبزیها در روزها برای هضم غذا ضروری است. خوردن بیش از حد آنها میتواند سبب مختل شدن گوارش غذا و نفخ شود.
در انتخاب سبزیها دقت کنید.
سبزیها سبب هضم شدن بهتر غذا میشود در ضمن با نرم کردن و خیس نگه داشتن اندامها، دفع را نیز راحتتر کنید. با این حال باید در انتخاب آنها دقت کنید. سبزیها خشک و سیبزمینی برای کسانی که دستگاه گوارش ضعیفی دارند مناسب نیست.
پخته بهتر است تا خام!
پختن غذاها، هضم آنها را راحتتر میکند. سعی کنید سبزیها را به صورت خام اما گوشت و حبوبات و غلات را به صورت پخته مصرف کنید.
به اندازه نمک بخورید
مصرف زیاد نمک سبب جذب مقدار فراوانی آب از معده میشود. میزان نمک را در غذاهایتان کاهش دهید و از غذاهای فوری و صنعتی کمتر استفاده کنید.
مراقت دستگاه گوارشتان باشید
آیا مشکل هضم دارید؟ مشکل دفع چهطور؟ حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده و خود را مداوا کنید.
نفس بکشید
روی کمر دراز بکشید. یکی از دستهایتان را روی شکم بگذارید و نفس عمیق بکشید.
در مورد نفخ شکم :
نفخ شکم که با عوامل متعددی بروز میکند، شایعترین اختلال گوارشی در افراد محسوب میشود.
بلع هوا هنگام صرف غذا عامل اصلی بروز نفخ یا احساس پری شکم است؛ از این رو افراد نباید در صرف غذا عجله کنند.
تغییر برنامه غذایی از دیگر عوامل بروز نفخ شکم است. خوردن غذاهایی نظیر حبوبات، مصرف برخی داروها و یبوست از عوامل تشدید کننده نفخ شکم محسوب میشوند.
برای جلوگیری از نخ شکم پرهیز از مصرف نوشیدنیهای گازدار، استعمال سیگار و جویدن آدامس توصیه می شود. با مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ضد نفخ این مشکل به راحتی قابل درمان خواهد بود. جویدن آدامس باعث نفخ شکم میشود. چون هنگام جویدن آدامس، مقداری هوا وارد بدن میشود و بهاصطلاح هوا خورده میشود. به علاوه گاز شکم در اثر خروج گاز ناشی از شکر هضمنشده نیز است، مخصوصاً در مورد آدامسهای بدون قند باید گفت چون هضم نمیشوند، پس از آن هم میتوانند گاز تولید کنند.
لازم به ذکر است ممانعت افراد از پرخوری و حذف غذاهای تشدید کننده نفخ شکم از برنامه غذایی، همچنین انجام ورزشهای منظم میتواند ضمن پیشگیری از بروز یبوست مانع بروز عارضه نفخ شکم شود.
در زیر مواد غذایی نفاخ را برایتان ذکر می کنم.
نفاخ ها :
موز نفاخ است و زیادخوردن آن خصوصا در سرد مزاجان تولید گاز معده می کند .
خیار نفاخ است ، چون سریعا در معده فاسد می شود .
مصرف زیاده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده می شود .
انار برای کسانیکه دچار نفخ معده هستند ، ضرر دارد .
زردآلو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است و علاج نفخ آن ، خوردن هسته زرد آلوی شیرین می باشد .
تمام حبوبات نفاخ هستند .
تخم مرغ بدلیل گوگرد موجود ، ایجاد نفخ در شکم می کنند .
پسته خصوصاً پسته خام ، نفاخ است .
شاه توت نفاخ است .
گیلاس طبیعتی سرد دارد و مصرف زیاد آن باعث نفخ معده می شود .
مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود .
زرشک نفاخ است .
عسل برای کسانی که به نفخ شکم مبتلا هستند توصیه می شود .
شیر نفاخ است .
پوست انگور دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .
زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است .
مصرف زیاد خاکشیر ، ممکن است سبب افزایش موقتی نفخ شکم شود .
زیاده روی در خوردن فندق ، ایجاد نفخ و گاز شکم می کند .
کشک نفاخ است .
تره ، ترب و پیاز ، نفاخ هستند .
کاهو دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .
زیاده روی در مصرف کلم موجب ایجاد نفخ و افزایش فشار خون می شود .
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=13323
چه عواملی مانع از برآمدگی شکم(نفخ) می شود!
مسلما همه دوست دارید که شکمی صاف و بدون برآمدگی داشته باشید.اما این علاقه ای بیش نیست.برای رسیدن به این خواسته چه می کنید؟
مگر نه این است که اغلب اوقات روز در حال تماشای تلویزیون و یا لم دادن روی صندلی محل کار هستید و تازه این درحالی است که ظرفی از انواع هله هوله های هم مقابلتان قرار دارد و در حالی که بی امان صحبت می کنید و یا به تلویزیون نگاه می کنید به طور خودکار نیز در حال خوردن هستید و از کم و کیف آن هیچ خبر ندارید.اما زمانی که به سراغ لباس های ضیافتی خود می روید و با زیپ آن درگیر می شوید پی به عمق فاجعه می برید.
مسلما خوردن انواع چیپس و نوشیدنی های پر کالری و عدم تحرک نتیجه ای جز این درگیری عذاب آور ندارد.
در اغلب موارد نیز به دلیل عدم توجه به غذاهای نفخ آور باعث تورم ناخواسته این عضو حساس می شوید.اما خبر خوب این که نفخ شکم از جمله مسائلی است که حل آن آسان میباشد.
البته باید بدانید که در این مقاله ما از چاقی مفرط شکم صحبت نمی کنیم اما تورم و نفخ متغیر شکم از جمله دردسرهایی است که اغلب ما گاه و بی گاه تجربه می کنیم.اگر این نفاخی شکم مربوط به بیماری خاصی نظیر مشکلات کبد و قلب نباشد در اغلب موارد به دلیل گازهای روده می باشد و به هیچ عنوان ربطی به مایعات ندارد.زیرا بر خلاف تصور عامه که گمان می کنند نفخ این قسمت به دلیل تجمع مایعات است باید گفت که در حالت نرمال این بخش مکانی برای تجمع مایعات نیست و در ثانی اگر تجمع مایعاتی مطرح باشد اغلب در بخش های پایانی بدن مثل پاها صورت میگیرد.اما باید بدانیم که چه چیز سبب تجمع گازها در امعا و احشا می شود و ظاهر و احساس فرد را دچار خدشه می کند.
متخصصان علت های ممکن این مسئله را ناشی از حساسیت به بعضی از غذاها و یبوست می دانند.
لذا در ادامه به بعضی از موارد پیشیگری از نفخ و برآمدگی شکم اشاره می کنیم:
۱- پیشگیری از یبوست:
کاهش فیبر و مایعات در رژیم غذایی و عدم تحرک کافی منجر به بروز یبوست می شود که به نوبه خود باعث نفخ شکم می شود.برای جلوگیری از این مشکل لازم است که از غذاهای پرفیبر که به مقدار فراوان در انواع سبزیجات،میوه ها،آجیل و مغزها،بقولات است استفاده کنید.همچنین نوشیدن مایعات کافی و داشتن تحرک بدنی کافی (حداقل ۳۰ دقیقه در روز)لازم است.
۲- نفی آلرژی نسبت به گندم و یا لاکتوز:
آلرژی و عدم تحمل نسبت به بعضی از غذاها باعث نفخ شکم می شود.اما تشخیص این نوع غذاهای نفاخ به عهده پزشک است.بسیاری از افراد به دلیل تشخیص سرخود،بعضی از غذاهای مفید و سالم نظیر لبنیات و غلات را از برنامه غذایی خود حذف می کنند.در حالیکه این اقدام اصلا درست نیست.اگر گمان می کنید به غذایی حساسیت دارید با پزشک خود مشورت کنید.ممکن است تنها کاهش مصرف این نوع غذاها و یا مصرف همزمان آن با سایر خوراکی ها تاثیر ناخواسته آن را تخفیف دهد.
۳- از خوردن سریع و بی وقفه اجتناب کنید:
خوردن سریع و عدم جویدن کافی باعث می شود که غذاها درست هضم نشده و بعلاوه به دلیل بلعیدن هوا،شکم نفخ کند.با توجه به این حقیقت توصیه می شود که تا آنجا که امکان دارد به آرامی غذای خود را میل کنید تا از طعم آن نیز لذت ببرید.زمان لازم برای صرف هر وعده غذایی حداقل باید ۳۰ دقیقه باشد.فراموش نکنید که هضم غذا از دهان شروع می شود،پس جویدن کافی آن کمک موثری به ادامه هضم می کند و از نفخ شکم نیز جلوگیری می کند.
۴- از مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های گازدار اجتناب کنید:
این نوع نوشیدنی ها باعث افزایش گاز شکم می شود.جایگزین مناسب برای این نوشیدنی ها،آب خنک و لیمو می باشد.حتی لازم است که برای رفع نفاخی شکم از چای نعناع استفاده کنید.
۵- از مصرف بیش از اندازه آدامس اجتناب کنید:
جویدن آدامس باعث بلع مقدرا قابل توجهی هوا می شود که باعث نفخ شکم است.
۶- مراقب غذاهای بدون قند باشید:
مصرف قندهای مصنوعی به مقدار فراوان نیز باعث بروز این مشکل می شود.لذا باید مراقب میزان مصرف این نوع قندها نیز باشید.
۷- مصرف نمک را محدود کنید:
غذاهای بیش از اندازه پردازش شده و طبخ شده حاوی مقدار قابل توجهی نمک است و برعکس از فیبر تهی می باشد و این دو عامل مناسبی برای نفخ شکم می باشد.
۸- مراقب مصرف لوبیا و سبزیجات گازدار باشید:
اگر عادت به مصرف لوبیا نداشته باشید،باعث تجمع گاز در شکم می شود.همین مسئله در مورد سبزیجات نفاخ نظیر بروکلی و گل کلم نیز صادق است.برای رفع این مشکل لازم است که به تدریج این نوع مواد را وارد رژیم غذایی خود کنید تا بدن به آن عادت کند.زیرا این غذاها بسیار مقوی است و حذف آن زیان آور می باشد.
۹- کاهش حجم غذا و افزایش وعده های غذایی:
متخصصان توصیه می کنند که به جای صرف سه وعده غذایی سنگین،سعی کنید تعداد وعده های غذایی را بیشتر و حجم هر وعده را کاهش دهید. یعنی کم اما متوالی بخورید.این عمل مانع از احساس نفخ می شود و همچنین به کنترل قند خون و گرسنگی کمک می کند. ۵ تا ۶ وعده غذایی توالی مناسبی است . اما مراقب حجم هر وعده باشید.
۱۰- غذاها و نوشیدنی های ضد نفخ را امتحان کنید:
مطالعات نشان می دهد که دم کرده نعناع، زنجبیل،آناناس،جعفری و ماست حاوی باکتری
های مناسب(پروبیوتیکس) برای رفع نفخ می باشند.متخصصان معتقدند که استفاده از غذاهای ملین یا قرص های مدر،سریع غذا خوردن و یا حذف وعده های غذایی اصلا روش مناسبی برای کاهش وزن و یا رفع نفخ شکم نمی باشند.
در مورد اغلب افراد باید گفت که زمانی که در صدد کاهش چربی های اضافی بدن هستند بخش عمده از آن در ناحیه شکم حذف می شود.اما کاهش وزن بدن هر فرد متفاوت از دیگری است.متخصصان همچنین می گویند که انجام مداوم و طولانی مدت ورزش های ویژه شکم به امید رها شدن از چربی های اضافی آن تصور درستی نیست.زیرا نمی توان در هنگام ورزش روی نقطه خاصی از بدن متمرکز شد.با این کار التبه ماهیچه های شکم قوی تر شده و شکل بهتری پیدا میکند.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=12876
سبوس مفید برای درمان نفخ
یک متخصص طب سنتی گفت: سبوس برای بیمارانی که از یبوست یا اختلالات روده رنج میبرند یک داروی طبی و گیاهی محسوب میشود.
دکتر محمدرضا نصرتی افزود: سبوس، لایه اولیه حبوبات بوده که شناخته ترین آنها، سبوس گندم، جو و برنج است.
وی با بیان اینکه حبوباتی همچون برنج، گندم و جو که اصلی ترین منبع تغذیه و قوت غالب ایرانی هستند سبوس گیری شدهاند، ادامه داد: به عنوان مثال، اکثر نانهای تولید کشور سبوس گیری شده و عاری از املاح حیاتی و فیبر مورد نیاز مردم است. از زمانی که پخت نانهای سبوس گیری، باب شده، میزان فیبر دریافتی مردم کشور تنزل پیدا کرده است که این رخداد تهدیدی برای سلامتی مردم به شمار میآید.
وی ادامه داد: سبوس، غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب میشود. مصرف خوراکیهای فیبردار مانند سبوس دستگاه گوارش را از خطر آسیبهای جدی مصون میدارد و حالت نفاخی که بعد از خوردن مواد غذایی در معده و روده ایجاد میشود را از بین میبرد.
نصرتی با اشاره به فیبر موجود در سبوس، افزود: فیبر موجود در سبوس، حجم مواد دفعی در روده را افزایش داده و از طریق یک مکانیزم شیمیایی موجب رفع مشکل یبوست میشود. از دیدگاه طب سنتی، یبوست مادر بیماریها است. با مصرف سبوس از ابتلا به این بیماری جلوگیری میشود.
این متخصص طب سنتی اضافه کرد: از فواید مصرف سبوس میتوان به جذب آهن، کلسیم و
منیزیم اشاره کرد. با توجه به فقر آهن در بین افراد جامعه به ویژه کودکان، استفاده از سبوس توصیه میشود. همچنین لازم است از نانهای سبوس دار و کیک و بیسکویتهایی که در آنها از سبوس استفاده میشود، مصرف شود.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15506
چرا نفخ میکنیم؟
به مهمانی رفتهاید و حسابی از شما پذیرایی شده است. چند غذای مختلف را با هم میل کردهاید که ناگهان احساس بدی پیدا میکنید. حس میکنید شکمتان متورم شده یا در اصطلاح نفخ کردهاید و بناچار باید مهمانی را زودتر از موعد ترک کنید. نفخ پدیدهای آشنا برای همه ماست.
یعنی هر کدام از ما بارها آن را در زندگی تجربه کرده ایم. اما همیشه ماجرا به همین راحتی تمام نمی شود. افرادی در اجتماع هستند که به طور دائم نفخ دارند و از این دکتر به آن دکتر می روند و هیچ نتیجه ای هم نمی گیرند. براستی مشکل از کجاست؟ دکتر ایرج خسرونیا، متخصص داخلی و رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران به پرسش های ما پاسخ می دهد.
لطفا بگویید نفخ چطور ایجاد می شود؟
سیستم گوارشی انسان ها به گونه ای است که از همان لحظه ورود غذا به داخل دهان فعالیت هضم و جذب آغازمی شود. در بزاق، ترشحات معده و روده ها (اثنی عشر و روده باریک) آنزیم هایی وجود دارد که به این فرآیند کمک می کند. البته سایر عوامل نیز در هضم و جذب غذا موثرند. مثلا حرکات دوری منظم روده ها غذا را به جلو هل می دهد و مانع انباشته شدن آن در دستگاه گوارش می شود. سیستم عصبی هم این حرکات را کنترل می کند. همه این عوامل دست به دست هم داده و باعث می شود ما بعد از خوردن غذا دچار مشکل نشویم. در صورتی که یکی از این عوامل نتواند بخوبی ایفای نقش کند، فرآیند هضم و جذب با مشکل مواجه شده و یکی از مشکلاتی که ایجاد می کند نفخ شکمی است.
پس می توان گفت برای این که دچار نفخ شویم، یکی از این عوامل باید دچار مشکل شود؟
گفته شما تا حدودی درست است، ولی اغلب مواقع این اختلالات دائمی نیستند و در اثر یک محرک به وجود می آیند. مثلا فرض کنید فردی غذای نفاخ می خورد. خوردن غذای نفاخ هیچ ارتباطی به ترشح نشدن آنزیم یا نبود حرکات دوری و سیستم عصبی روده ای ندارد. غذاهای نفاخ گاز تولید می کنند و این گاز اضافی سیستم گوارشی را به هم می زند. اما در بعضی از افراد می بینیم سیستم عصبی گوارشی درست عمل نمی کند. این مورد در افراد عصبی و پراسترس زیاد دیده می شود یا در موردی دیگر، فرد آنزیم هضم یک غذای خاص را ندارد یا این آنزیم به اندازه کافی ترشح نمی شود. اینها مواردی هستند که درمان دیگری برایشان اتخاذ می شود.
بیماران از کجا متوجه شوند چه نوع نفخی دارند و اصلا نفخ با چه علائم دیگری غیر از ورم شکم توام است؟
اولین علامت اتساع یا ورم شکم است. اما علامت های شایع دیگر از جمله درد شکمی، باد گلو یا آروغ (در مواردی که فرد دچار نفخ معده است) و تجمع گاز در روده (که می تواند توام با یبوست یا گاهی هم اسهال باشد) نیز دیده می شود. نفخ به خودی خود بیماری محسوب نمی شود فقط باعث آزار فرد ودر موارد شدید حتی دوری از اجتماع می شود.
افرادی که دچار نفخ دائمی اند چه باید بکنند؟
یکی از بیماری هایی که فرد در آن دچار نفخ دائمی است و در مواقع شدید حتی باعث گریز او از جمع می شود، سندرم روده تحریک پذیر است. این بیماری علت مشخصی ندارد و مطالعات نشان داده هیچ اثر منفی هم در آینده بیمار نخواهد گذاشت. این افراد روده های حساسی دارند و با ورود غذا یا یک استرس محیطی بر شدت بیماریشان افزوده می شود. اغلب دیده می شود با دادن دارو، علائم فروکش می کند، ولی بعد از قطع دارو بیماری دوباره برمی گردد. در هر حال علائم قابل کنترل هستند.
نفخ را می توان کاملا برطرف کرد؟
بله نفخ بیماری نیست، اما درمان نفخ های طولانی مدت ممکن است به درازا بکشد. اغلب افراد نسبت به عوامل ایجادکننده نفخ واقف نیستند. درمان نفخ های کوتاه مدت آسان است و مثلا با نخوردن غذای نفاخ مانند حبوبات یا نخوردن شیر برطرف می شود. ولی اگر غذا ناشناخته باشد، فرد باید یک به یک غذاهای مورد ظن را کنار بگذارد تا بتواند عامل را شناسایی کند. در بیشتر موارد سبک زندگی انسان ها عامل اصلی نفخ معده یا روده است. این افراد بهتر است به پزشکانی مراجعه کنند که وقت بیشتری را به بیمارانشان اختصاص می دهند، چون صحبت بین پزشک و بیمار به شناسایی هر چه سریع تر عامل کمک می کند.
نفخ در چه طیفی از افراد بیشتر دیده می شود؟
در هر سنی دیده می شود، ولی خانم ها به دلیل پوشیدن لباس های تنگ و سالمندان به علت کم تحرکی ممکن است بیشتر از سایرین دچار این علائم شوند.
آیا برای نفخ آزمایش داده می شود؟
در بیمارانی که از سابقه نفخ طولانی شکایت می کنند، چند آزمایش درخواست می کنیم تا از وجود سالم بودن لوزالمعده، کبد و سایر اعضای گوارشی اطمینان حاصل کنیم. سونوگرافی، آزمایش خون در مدفوع، سی تی اسکن و… روش های تشخیصی مناسبی است.
نفخ های شدید ناگهانی اغلب برای ما پرسش برانگیز بوده و لازم است دقیق تر بیمار را معاینه کنیم. این گونه نفخ ها می تواند به علت نارسایی کبدی، نارسایی پانکراس، مشکلات کیسه صفرا، برخی سرطان ها، اختلال در ترشح بزاق یا ناهنجاری های دندانی و بی دندانی باشند.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15609
عوامل تشدید کننده نفخ شکم
به احساس ورم و پری شکم و افزایش میزان گاز در مجاری گوارش اطلاق میگردد. علت نفخ معمولا وجود گاز زیاد نیست، بلکه به خاطر کندی انقباضات عضلانی و حرکات دودی مجاری گوارش میباشد. مصرف غذاهای چرب تخلیه معده را به تاخیر انداخته و ایجاد نفخ میکنند.
همچنین نفخ میتواند به علت نشانگان روده تحریک پذیر باشد (که در آن انقباضات روده ای نامنظم میگردد)- علت دیگر نفخ میتواند تند تند غذا خوردن باشد.
همچنین نفخ میتواند نشانه برخی بیماریها مانند آپاندیسیت و یا سنگ کیسه صفرا باشد. یبوست نیز ایجاد نفخ میکند. نفخ بیشتر در زنان بروز میکند. علت آن هم تغییر در سطح هورمونهای بدن و افزایش احتباس آب و نمک در بافتهای بدن، پیش از قاعدگی میباشد.
نفخ شکم که عوامل متعددی در بروز آن نقش دارند یکی از شایع ترین اختلالات گوارشی است.
بلعیدن هوا هنگام صرف غذا عامل اصلی بروز نفخ یا احساس پری در معده و روده است و به همین دلیل توصیه می شود که هیچ گاه غذا را با عجله نخورید چون این کار باعث می شود هوای زیاد وارد دستگاه گوارش شما شود.
همچنین تغییر در برنامه غذایی روزانه از دیگر عوامل بروز نفخ شکمی است. خوردن غذاهایی نظیر حبوبات، مصرف برخی داروها و همچنین یبوست از عوامل تشدید کننده نفخ شکم هستند.
برای جلوگیری از ایجاد نفخ و گاز در دستگاه گوارش، پرهیز از مصرف نوشیدنی های گازدار، استعمال سیگار و جویدن آدامس توصیه می شود. با مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ضد نفخ این مشکل به راحتی قابل درمان خواهد بود.
در این مطلب فهرست مهمترین مواد غذایی نفاخ ارائه شده که عبارتند از:
برخی از میوه ها مثل موز، خیار، گوجه سبز، شاه توت، گیلاس، زرشک، انگور، انجیر، انار و زردآلو موجب بروز گاز در دستگاه گوارش و نفخ شکم می شوند. موز بویژه در افرادی که سرد مزاج هستند، تولید گاز معده می کند. خیار نیز میوه نفاخی است چون به سرعت در معده فاسد می شود. مصرف زیاده از حد گوجه سبز نیز عامل نفخ معده است. مصرف انار نیز برای افرادی که سابقه نفخ معده دارند، توصیه نمی شود. زردآلو هم به طور کلی میوه دیرهضم و نفاخی است. مصرف زیاد خربزه نیز عامل ایجاد گاز زیادی در دستگاه گوارش است.
یک گروه دیگر از مواد غذایی نفاخ حبوبات هستند.
تخم مرغ نیز به دلیل گوگرد موجود در آن در بروز نفخ شکمی موثر است.
پسته خام نیز یک خوردنی نفاخ است.
علاوه بر اینها گروه دیگر از مواد خوراکی مثل شیر، برنج، گندم، ذرت، خاکشیر، قندق ، کشک و سبزیجاتی چون ترب، تره، پیاز، کلم و کاهو که حاوی فیبر خوراکی زیاد هستند، همگی اگر بیش از اندازه مصرف شوند تولید نفخ می کنند و برای دستگاه گوارش آزار دهنده می شوند.
درمان نفخ و افزایش گاز روده ها:
۱-چنانچه علت سوء هضم و نارسایی لوزالمعده باشد باید مکمل آنزیمهای لوزالمعده تجویز گردد.
۲-چنانچه علت سوء هضم لاکتوز، فروکتوز و یا سوربیتول باشند، باید غذاهای حاوی این قند ها از رژیم غذایی حذف گردیده و یا از مکمل آنزیمهای گوارشی استفاده شود. آنزیمهای alpha-galactosidase باعث هضم قندهای کمپلکس گردیده و حجم گاز روده ها را کاهش میدهند. مکمل های آنزیمهای گوارشی موجود شامل لاکتاز، آمیلاز، لیپاز، پروتئاز، سلولاز، پکتیناز، اینورتاز، گلوکوآمیلاز، مالت دیاستاز میباشند.
۳-چنانچه سوء هضم و سوء جذب به علت اختلال در عملکرد دیواره روده ها باشد، باید با بیوپسی روده کوچک و کشف علت داروی مرتبط تجویز گردد.
۴-چنانچه علت انسداد فیزیکی باشد، عمل جراحی باید صورت گیرد.
۵-چنانچه علت انسداد کارکردی باشد، بایستی ازداروهای محرک فعالیت عضلات معده و روده کوچک نظیر erythromycin وmetoclopramide مصرف کرد.
۶-مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات های هضم ناپذیر باید محدود و یا از رژیم غذایی حذف گردند.
۷-غذا به آرامی و آهستگی صرف شود.
۸-قدم زدن پس از صرف غذا حرکات روده ها را تحریک میکند.
۹-مصرف داروی simethicone نیز میتواند نفخ را کاهش دهد.
۱۰-مصرف قرصهای زغال فعال شده قبل از غذاهایی که نفخ آور میباشند گاز روده ها را کاهش میدهند.
۱۱-آنتی بیوتیک ریفاکسیمین rifaximin که در درمان اسهال مرتبط با e-coli تجویز میگردد نیز حجم گازهای روده را کاهش میدهد.
۱۲-مصرف اندکی مایعات اسیدی همچون آب لیموترش و یا سرکه همراه با غذا باعث تحریک ترشح اسید هیدروکلریک و آنزیمهای گوارشی میگردد.
۱۳-مصرف ماست با زیره سبز(cumin) و زیره سیاه(caraway) وزردچوبه(tumeric) گاز روده ها و نفخ را کاهش می دهند.
۱۴-تخمیر، اولیگوساکاریدها را تجزیه کرده و تولید گاز آنها را کاهش میدهد. به همین خاطر توفو tofu (پنیر سویا) گاز خیلی کمتری نسبت به لوبیای پخته تولید میکند.
۱۵-برای کاهش خاصیت نفخ آوری لوبیای پخته، لوبیا را ۲۴ ساعت درون آب بخیسانید و سپس آب پز کنید. اما این کار مواد مغذی دیگر محلول در آب را نیز از لوبیا خارج میسازد.
۱۶-مصرف آنتی اسید ها باد گلو را افزایش داده و نفخ را رفع میکند.
۱۷-نعناع، آویشن، فلفل فرنگی شیرین، ریحان، دارچین، زنجبیل و لیمو ترش باعث تسهیل عمل دفع گازهای روده ها و باد گلو شده و ضد نفخ میباشند.
۱۸-جای مصرف ۳ وعده غذایی سنگین در روز از ۶ وعده غذایی سبک استفاده کنید. بجای چای از چای کوهی استفاده شود
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=13337
زیتون از نظر روایت اسلامی
۱٫ پیامبر (ص): زیتون ، مسواک خوبى است و از درختى مبارک است . دهان را خوشبو مى
کند و جرم دندان را مى برد. زیتون ، مسواک من و پیامبران پیش از من است .
۲٫ امام صادق (ع): زیتون ، منى را زیاد مى کند.
۳٫ امام صادق (ع): زیتون ، بادهاى بدن را بیرون مى راند.
۴٫ پیامبر (ص): روغن زیتون بخورید و بدنتان را با آن چرب کنید که از درخت مبارکى است .
۵٫ پیامبر (ص): سینه پهلو را با قُسط دریایى و روغن زیتون ، درمان کنید.
۶٫ پیامبر (ص): روغن زیتون را بخورید و بدن را با آن چرب کنید که براى درمان بواسیر، سودمند است .
۷٫ پیامبر (ص): روغن زیتون بخورید و بدنتان را با آن چرب کنید که درمان هفتاد نوع درد است که جذام ، یکى از آنها است .
۸٫ روغن زیتون ، روغن خوبان و نان خورش برگزیدگان است . در آن برکت نهاده شده است و دو بار در پاکى غوطه خورده است .
۹٫ امام صادق (ع): خوردن قاووت با روغن زیتون ، موجب روییدن گوشت در بدن مى شود؛ استخوان را محکم مى کند؛ پوست را لطیف مى سازد و قدرت جنسى را افزایش مى دهد.
۱۰٫ امام صادق (ع): اگر در بدن شما، جوش و دمل به وجود آمد، آن را ببندید و با روغن زیتون یا روغن حیوانى درمان کنید.
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
رسانه ها و نفخ شکم
موقع خوردن غذا و میوه سعی شود از تماشا به تصاویر رسانه و رایانه و تلفن همراه بشدت پرهیز شود چون در تولید اسید معده توام با استرس میباشد
اگر نفخ می کنید بخوانید
۱ نفر از هر ۱۰ بیمار که در انگلستان به پزشک مراجعه میکنند، دچار مشکلات گوارشی است و شایعترین مشکل گوارشی، درد و نفخ شکم میباشد. بسیاری از بیماران بعد از اینکه پزشک بیماری آنها را تحریک روده تشخیص داد، به منزل بازمیگردند؛ بدون اینکه علت آن را جویا شوند. در این مقاله به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. زمانی که احساس کنید شکم شما کاملاً سفت و پر شده است، مبتلا به نفخ شدهاید که معمولاً با گاز رودهای و آروغ زدن همراه است. این گاز توسط باکتریهای موجود در دستگاه گوارش تولید میشود.
باکتریها، گاز را از طریق مواد غذایی که خورده شده، اما به درستی و به طور کامل هضم و جذب نشده است، تولید میکنند. به هر حال، این مسأله اصلاً شوخی نیست و اگر آن را درمان نکنید، میتواند موجب مشکلات جدی شود. نفخ معده را به عنوان یک نشانه در نظر بگیرید و آن را یک سیگنال هشداردهنده فرض کنید که نشان میدهد، همه چیز در بدن شما خوب عمل نمیکند و لازم است برای رفع آن کاری انجام دهید. نفخ معده به عدم تعادل گوارش و مشکلات دستگاه گوارش مربوط میشود. از علل نفخ و مشکلات گوارشی میتوان به اسید کم معده و ترشح کم آنزیمهای معده، استرس، عدم تحمل غذا، تحرک کم روده و … اشاره کرد. دلایل دیگری نیز وجود که پزشک با اطلاع از تاریخچه پزشکی و رژیم غذایی بیمار میتواند به آنها پی ببرد و مشکل را برطرف کند.
ترشح کم اسید معده
ترشح کم اسیدمعده را به راحتی میتوان تشخیص داد، زیرا نشانههای بارزی مثل آروغ زدن هنگام غذا خوردن و احساس سیری بیش از حد بعد از خوردن مقدار بسیار کمی غذا دارد. مقدار اسید معده از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا معمولاً به هضم انواع غذا (بهخصوص هضم پروتئین) کمک میکند و موجب آزاد شدن آنزیمهای ضروری گوارشی در معده میشود که این آنزیم ها معده را تحریک و هضم غذا را آسانتر میکنند. بنابراین اگر مقدار اسید کم باشد، معده برای هضم غذاهایی مثل تخممرغ و گوشت با مشکل مواجه شده و به جای اینکه کل غذا هضم شود و مسیر خود را به سمت پائین و روده ادامه دهد، تنها بخشی از مولکول پروتئین شکسته و هضم میشود و دستگاه گوارش را تحریک و دچار التهاب کرده در نتیجه درد و نفخ ایجاد میکند.
بهبود اسید معده
در زمان غذا خوردن کاملاً راحت باشید و از میز کار خود فاصله بگیرید. وقتی در حال راه رفتن و حرکت هستید از خوردن غذا خودداری کنید. قبل از غذا خوردن، ۵ الی ۱۰ دقیقه استراحت کنید. قبل از اینکه غذا بخورید، آن را بو کنید و به طور کامل بجوید و از تندتند غذا خوردن بپرهیزید. غذاهایی را که موجب نفخ معده میشوند، کمتر مصرف کنید.
ترشح کم آنزیمهای گوارشی
آنزیمهای گوارشی به وسیله سلولهای موجود در معده و روده کوچک و لوزالمعده تولید میشوند. این آنزیمها روی تمام گروههای غذائی تأثیر میگــذارنـد. (مــثل پــروتئین، چــربی و کربوهیدراتها). عواملی همچون استرس، التهاب روده ناشی از عفونت یا عدم تحمل مواد غذائی، ترشح آنزیمهای گوارشی را کاهش میدهد که در نتیجه ترشح اسید معده نیز کاهش یافته و ذرات هضمنشده کربوهیدراتها، چربی و پروتئین وارد قسمت پائین معده و بنابراین باعث سوزش و تخمیر و درد و نفخ میشوند.
بهبود آنزیمهای گوارشی
رعایت نکاتی که در مورد بهبود اسیدمعده ذکر شد، به بهبود آنزیمهای گوارشی نیز کمک میکند. علاوه بر آن: از خوردن مواد غذایی خام به مدت یک الی دو ماه خودداری کرده و به جای آن سوپ و سالاد را جایگزین کنید تا معده و دستگاه گوارش شما مدتی استراحت کند و دوباره ترشح آنزیمهای گوارشی افزایش یابد. در حین خوردن غذا مکمل آنزیم گوارشی مصرف کنید، تا هضم غذا افزایش و نفخ معده و درد کاهش یابد.
عدم تحمل غذا
عدم تحمل غذا کاملاً متفاوت از حساسیت غذایی است. در حساسیت غذایی، تقریباً بلافاصله پس از خوردن هر مقدار غذای حساسیتزا، بدن حساسیت نشان میدهد و علائم آن به صورتهای مختلف بروز میکند که گاه بسیار شدید هستند؛ ولی در عدم تحمل غذا، بدن بسیار زیرکانه پاسخ میدهد و این نشانهها ممکن است ۴۸ ساعت بعد آشکار میشوند. عدم تحمل غذا معمولاً زمانی رخ میدهد که شما غذایی را که بسیار دوست دارید، به صورت روزانه و مکرر و منظم مصرف کنید. با خوردن غذای مشابه در هر روز، اسیدمعده و آنزیمهای گوارشی کاهش یافته و به سادگی دستگاه گوارش دچار اختلال و استرس میشود.
مثلاً انگلیسیها بیشتر گندم، تخممرغ، کنجد، سویا، شکلات، بادام زمینی و لبنیات مصرف میکنند و به همین دلیل بدن آنها اغلب به این مواد واکنش نشان داده و آنها را تحمل نمیکند. نشانه های ظاهری عدم تحمل غذا عبارتند از: آبریزش بینی، سردرد، کاهش انرژی بدن، حلقه تیره زیرچشم، بداخلاقی، نفخ، اسهال و یا یبوست. عدم تحمل غذا در طولانی مدت موجب التهاب روده میشود. در این وضعیت سوراخ کوچکی در امتداد مجرای روده ایجاد شده و ذرات غذای هضم نشده و مواد سمی از روده وارد جریان خون میگردد و مسمومیت شدیدی ایجاد میکند، در نتیجه سیستم ایمنی ضعیف و بدن خسته میشود و نسبت به مواد غذایی دیگر نیز همان واکنش عدم تحمل را از خود نشان میدهد.
پیشگیری از عدم تحمل مواد غذایی
رژیم غذایی خود را به مدت دو هفته یادداشت کنید تا متوجه شوید از مواد غذایی که بدن نسبت به تحمل آنها حساستر است، به طور متوسط چقدر استفاده میکنید. این مواد شامل، گندم، تخممرغ، کنجد، سویا، شکلات، بادام زمینی، لبنیات، صدف، مخمر و گلوتن هستند. مواد غذایی را که بارها و بارها مصرف کردهاید، دستکم به مدت
۳-۴ هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا تأثیر شگرف آن را ببینید. رژیم غذایی خود را
متنوع و از خوردن مکرر غذاهای ثابت در روزهای متفاوت خودداری کنید. مصرف مکمل و
غذاهای گیاهی و سبزیجات، التهاب دیواره روده را کاهش میدهد.
دیسبیوزیس باکتریایی
دیسبیوزیس به معنی به هم خوردن توازن باکتریهای معده است. روده بزرگ شما میزبان هزاران میکروارگانیسم میباشد که بعضی از آنها مفیدند و در واقع به حفظ سلولهای روده کمک و آنها را از ابتلا به بیماری و پوسیدگی محافظت میکنند؛ اما برخی دیگر بالقوه مضر هستند؛ مانند مخمرها، انگلها و برخی از باکتریها که به سلولهای روده (میزبان) آسیب رسانده و موجب مسمومیت روده میشوند. روده سالم، رودهای است که بتواند میان این باکتریها توازن ایجاد کند. اگر تعداد باکتریهای بد روده افزایش یابد، به احتمال زیاد دچار مشکل نفخ خواهید شد.
برای افزایش باکتریهای خوب در روده
خوردن ماست، سه تا چهار بار در هفته کاهش مصرف غذاهای غنی از قندکه موجب رشد بیش از حد باکتری بد و انگل و مخمر در روده میشود. نوشیدن آب فیلتر شده و پاک در سفر مصرف روزانه مکملهایی که دستکم حاوی ۴ میلیارد اسیدوفیلوس در هر کپسول هستند (حتماً باید در یخچال نگهداری شوند).
تحرک کم روده
حرکت کم و ضعیف روده، در واقع یعنی یک روده راکد که به سرعت مقدار پروبیوتیکها در آن کاهش مییابد و مقادیر زیادی مواد سمی تولید میشود؛ در نتیجه اشکالات زیادی در هضم مواد غذایی به وجود میآید که در طولانی مدت به سلولهای روده بزرگ آسیب میرساند و حتی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ افزایش مییابد. تحرک کم روده موجب نفخ، درد و یبوست میشود و با ایجاد جوش روی پوست و سردردهای مکرر و خستگی همراه است. این مشکل میتواند ناشی از عملکرد ضعیف عضلات روده یا عدم تعادل بین کلسیم و منیزیم و یا رژیم غذایی بدون فیبر و به طور کلی کاهش و کمبود آب بدن باشد که به راحتی با رعایت نکات زیر میتوان آن را بهبود بخشید: بیش از ۲ لیتر آب در روز بنوشید. نوشیدن زیاد آب، روده را هیدراته کرده، حجم مدفوع را افزایش میدهد و آن را نرم میکند. با گنجاندن مواد غذایی حاوی فیبر محلول مثل میوهها، سبزیجات، عدس، لوبیا، جو و برنج قهوهای، حرکت روده را افزایش دهید. غذاهای غنی از منیزیم مصرف کنید تا عملکرد عضلات روده بهبود یابد، سبزیجات سبز برگی شکل، آجیل، تخمه آفتابگردان و دانهها منبع عالی از منیزیم هستند و میتوانید به راحتی آنها را در محل کارتان به جای تنقلات بیخاصیت و مصنوعی مصرف کنید.
بهبود هضم مواد غذایی
ایجاد تغییرات چشمگیر در رژیم غذایی معمولاً کمی دشوار است و نمیتوان آن را به مدت قابل توجهی حفظ و رعایت کرد؛ اما با رعایت نکات بسیار ریز و ساده میتوان فرایند هضم را بهبود بخشید:
۱) روزانه یک قاشق غذاخوری کلم ترش به سالاد خود بیفزایید؛ زیرا مملو از باکتریهای خوب (پروبیوتیک) است.
۲)در غذاهای خود از زنجفیل، نعناع و رازیانه استفاده کنید؛ زیرا گاز معده را کاهش میدهند. میتوانید آنها را در سبزی خوردن استفاده کنید و یا از دمکرده آنها یک چای خوب و گرم تهیه کرده و بنوشید.
۳)خوردن میوه در زمان نامناسب موجب نفخ معده میشود؛ به خصوص بعد از غذا. بهترین زمان خوردن میوه، نیم ساعت قبل از غذای اصلی و یا دستکم دو ساعت بعد از آن است.
۴)نوشیدن نوشابههای مصنوعی که اغلب حاوی قند بالایی هستند، موجب نفخ میشوند، بهتر است آب را جایگزین آنها کنید.
۵) گیاه تازه پاپایا و آناناس حاوی بروملین و منبع خوبی از آنزیمهای گوارشی مفید و همچنین سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. آنها را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15112
راه مقابله با نفخ شکم
نفخ شکم یکی از مشکلاتی است که افراد زیادی در سراسر دنیا به آن مبتلا هستند و راههای رفع آن نیز کم نیست؛ با این حال پیشگیری از به وجود آمدن این مشکل بسیار مهمتر است.
ترشح نشدن مناسب آنزیمهای دستگاه گوارش میتواند منجر به این عارضه شود؛ بیمار برای جلوگیری از این عارضه باید از غذاهای نفاخ مانند حبوبات پرهیز کند و اگر به ترکیباتی مانند شیر حساسیت دارد باید به پزشک مراجعه کند؛ چراکه امکان دارد به اختلال در جذب لاکتوز دچار شده باشد که این بیماران مبتلا به اسهال و نفخ شکم میشوند.
گاهی اوقات نفخ علائم بیماری مزمن دیگری مانند کولیت، سرطان روده و اختلالات عصبی نیز میتواند باشد؛ رژیم غذایی و مصرف داروهایی که موجب کاهش نفخ شکم میشود میتواند به درمان این عارضه کمک کند همچنین ورزش میتواند با افزایش حرکات روده موجب دفع سریعتر باد و نفخ شکم شود.
بسیار پیش آمده است که بعد از خوردن غذا به دلایل مختلف احساس خستگی کردهاید و این خستگی گاهی مانع از انجام کارهای روزانه شما شده است؛ از جمله مهمترین دلایل این خستگیها نفخ شکم است که برای رفع آن باید به توصیههای زیر دقت داشته باشید:
توصیههای برای جلوگیری از نفخ
بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نکشید و بین غذا خوردن و دراز کشیدن دست کم نیم ساعت فاصله بیندازید؛ بهتر است بعد از صرف غذا کمی پیاده روی کنید.
در خوردن موادغذایی محرک و نفاخ مانند حبوبات، شیر، ادویه جات و چربی زیاده روی نکنید و غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد نخورید.
در خوردن تنقلات به ویژه تخمه، آبنبات، شیرینی و کیکها محتاط باشید و از جویدن بیش از حد آدامس خودداری کنید؛ جویدن آدامس منجر به ورود هوا به داخل معده میشود.
اگر نفخ در اثر اضطراب و ناراحتیهای عصبی باشد چون اضطراب در امر گوارش وقفه ایجاد میکند، باید نسبت به رفع آن و ایجاد آرامش عصبی اقدام شود؛ به علاوه باید غذا را با آرامش و تأنی جوید و فرو برد تا خوب با آب بزاق مخلوط شده و دستگاه عصبی هم برای هماهنگی کارهای گوارشی فرصت کافی داشته باشد.
از عادات بد ما میوه خوردن بعد از صرف غذاست؛ بهتر است نیم ساعت قبل و بعد از غذا میوه نخورید چون سبب نفخ معده میشود، البته میوه پخته اشکالی ندارد.
از مصرف بیش از حد قهوه خودداری کنید و چای نعناع، رازیانه و بابونه بنوشید؛ این نوع چایهای گیاهی در رفع نفخ مؤثرند؛ میوه و سبزیهای سفت را با آب یا بخار بپزید یا به صورت خرد شده و رنده شده بخورید.
در مصرف لبنیات محتاط باشید در صورت ایجاد نفخ با مصرف این موادغذایی انواع بدون لاکتوز آن را مصرف کنید.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14749
شغل پراسترس عاملی برای نفخ شکم
غذا خوردن یکی از لذتهای زندگی است اما گاهی وقتها بعد از خوردن غذا حالتهایی پیش میآید که چندان خوشایند نیست…
حالتهایی مانند بادکردن شکم، احساسپری و فشار در رودهها، آروغ زدن و تجمع گاز در دستگاه گوارش و نفخ اما علت ایجاد این مشکلات چیست و چطور میشود از آنها پیشگیری کرد. دانستنیهای نفخ را از زبان دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی بخوانید.
آقای دکتر! علت نفخ چیست و اصلا چرا نفخ میکنیم؟
مهمترین مشکلی که باعث نفخ میشود، نبودن آنزیمها یا نداشتن آنزیمهای اختصاصی برای شکستهشدن ترکیبهای خوراکی است که مصرف میکنیم. همچنین اگر هر عاملی در دستگاه گوارش باعث شود که این آنزیمها نتوانند درست کارشان را انجام دهند، ترکیبهای خوراکی درست هضم نمیشوند و به صورت شکستهنشده به قسمتهای میانی یا انتهایی دستگاه گوارش میروند. باکتریهایی که در روده بزرگ وجود دارند، باقیمانده مواد خوراکی را تخمیر بیهوازی میکنند که نتیجه آن تولید مقدار زیادی گاز و ایجاد حالت نفخ است.
چرا بعضیها زیاد نفخ میکنند؟
نفخ دلایل متعددی دارد و بخش زیادی از آن به عادتها و رفتارهای غذایی ما برمیگردد. انتخابهای غلط غذایی، خوراکهایی که همراه هم مصرف میشوند، تندتند غذاخوردن و پرخوری همه میتوانند منجر به اختلال در هضم مواد غذایی و در نتیجه اختلال در عملکرد آنزیمهای گوارشی شوند. شرایطی مانند فعالیت فیزیکی نیز در ایجاد نفخ موثر است و افراد کمتحرک بیشتر نفخ میکنند. همچنین در افرادی که دچار برخی بیماریهای متابولیک هستند یا کسانی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند هضم و جذب غذا مشکلتر و احتمال نفخ بیشتر است.
نفخ یکی از مشکلات شایع سالمندان است علت چیست؟
بهطور طبیعی با افزایش سن عملکردهای فیزیولوژیک تمام اندامها و دستگاههای بدن از جمله دستگاه گوارش کاهش پیدا میکند. به عنوان مثال ترشح اسید معده در افراد مسن خیلی کمتر از افراد جوان است و کمشدن اسید معده به معنی این است که هضم و جذب با مشکل مواجه شده است. در سالمندان به دلیل اتفاقاتی که به دلیل پیری به وقوع میپیوندند، هضم و جذب غذا پیچیدهتر و سختتر میشود بنابراین اگر به الگوی غذاییشان توجه نداشته باشند احتمال نفخ و مشکلات گوارشی در آنها خیلی بیشتر خواهد بود.
شغل افراد هم میتواند در ایجاد نفخ نقش داشته باشد؟
بله، افراد شاغلی که فعالیت فیزیکیشان کم است و ۸ تا ۱۰ ساعت در روز پشت میز
نشستهاند، افرادی که شغلشان پراسترس است، افرادی که کارهای خیلی سخت انجام میدهند یا همزمان باید چند کار را انجام دهند و مدیریت کنند و کارمندانی که مرتب با افراد مختلف سر و کار دارند در هضم و جذب غذا دچار مشکل میشوند و نهایتا ممکن است دچار عواقبی که یکی از آنها نفخ است، شوند.
به تاثیر رفتارها و عادتهای غذایی در ایجاد نفخ اشاره کردید، افراد باید چطور غذا بخورند تا نفخ نکنند؟
مهمترین نکته این است که همیشه هنگام غذاخوردن آرامش داشته باشند. تندتند غذا نخورند و غذا را خوب بجوند (خوب نجویدن غذا میتواند در برخی مراحل هضم مشکل ایجاد کند). پرخوری نکنند و فاصله غذاها طوری نباشد که فرد آنقدر گرسنه شود که کنترلاش را هنگام خوردن غذا از دست بدهد. با استرس و هیجان غذا نخورند و در حالت ایدهآل هنگام غذا خوردن تلویزیون نگاه نکنند، صحبت نکنند و مطلبی مطالعه نکنند.
اینکه میگویند آب خوردن همراه غذا نفخ میآورد، درست است؟
آب خوردن بین غذا اگر به مقدار کم باشد، هیچ اشکالی ندارد. در حالت طبیعی که فرد قبل از غذا خوردن خیلی تشنه نیست و همراه غذا خوردن چند جرعه آب میخورد، پرخوری نمیکند و غذایش را با آرامش میخورد به هیچوجه آب خوردن نمیتواند موجب نفخ شود اما اگر فرد عادت داشته باشد با غذا زیاد آب بخورد یا به خاطر رفتار غلط خیلی تشنه و گرسنه باشد و یک دفعه بخواهد آب و غذای زیادی بخورد، در این صورت آب خوردن میتواند در هضم و جذب غذا مشکل ایجاد کند و مسایل گوارشی را تشدید کند.
بعد از خوردن بعضی غذاها احتمال نفخ بیشتر است، چرا؟
ترکیبهای کربوهیدراتی و قندیای وجود دارند که دستگاه گوارش به صورت طبیعی آنزیمی برای شکستن آنها ندارد. مهمترین این ترکیبها قندهایی مانند سلولز، رافینوز، استاکیوز و ورباسکوز هستند که بیشتر در سبزیها، صیفیها و حبوباتی مانند نخود، لوبیا، عدس و ماش وجود دارند. در نتیجه هر چه مقدار و فراوانی مصرف این مواد بیشتر باشد، احتمال تولید گاز و نفخ افزایش پیدا میکند. برخی افراد برای کاهش نفخ، سبزی و میوه را پخته مصرف میکنند. عمل پختن روی فیبر غذا تاثیر میگذارد و یک مقدار قابلیت هضماش را بیشتر میکند اما روی قندهای سلولز، رافینوز، استاکیوز و ورباسکوز تاثیری ندارد. به همین دلیل است که سبزی و میوه، حتی اگر پخته شوند در افراد حساس باز هم باعث نفخ میشوند.
توصیه شما به این افراد چیست؟
توصیه میکنم تعداد وعدهها و میان وعدههای غذاییشان را افزایش دهند و مقدار غذا را در هر وعده کم کنند. شاید لازم باشد ۸، ۱۰ یا ۱۲ بار در روز به مقدار خیلی کم غذا بخورند. این افراد باید با آرامش غذا بخورند. بلافاصله پس از غذا خوردن دراز نکشند، فعالیت فیزیکی منظم داشته باشند و روزی یک ساعت پیادهروی کنند. اگر شغل پراسترس دارند به هر روشی که میتوانند استرسشان را کنترل کنند یا حداقل وقتی استرس دارند، هیجان دارند یا عصبانی هستند، غذا نخورند.
به نقل از هفته نامه سلامت
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14409
مهمترین عوامل بروز نفخ شکمی کدامند
بلعیدن هوا هنگام صرف غذا عامل اصلی بروز نفخ یا احساس پری در معده و روده است و به همین دلیل توصیه میشود که هیچ گاه غذا را با عجله نخورید چون این کار باعث میشود هوای زیاد وارد دستگاه گوارش شما شود.
سایت اینترنتی کامن سنس در مقالهای در این باره آورده است: همچنین تغییر در برنامه غذایی روزانه از دیگر عوامل بروز نفخ شکمی است. خوردن غذاهایی نظیر حبوبات، مصرف برخی داروها و همچنین یبوست از عوامل تشدید کننده نفخ شکم هستند.
برای جلوگیری از ایجاد نفخ و گاز در دستگاه گوارش، پرهیز از مصرف نوشیدنیهای گازدار، استعمال سیگار و جویدن آدامس توصیه میشود. با مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ضد نفخ این مشکل به راحتی قابل درمان خواهد بود.
دراین مقاله فهرست مهمترین مواد غذایی نفاخ ارائه شده که عبارتند از:
برخی از میوهها مثل موز، خیار، گوجه سبز، شاه توت، گیلاس، زرشک، انگور، انجیر، انار و زردآلو موجب بروز گاز در دستگاه گوارش و نفخ شکم میشوند.
موز بویژه در افرادی که سرد مزاج هستند، تولید گاز معده میکند. خیار نیز میوه نفاخی است چون به سرعت در معده فاسد میشود. مصرف زیاده از حد گوجه سبز نیز عامل نفخ معده است. مصرف انار نیز برای افرادی که سابقه نفخ معده دارند، توصیه نمیشود. زردآلو هم به طور کلی میوه دیرهضم و نفاخی است.
مصرف زیاد خربزه نیز عامل ایجاد گاز زیادی در دستگاه گوارش است.
– یک گروه دیگر از مواد غذایی نفاخ حبوبات هستند.
– تخم مرغ نیز به دلیل گوگرد موجود در آن در بروز نفخ شکمی موثر است.
– پسته خام نیز یک خوردنی نفاخ است.
– علاوه بر اینها گروه دیگر از مواد خوراکی مثل شیر، برنج، گندم، ذرت، خاکشیر، قندق ، کشک و سبزیجاتی چون ترب، تره، پیاز، کلم و کاهو که حاوی فیبر خوراکی زیاد هستند، همگی اگر بیش از اندازه مصرف شوند تولید نفخ میکنند و برای دستگاه گوارش آزار دهنده میشوند.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14407
راه های پیشگیری از نفخ شکم
نفخ شکم یکی از مشکلاتی است که افراد بسیار زیادی در سراسر دنیا به آن مبتلا هستند و راه های رفع آن نیز کم نیست. با این حال پیشگیری از به وجود آمدن این مشکل بسیار مهم تر است.
یکی از علائم سوء جذب غذا نفخ شکم است که فرد با احساس پری در شکم و برجستگی و باد گلو به پزشک مراجعه می کند که علت آن بیشتر به دلیل اختلالات حرکتی روده است.
ترشح نشدن مناسب آنزیم های دستگاه گوارش می تواند منجر به این عارضه شود. بیمار برای جلوگیری از این عارضه باید از غذاهای نفاخ مانند حبوبات پرهیز کند و اگر به ترکیباتی مانند شیر حساسیت دارد باید به پزشک مراجعه کند چرا که امکان دارد به اختلال در جذب لاکتوز دچار شده باشد که این بیماران مبتلا به اسهال و نفخ شکم می شوند.
گاهی اوقات نفخ علائم بیماری مزمن دیگری مانند کولیت، سرطان روده و اختلالات عصبی نیز می تواند باشد. رژیم غذایی و مصرف داروهایی که موجب کاهش نفخ شکم می شود می تواند به درمان این عارضه کمک کند همچنین ورزش می تواند با افزایش حرکات روده موجب دفع سریع تر باد و نفخ شکم شود.
توصیه های برای جلوگیری از نفخ
بلافاصله بعد از صرف غذا دراز نکشید و بین غذا خوردن و دراز کشیدن دست کم نیم ساعت فاصله بیندازید. بهتر است بعد از صرف غذا کمی پیاده روی کنید.
در خوردن موادغذایی محرک و نفاخ مانند حبوبات، شیر، ادویه جات، چربی، زیاده روی
نکنید و غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد نخورید.
بین غذا صحبت نکنید. مایعات را هورت نکشید و از نوشیدن نوشابه های گازدار خودداری کنید.
در خوردن تنقلات بویژه تخمه، آبنبات، شیرینی و کیک ها محتاط باشید و از جویدن بیش از حد آدامس خودداری کنید. جویدن آدامس منجر به ورود هوا به داخل معده می شود.
اگر نفخ در اثر اضطراب و ناراحتی های عصبی باشد چون اضطراب در امر گوارش وقفه ایجاد می کند، باید نسبت به رفع آن و ایجاد آرامش عصبی اقدام شود. به علاوه باید غذا را با آرامش و تانی جوید و فرو برد تا خوب با آب بزاق مخلوط شده و دستگاه عصبی هم برای هماهنگی کارهای گوارشی فرصت کافی داشته باشد.
راحت و صاف بایستید و از پوشیدن لباس هایی که به شکم فشار می آورند پرهیز کنید.
از مصرف بیش از حد قهوه خودداری کنید و چای نعناع، رازیانه و بابونه بنوشید. این نوع چای های گیاهی در رفع نفخ مؤثرند.
میوه و سبزی های سفت را با آب یا بخار بپزید یا به صورت خرد شده و رنده شده بخورید.
در صورت احساس نفخ در قبل یا دوران قاعدگی، از مواد غذایی حاوی کلسیم، منیزیم و ویتامین ب کمپلکس استفاده کنید.
در مصرف لبنیات محتاط باشید در صورت ایجاد نفخ با مصرف این موادغذایی انواع بدون لاکتوز آن را مصرف کنید.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14405
نفخ کلیه = ریح الکلیه
گاهی کلیه ها را دردی می گیرد شبیه به درد کلیه اما شن یا سنگی در کلیه ها یا مجاری ادراری وجود ندارد.
اطباء سنتی معتقدند گاهی مقداری از گازها و حبابهای هوای داخل خون از راه مویرگها به کلیه منتقل شده و تجمع تعدادی از آنها در کلیه ها حالتی را به نام نفخ کلیه به وجود می اورد که این نفخ کلیه با سنگ کلیه در بعضی آثار مشابه ودر بعضی علائم متفاوت میباشد . علائم نفخ کلیه عبارتند از:
۱- درد شدید در محل کلیه ها که این درد تیر می کشد و به سمت راست و چپ حرکت میکند.
۲- درد به تواتر یعنی میگیرد و رها میکند و مجددا اندکی بعد می گیرد و همینطور پشت سر هم می گیرد و رها می کند .
۳- در محل کلیه ها احساس سنگینی نمی شود.
۴- با خوردن غذاهای نفاخ و سرد مزاج درد شدت میا بد
۵-آثار ورم کلیه و تب مشاهده نمیشود.
۶- در کلیه ها آثار چرک و قرحه ای موجود نیست.
زمانیکه بیماری مشخص شد لازم است اولا از غذاهای نفاخ و سرد مزاج پرهیز نمایند در ثانی کلیه ها را گرم نگهدارند و روغن های گرم مزاج مانند روغن زیتون یا روغن کنجد یا روغن گردو و گرما گرم به محل کلیه ها بمالند و از داروهای خوراکی باید از مدرات گرم مزاج مانند انیسون و رازیانه و تخم کرفس از هر کدام دو مثقال گرفته مجموع را دم کنند و پس از صاف کردن آب صاف شده را میل نمایند و این عمل را تکرار کنند . بعلاوه چنانچه ده مثقال روغن کرچک را با مقداری آب گرم و نبات میل نمایند تخلیه روده نیز به دفع نفخ کمک خواهد کرد. داروی دیگری که برای نفخ کلیه به کار میرود مخلوط سبوس گندم و نمک طعام است که مخلوط را گرم کرده و در کیسه ای پارچه ای میریزند و کیسه را گرما گرم بر روی کلیه ها میگذارند داروی خوراکی دیگری که برای این ناراحتی به کار برده میشود داروئی است به نام ماء الاصول که درست میشود از پوست ریشه بادیان . پوست ریشه کرفس . پوست ریشه کبریا کور و ریشه اذخر یا گزنه دشتی از هر یک دو مثقال همه را در سه یا چهار لیوان ریخته می جوشانند تا به نیمه رسد آن را صاف کرده ودر آب صاف شده مقدار پنجاه گرم عسل طبیعی حل کرده و به طور نیمگرم میل می نمایند در رفع نفخ کلیه اثر مطلوبی دارد.
http://tebbehirani.blogfa.com/post-65.aspx
نفخ معده ، عارضهای شایع و آزاردهنده
برخلاف نامی که برای این مشکل عنوان میشود ، نفخ معده در روده کوچک اتفاق میافتد. نفخ حالت تورم غیرطبیعی یا افزایش قطر ناحیه شکمی است.
نشانه شایع آن احساس پری و سفتی شکم است که میتواند منجر به درد شود.
علل ایجاد نفخ متعددند و عبارتند از :
– تجمع مایعات و گاز روده
– هضم نامنظم
– پرخوری
– حساسیت غذایی
– سندرم روده تحریکپذیر
– عدم تحمل مواد غذایی مانند عدم تحمل لاکتوز (قند شیر) و فروکتوز (قند میوهها)
– طبع هوا (آئروفاژی)
– انسداد یا عفونت دستگاه گوارش
– خالی شدن سریع معده
– هضم مواد غذایی تولید کننده گاز
– یبوست
– استرس یا اضطراب
– آلودگی به انگلهای رودهای مانند کرم آسکاریس
درمان
اقدام اولیه اطمینان از جویدن دقیق و مناسب غذا و اجتناب از غذاهای چرب است. غذاهای چرب با تاخیر در خالی شدن معده از مواد غذایی باعث ایجاد نفخ میشوند.
همچنین حذف غذاهایی که بدن تحمل آنها را ندارد مانند شیر به بهبود نفخ کمک میکند البته این کار را تحت نظر متخصص انجام دهید تا به خوبی مشخص شود حساسیت نسبت به چه موادی وجود دارد.
جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد. نوشیدنیهای گازدار نیز باید از برنامه غذایی حذف شوند.
از غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی سوربیتول و فروکتوز افزودنی هستند نیز باید اجتناب نمود.
مکملهای فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر نشانههای نفخ را تشدید میکنند.
گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط میشود و لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.
به منظور تخفیف علائم نفخ معده راهکارهایی توصیه شده است.
راهکارهای درمانی :
– میزان مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزی و میوه تازه، غلات و نان سبوس دار، پاستای گندم سبوسدار و حبوبات را به تدریج افزایش دهید.
– روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده به افزایش نفخ کمک میکند به ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود.
– از نوشیدنیهای گازدار بپرهیزید و از انواع کم یا بدون کالری، کافئین و سدیم مانند چای علفی استفاده کنید. گاز Co2 موجود در حبابهای نوشابه باعث نفخ میشود و گاز ، تخلیه معده را کند میکند.
– غذاهای تازه و طبیعی بخورید و از انواع غذاهای سرد و بستهبندی شده اجتناب کنید. یک علت توصیه عدم مصرف این غذاها کاهش دریافت نمک است.
– مرتب ورزش کنید. زیرا باعث ترشح هورمونهایی میشود که به فعالیت روده کمک میکنند.
– اگر شیر یا محصولات لبنی باعث نفخ میشوند ، باید انواع بدون لاکتوز را مصرف کرد.
– زیاد قهوه، چای و شکلات مصرف نکنید زیرا باعث تحریک هاضمه و نفخ میشوند.
– هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود.
– غذاهایی را که باعث ایجاد نفخ میشود را مشخص کنید و به تدریج مصرف آنها را کاهش دهید. این مواد شامل کلم، کاهو ، بروکلی، پیاز و سیر میشود.
– نوشیدنیهای تهیه شده از بابونه ، نعناع و رازیانه برای دستگاه هاضمه مفیدند و به کاهش نفخ کمک میکنند.
– نفخ ممکن است نشانه بیماریهای گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر باشد. بنابراین عمل به توصیههای ارائه شده جهت بهبود آن و در صورت ادامه ظهور علائم، تشخیص کلنیکی و درمان مناسب ضروری است.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=9463
نفخ معده
نفخ معده یکی از شایعترین مشکلات مردم امروز است که هم به خودی خود آزاردهنده است و هم می تواند مشکلات دیگری مانند اختلال خواب و رؤیا، سردرد و اختلال در کارکردهای مغز، و آشفتگی های حرکت قلب شود.
نفخ معده سبب های گوناگونی دارد. به طور کلّی نفخ معده از ۳ سبب کلی ناشی می شود:
بدین ترتیب که یا مربوط به نوع غذای خورده شده و شیوه و ترتیب غذا خوردن است یا مربوط به ضعف حرارت غریزی (گرمای بنیادی) معده است (که این، خود به سببهای گوناگون روی می دهد) و یا اینکه به تجمع نابجای برخی اخلاط در معده مربوط می شود. در برخی حالات نیز بیش از یک سبب در پیدایش نفخ دخالت دارند.
اگر نفخ فقط به سبب نوع و شیوه غذاخوردن باشد در اکثر موارد با اصلاح تغذیه و رفتار تغذیه ای برطرف می شود که در این مورد بیشتر سخن خواهم گفت.
در مورد نفخ هایی که مربوط به ضعف معده یا تجمع مواد نابجا هستند، توصیه عمومی و همگانی برای درمان وجود ندارد ولی توضیحاتی در مورد این سبب، برای خوانندگان راهگشا خواهد بود. البته در این نوع از نفخ معده، تنها با پرسش از بیمار و معاینه می توان به تشخیص و درمان مناسب بیمار رسید.
دانستن زمان نفخ، دوام نفخ، علایم همراه با نفخ، و عوامل کاهنده یا افزاینده نفخ برای پزشک بسیار مهم اند و او را در تشخیص و درمان کمک می کنند.
http://www.tandorostan.org/detaildiseases/4/نفخ-معده/default.aspx
مشکل نفخ معده
دختری ۲۷ساله هستم. مشکل نفخ زیادی دارم و نمیتوانم هنگامی که خوابم، نفخم را کنترل کنم. البته نفخم آنقدر زیاد است که بعضی وقتها در بیداری هم به زور گاز معده یا رودهام را نگه میدارم؛ چه برسد به وقتی که خوابم و هیچ کنترلی ندارم…
من این مشکل را از بچگی و از وقتی که به یاد دارم، داشته ام و همیشه از این بابت رنج میکشم و دچار افسردگی شده ام. این جریان بعد از درمان برای ازدواجم مشکلساز نیست
گازی که در دستگاه گوارش وجود دارد چطور تولید میشود؟ این سوالی است که ما به بهانه سوال فوق و سوالات مشابه زیادی که خوانندگان در مورد نفخ شکم داشته اند از دکتر علیاکبر حاجآقامحمدی، فوقتخصص گوارش و کبد و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین پرسیدهایم.
آقای دکتر! لطفا توضیح دهید که گاز معده و روده چگونه به وجود میآید؟
بخشی از گازی که در معده وجود دارد، ناشی از هوایی است که ما آن را میبلعیم و بهطور طبیعی وجود دارد، اما در بعضی شرایط مثل غذا خوردن با استرس، حرف زدن هنگام غذاخوردن، آدامس جویدن، مصرف نوشابههای گازدار و… میزان بلع هوا بیشتر میشود. درنتیجه احساس آروغزدن به فرد دست میدهد. بخش دیگری از گاز معده نیز ناشی از فعل و انفعالات اسیدمعده و شیرههای گوارشی است که وقتی با هم ترکیب میشوند، تولید گاز میکنند. گازهای قسمت تحتانی دستگاه گوارش یا رودهها نیز عمدتا ناشی از تاثیر باکتریها و میکروبهای روده روی بقایای موادغذایی است. همانطور که میدانید قسمتی از غذاهایی که ما میخوریم در دستگاه گوارش هضم نمیشوند و داخل روده باقی میمانند. باکتریهایی که داخل رودهبزرگ زندگی میکنند این مواد را تخمیر میکنند و از تخمیر این مواد، گاز تولید میشود.
آیا گاز روده و معده از نظر ترکیب تفاوتی هم با هم دارند؟
بله، معمولا از نظر ترکیب با هم متفاوت هستند زیرا همانطور که اشاره کردم گاز موجود در معده هوایی است که وارد معده میکنیم و عمدتا از اکسیژن و نیتروژن تشکیل شده است. بخشی هم که ناشی از فعل و انفعالات شیمیایی در معده است، بیشتر ترکیبی از دیاکسیدکربن است ولی گازی که در رودهها توسط باکتریها تولید میشود ترکیبهای سولفوردارد که به همین دلیل معمولا بدبو است.
بدبو شدن گاز روده چه زمانی بیشتر میشود؟
معمولا خوردن مواد فیبردار مانند کلم، کاهو و حبوبات که حاوی مواد ساکاریدی هستند و مدتزمان بیشتری در روده میمانند باعث فعالیت بیشتر میکروبها میشود و گاز بیشتر و بدبوتری ایجاد میکنند به همین دلیل افرادی که بهخصوص از این مشکل رنج میبرند بهتر است چنین موادی را کمتر مصرف کنند. یبوست هم در ایجاد این مشکل سهم بسزایی دارد زیرا هرچه مدفوع زمان کوتاهتری در دستگاه گوارش باقی بماند فرصت کمتری در اختیار باکتریها قرار میگیرد و گاز سولفوردار کمتری تولید میشود. اصلاح شیوه زندگی و بهتر کردن اجابتمزاج و بهبود یبوست در کاهش این مشکل موثر است. بهتر است به جای مواد فیبردار از انواع میوهها و سبزیهای دیگر استفاده شود.
معمولا دفع چه مقدار گاز در طول شبانهروز طبیعی است؟
یک فرد سالم ممکن است در شبانهروز حدود ۱۰ تا ۱۵ بار دفع گاز روده و یک تا دو بار دفع گاز معده را به صورت آروغ داشته باشد. افزایش این میزان دفع گاز، باعث ایجاد ناراحتیهایی میشود که به صورت آروغزدن و دفع گاز مکرر، احساس باد و سنگینی و پیچش در شکم میشود که همه اینها به یک بررسی از نظر سایر علل و بیماریها نیاز دارد.
چه علتها و بیماریهایی باعث ایجاد افزایش گاز در دستگاه گوارش میشوند؟
یکی از مشکلهایی که به صورت شایع در افراد دیده میشود وجود نداشتن آنزیم هضم شیر یا لاکتاز در بدن است درنتیجه وقتی این افراد شیر میخورند، قند شیر یا لاکتوز در بدنشان هضم نمیشود. قند شیر هضمنشده وارد رودهها میشود و باکتریها آن را تخمیر میکنند و گاز تولید میکند بنابراین این افراد به خاطر مصرف شیر و لبنیات دچار نفخ و سروصدای شکم میشوند. این حالت به جز ماست و دوغ با همه محصولات شیری اتفاق میافتد.
زیرا قند این دو محصول، طی فرآیند تولید تجزیه میشود. به همین دلیل به چنین افرادی توصیه میکنیم نیازهای لبنی خود را یا بیشتر با مایعات و دوغ تامین کنند یا از محصولات و فرآوردههای بدون لاکتوز و آنزیم هضم شیر که به صورت قرص در بازار وجود دارد استفاده کنند. بیماری دیگر بیماری سلیاک یا حساسیت به پروتئین گندم است. افرادی که به سلیاک مبتلا هستند در هضم و جذب گندم و جو دچار مشکل میشوند و علایمی چون نفخ و مشکلات گوارشی مانند اسهال و دلدرد دارند. یک علت بسیار شایع دیگر در ایجاد نفخ، وجود میکروب ژیاردیا در دستگاه گوارش است.
ژیاردیا یک نوع انگل گوارشی است که توسط آب و سبزیهای آلوده وارد دستگاه گوارش میشود. وجود این میکروب هم عوارضی مانند نفخ، سروصدای شکم، باد و احساس اتساع شکم ایجاد میکند، بنابراین افرادی که نفخ مقاوم دارند باید به این مساله نیز توجه کنند. بیماری شایع دیگر افزایش میکروبهای داخل دستگاه گوارش است. وقتی میکروبها در روده زیاد میشوند تولید گاز در روده بزرگ افزایش پیدا میکند و عوارضی مانند دفع گاز، اتساع شکم و مشکلاتی در قسمتهای تحتانی دستگاه گوارش ایجاد میشود. افرادی که از این مشکل رنج میبرند، میتوانند زیر نظر پزشک از یک دوره آنتیبیوتیک استفاده کنند و درمان شوند. علت شایع دیگر در ایجاد نفخ بیماری IBS یا نشانگان روده تحریکپذیر است.
افرادی که به IBS مبتلا هستند عمدتا از درد شکم، اسهال و یبوست رنج میبرند، اما در درصدی از بیماران علاوه بر این مشکلات احساس نفخ و اتساع شکم نیز دیده میشود. تاخیر در تخلیه معده نیز عامل مهم دیگری در ایجاد گازهای دستگاه گوارش است. معده بعضی از افراد بدون علت یا با علت زمینهای بیماریهایی مثل دیابت و کمکاری تیرویید به خوبی تخلیه نمیشود و باعث ایجاد نفخ و اتساع شکم میشود.
آیا نفخ داشتن طولانی مدت نگرانکننده است؟
نه، نفخ بیماری شایعی است اما جزو کمخطرترین و بیضررترین بیماریهای گوارشی محسوب میشود. طبق بررسیهایی که در مورد بیماران مبتلا به نفخ در طولانیمدت انجام شده است مشخص شده این افراد دچار عوارض یا بیماریهای گوارشی جدی ناشی از نفخ نشدهاند، اما برای آنکه مشکل افرادی که طولانیمدت از نفخ رنج میبرند حل شود باید به پزشک مراجعه کنند و پزشک پس از بررسیهای لازم و کشف علت نفخ، آنها را درمان کند تا کمتر اذیت شوند.
اگر گاز روده دفع نشود عارضهای در پی خواهد داشت؟
ممکن است دفعنشدن گاز غیرارادی باشد، مثلا ممکن است به دلیل وجود مشکلاتی در روده گاز دفع نشود. در این صورت فرد دچار درد در ناحیه شکم، اتساع و فشار رودهها خواهد شد. در این صورت به اقدام درمانی نیاز است ولی زمانی فرد ناچار است به صورت ارادی از دفع گاز رودهاش جلوگیری کند. در این صورت مشکل خاصی ایجاد نمیشود زیرا به محض تغییر شرایط گاز دفع خواهد شد.
آیا شبها میتوان کنترلی روی دفع گاز داشت؟
کنترل اسفنکتر ناحیه مقعد در افراد به دلیل فشاری که در آن ناحیه وجود دارد، متفاوت است مثلا ممکن است این فشار در خانمهایی که در سن بالا هستند به دلیل تعداد زایمانهایی که داشتهاند کم شود. در نتیجه وقتی این افراد خواب هستند و کنترل ارادی از دست میرود، ممکن است دفع گاز غیرارادی داشته باشند. برای این پدیده لازم نیست کار خاصی انجام داد فقط میتوان با انجام کارهایی نفخ را درمان کرد. وقتی مشکل نفخ از بین برود، این مشکل هم حل میشود.
برای جلوگیری از سروصدای شکم ناشی از نفخ چه باید کرد؟
اگر علت ایجاد نفخ پیدا شود با رفع علت این مشکل هم برطرف میشود. معمولا ژیاردیا، اختلال در هضم شیر و نشانگان روده تحریکپذیر مهمترین علتها در ایجاد سروصدای شکم هستند که معمولا با درمان نفخ هم از بین میرود.
معمولا چه درمانهایی برای کاهش نفخ یا گاز دستگاه گوارش به کار میرود؟
اصلاح وضعیت غذا خوردن، مصرفنکردن آدامس و نوشابههای گازدار، آرام غذاخوردن، توجه به بیماریهایی که ذکر شد و درمان آنها مشکل نفخ را تا حدود زیادی برطرف میکند. درصورتی که با رعایت مسایل فوق مشکل حل نشد، یعنی زمینههای عصبی و استرسی در میان است که باید زیر نظر روانشناس یا روانپزشک حل شوند. درصد بسیار کمی از بیماران ممکن است به بیماریهای بسیار نادری مبتلا باشند که به اقدامها و بررسیهای پیچیدهتر نیاز دارند ولی بیشتر افراد با نکاتی که ذکر شد درمان میشوند. افرادی هم که دائم آروغ میزنند بهتر است تا حد امکان جلوی آروغ زدن خود را بگیرند چون این کار میتواند مشکل نفخ را بدتر کند ضمن اینکه باید عادتهای غذایی و نحوه غذاخوردن این افراد هم اصلاح شود.
میتوان از داروهای گیاهی با پایه نعناع بدون تجویز پزشک استفاده کرد؟
معمولا داروهای گیاهی که عمدتا با پایه نعناع ساخته میشوند برای نفخ دستگاه گوارش فوقانی مفید هستند البته به شرط اینکه بیمار مشکل ریفلاکس و یبوست نداشته باشد زیرا نعناع باعث بدتر شدن این دو مشکل میشود اما همین داروها برای افرادی که دارای نفخ روده هستند موثر نیست. برای نفخ روده داروی گیاهی خاصی وجود ندارد و از آنجا که مشکل عمدتا میکروبی است، فرد باید آنتیبیوتیکدرمانی شود.
طول دوره درمان با آنتیبیوتیک چقدر است؟
معمولا با توجه به شرایط بیمار، دوره درمان بین یک تا ۳ هفته متغیر است، اما دوره درمان کسانی که مشکلات و بیماریهای دیگری دارند طولانیتر است. ضمن اینکه مشکل نفخ مدتی پس از درمان مجددا میتواند عود کند و برگشتپذیر باشد. http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15250
«نفخ معده و شکم؛ اسباب و تدابیر»
وقتی باد یا ریح یا هوا یا گاز در معده و روده جمع شده و خارج نمی شود؛ موجب بادکردگی شکم شده و اسباب اذیّت فرد را فراهم می آورد که به آن، نفخ می گویند. این حالت، علل فراوانی دارد که در پزشکی ایرانی بطور مفصّل به آن ها پرداخته شده است.
اسباب و علل نفخ:
بطور کلّی علّت بوجود آمدن نفخ، یا در خود معده است، یا از اخلاط موجود در آن و یا از غذا. هرکدام از این عوامل، تقسیم بندی هایی دارد که در زیر بیان می شود:
۱٫ سردی معده یا ضعف حرارت غریزی آن: در این حالت، فرد هر غذایی را می خورد، به نفخ دچار می شود. چون معده گرمای معتدل مورد نیاز برای هضم را ندارد. (وقتی که حرارت ضعیف باشد، نمی تواند رطوبت ها را تماماً گوارش کند و بخارها را تحلیل برد؛ پس آن بخارها در معده و شکم مانده و بواسطه جداشدن اجزای ناری، تبدیل به ریح می شود.)
۲٫ تجمّع اخلاطی مثل بلغم، سودا یا صفرای محیّه (یعنی صفرای مخلوط با بلغم) در فم (دهانه) معده: وقتی حرارت بر این اخلاط اثر کند، آن ها را به ریح تبدیل می کند. (برای تفصیل این مطلب به مقاله سوء مزاج های معدی از همین نویسنده مراجعه کنید.)
۳٫ غذا: خود این قسم دو گونه است؛ یا گوهر غذا سبب است و یا نحوه تغذیه.
الف) گوهر غذا وقتی عامل نفخ است که یکی از این حالات را داشته باشد: نفّاخ باشد (مثل عدس، لوبیا، باقلا، نخود و سایر حبوبات)، رطوبت بسیاری داشته باشد (مانند بسیاری از میوه ها و سبزیهای تازه، ماست و لبنیّات)، بدبو یا بدرنگ باشد که طبیعت به هضم آن نپردازد.
ب) نحوه تغذیه: زیادتر از حد معمول و توان و گنجایش معده غذاخوردن، تخلیط طعام (غذای جدید را قبل از هضم شدن غذای قبلی مصرف کردن)، نوشیدن آب و مایعات بویژه نوشیدنی های گازدار همراه غذا، خوب نجویدن غذا، حرکات سنگین و شدید بعد از غذا، عدم تمرکز کافی روی غذاخوردن (مثلاً جلوی تلویزیون یا رایانه.)
علل فرعی:
– گاهی در زمان خالی بودن معده، نفخ ایجاد می شود که علّت آن، وجود رطوبات غلیظ می باشد که حرارت معده، آن ها را به ریح تبدیل می کند. این حالت با غذاخوردن ساکن می شود.
– گاهی زیادی سودا و امراض طحال موجب نفخ معده است. (در این جا باید علل طحال را رفع و سودا را دفع کرد.)
– بی خوابی زیاد باعث می شود حرارت به اندازه کافی در معده جمع نشده و معده از هضم کامل غذا عاجز بماند؛ درنتیجه ریاح تولید شود.
– بی تحرّکی زیاد نیز باعث ضعف حرارت غریزی و درنتیجه ناتوانی معده در هضم غذاست.
– گاهی عارضه جانبی برخی داروهای شیمیایی یا گیاهی، تولید گاز است.
نکته تشخیصی مهم:
فرق میان نفخ ناشی از سوء مزاج سوداوی و نفخ ناشی از غذای تری افزا این است که نفخ سوداوی غلیظ و خشک است، طبع خشک است (یبوست) و پس از گواریدن (هضم) غذا، دردی در حوالی طحال پدید می آید. همچنین این نفخ شدید بوده و همیشگی است (چه غذا خورده شود و یا نه؛ البته بعد از غذا تشدید می شود.) نفخ ناشی از غذاهای تری افزا نمناک است و با تری دهان و پوست و روان بودن شکم (نبود یبوست و گاهی حتّی شلی مدفوع) همراه است و زمانی که دست بر شکم مالیده شود، قراقر می کند.
درمان:
همواره در همه بیماری ها، پرهیز رأس درمان بوده و چه بسا به چیز دیگری نیاز نباشد. در این جا نیز ابتدا باید از عوامل گفته شده پرهیز کرد و سپس برای دفع ریاح موجود، با تدابیر مناسب اقدام کرد.
– در مرحله اوّل فرد باید از پرخوری، تخلیط غذا، نوشیدن مایعات از یک ساعت قبل تا دو ساعت بعد از غذا، خوردن غذاهای غلیظ و دیرهضم (مانند گوشت گاو و گوساله، فست فودها، غذاهای مانده و فریزری، کنسروها، نان های خوب پخته نشده و…)، غذاهای نفّاخ، غذاهای دارای رطوبت زیاد، آب سرد و ترشیجات و حرکات سنگین بعد از غذا بپرهیزد.
بلکه باید غذاهای لطیف و سریع الهضم بخورد (مانند نان برشته، ارده، بادام، مویز، تخم مرغ نیمبرشت، سوپ های لطیف، آبگوشت گوسفندی و…)، غذا را خوب بجود، در محیط آرام و به دور از استرس غذا بخورد و بعد از غذا آرامش داشته باشد.
– روزه و تحمّل گرسنگی و تشنگی (پرهیز از مرتّب جنبیدن دهان) امری مفید است.
– فعّالیت های بدنی بخصوص ورزش برای کسانی که عادت به ورزش ندارند و افزایش میزان آن برای ورزشکاران، پسندیده است. (باعث افزایش حرارت غریزی معده و توان هضم می شود.)
– حقنه و ماساژ برای افرادی که توان فعالیت بدنی ندارند و یا افراد بستری، توصیه می شود.
– اگر کسی عادت به مصرف ملیّن یا مسهل داشته و با ترک آن دچار نفخ شده است، باید ملیّن مناسب را مصرف کند.
نکته درمانی مهم:
در سوء مزاج گرم ساده و یا وجود خلط سودا و صفرای محیّه نباید از داروهای محلّل ریاح (شکننده و تحلیل برنده باد) که همگی گرم هستند، استفاده کرد. زیرا این کار می تواند نفخ را تشدید کند. همچنین در نفخ ناشی از سوء مزاج سرد همراه مادّه غلیظ، ابتدا باید معده را از خلط ناباب پاک کرد و سپس از داروهای محلّل استفاده کرد.
راهکارهای دفع ریاح موجود:
– تکمید شکم با ارزن، سبوس گندم و نمک گرم شده (چندبار پشت سر هم)
– استفاده از ادویه ای مثل زیره سیاه، گلپر، قرنفل(میخک)، هل، آویشن، فلفل سیاه و… هنگام پخت غذا
– استفاده از هویج بصورت پخته یا آب پز در کنار غذاهای غلیظ (که باعث تلطیف این غذاها شده و مقوّی معده است.) همچنین مربّای آن هاضمه را تقویت می کند.
– مصرف میوه ها بصورت مربّا (بخصوص مربّای شقاقل و به) یا پخته (کمپوتی) در صبحانه و عصرانه. البته شیرابه مربّاها نباید مصرف شود.
– استفاده از دارچین نرم روی غذاها (در نمک دان ریخته و روی غذا پاشیده شود.) (مصرف مداوم آن باعث تقویت قوا و ارواح طبیعی، حیوانی و نفسانی می شود.)
– برای تقویت حرارت غریزی معده: استفاده از روغن زیتونی که در آن زیره و تخم کرفس جوشانیده شده باشد. (بعد از غذا ۴-۱ قاشق غذاخوری)
– استفاده از عرقیات مقوّی هضم بصورت تکی یا ترکیبی: زیره، رازیانه، زنیان، آویشن، پونه،
نعناع، کلپوره (بعد از غذا یک فنجان از آن را گرم کرده و میل کنید و درصورت نیاز هر نیم ساعت تکرار کنید.)
– مصرف گلقند بعد از غذا (این مورد باعث لینت مزاج هم می شود و برای افرادی که یبوست دارند، مفید است.)
– یکی دو قاشق شربت نانخواه (تشکیل شده از زنیان و شکر و آب) بعد از هر وعده غذایی
– ریختن ۳-۲ گرم نعناع خشک روی زبان و بدرقه آن با کمی آب
– استفاده از فلفل که برودت (سردی) معده را می شکند و مقوّی هاضمه است.
– نیم ساعت بعد از غذا: ۱ سانتی متر از زنجبیل نکوبیده را با یک لیوان آب جوش به مدّت ۱۰ دقیقه دم کرده، سپس صاف کرده و میل کنید. درصورت زیادی مادّه، نیم ساعت قبل از غذا نیز نوشیده شود. (زنجبیل در نفخ دائمی بخصوص در مورد ریاح غلیظ در امعاء، داروی انتخابی است؛ زیرا رطوبت بَلّه را که عامل نفخ و عفونت است، خشک کرده و ریاح را تحلیل می برد.)
– خولنجان (به شکل معجون یا سفوف یا طبیخ) برای کسانی که نفخ ناشی از ضعف معده، هاضمه و احشا دارند، بسیار مفید می باشد.
– استفاده از زنجبیل و خولنجان در افراد مبتلا به زخم معده و روده ممنوع است
http://www.tim.ir/teaching/183/نفخ-معده-و-شکم؛-اسباب-و-تدابیر/
چرا دچار تورم و نفخ شکم میشویم؟
گاهی اوقات ممکن است اندازه درد کمر در برخی افراد بدون اضافه وزن افزایش پیدا کند و شکم متورم شود که این حالت میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
معمولا پنج دلیل شایع باعث تورم و بزرگ شدن شکم میشود که با آگاهی از آنها میتوان تا حد زیادی این مشکل را برطرف کرد.
به گزارش روزنامه دیلی میدرو، شایعترین عوامل ایجاد تورم و نفخ شکم عبارتند از:
– سندرم روده تحریکپذیر یا IBS؛ ابتلا به این عارضه میتواند مدت طولانی موجب ایجاد نفخ و تورم شکمی شود که درعین حال با علائمی چون درد، یبوست یا اسهال همراه است.
پیتر وورول، استاد طب و گاستروانترولوژی در دانشگاه منچستر در این باره خاطرنشان کرد: ما تصور میکنیم که در مبتلایان به این سندرم، رودهها از حساسیت بالاتری برخوردارهستند و بنابراین فرآیندهای عادی روده موجب بروز این علائم میشوند. نفخ و تورم شکم یکی از ناخوشایندترین و مختل کنندهترین عوارض سندرم روده تحریکپذیر است.
این سندرم درمان ندارد اما میتوان علائم آن را کنترل کرد. به این ترتیب کاهش مصرف فیبرغلات میتواند ۳۰ تا ۴۰ درصد علائم این سندرم را در مبتلایان کاهش دهد. مصرف فرآوردههای پروبیوتیک نیز به کاهش علائم سندرم روده تحریکپذیر کمک میکند. در برخی موارد شدیدتر میتوانید با مراجعه به پزشک عمومی و دریافت داروهای خاص علائم بیماری را کاهش دهید.
– نفخ شکمی؛ در برخی موارد تجمع باد در رودهها باعث تورم و بزرگی شکم میشود که در این وضعیت معمولا علائم دیگری دیده نمیشود. اکثر ما گاهی اوقات دچار نفخ و تجمع باد در رودهها میشویم که ۱۵ بار در روز بروز این حالت کاملا طبیعی است اما در برخی افراد این وضعیت ادامه پیدا میکند و به دلیل طولانی شدن، آزاردهنده میشود و احساس ناراحتی زیاد ایجاد میکند. در این شرایط میتوانید با چند تکنیک ساده تا حد زیادی از این مشکل خلاصی یابید. برای مثال توصیه میشود مصرف غذاهایی را که حاوی مقادیر زیادی از کربوهیدراتهای هضمنشدنی هستند، کاهش دهید.
حبوبات، کلم بروکلی، کلم پیچ و سیب از این گروه هستند. این مواد غذایی خیلی به کندی هضم میشوند و میتوانند مقادیر اندکی گاز سولفور در حین عبور از روده آزاد کنند. همچنین تاکید میشود که برای کاهش نفخ شکم غذا را به آرامی بخورید و خوب بجوید. اگر غذا خوب جویده نشود بخش اعظمی از تجزیه آن در رودهها صورت میگیرد و گاز زیاد تولید میکند.
– بیماری سلیاک؛ این بیماری میتواند باعث احساس خستگی دائمی، کاهش وزن بیدلیل و ابتلا به دردهای شکمی شود. بیماری سلیاک ناشی از واکنش شدید به گلوتن است.
گلوتن در گندم، چاودار و جو و تمام مواد غذایی حاوی این غلات موجود است. در مبتلایان به این بیماری بدن در مقابل ورود گلوتن یک واکنش خودکار ایمنی از خود نشان میدهد و با این ماده به عنوان بیگانهای برخورد میکند که باید به آن حمله کند. این امر باعث آسیب دیدن سطح روده کوچک میشود و روی فرآیند جذب ریزمغذیها از غذا تاثیر سوء میگذارد. در صورت مشاهده این علائم باید به پزشک مراجعه کرد.
– تغییرات هورمونی؛ در روزهای پیش از قاعدگی و در ماههای نخست بارداری، تغییرات
هورمونی قابل توجهی در بدن بروز میکند که این تغییرات نیز به نوبه خود در ایجاد تورم و نفخ شکمی موثر هستند. در این مواقع میزان ترشح هورمون پروژسترون افزایش مییابد و این امر موجب کاهش حرکات دودی روده میشود. این وضعیت منجر به نفخ و احتمالا یبوست میشود.
در این شرایط میتوان با ورزش کردن و ۳۰ دقیقه پیادهروی در روز تا حد زیادی تورم شکمی را کاهش داد. همچنین نوشیدن مایعات زیاد و مصرف مقادیر زیاد میوهها، سبزیها و دانههای سبوسدار در پیشگیری از یبوست موثر است.
– سرطان تخمدان؛ این بیماری نیز میتواند موجب تورم دائمی شکم و بروز مشکلات دیگر نظیر احساس سیری دائمی و درد شکمی شود. علائم سرطان تخمدان بسیار گیج کننده است و به همین دلیل معمولا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود که درمان آن سختتر است. بنابراین آگاهی از علائم بالقوه آن ضروری است. به گفته پزشکان مهمترین نشانه این بیماری تورم دائم شکم است که پیوسته وجود دارد و کم و زیاد نمیشود و اندازه شکم نیز بزرگ میشود. سایر علائم درد دائم شکم، دشواری در خوردن و علائم دستگاه ادراری هستند. در این شرایط باید بلافاصله به متخصص مراجعه کرد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14505
گیاهان ضدنفخ
سوءهاضمه، مشکلهایی در هضم و جذب غذاهاست که به اشکال مختلف مانند نفخ، دلدرد، اسپاسم، یبوست، اسهال، دیر و مشکل هضم شدن غذا، ترش کردن معده و… خود را نشان میدهد.
بسیاری از این موارد را میتوان با رژیم غذایی مناسب یا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی تسکین داد یا درمان کرد. گیاهان حاوی اسانس (رایحه) از مهمترین گیاهانی هستند که از قدیم به عنوان طعمدهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکین دهنده اختلالهای سوءهاضمه مصرف میشدهاند زیرا به علت داشتن مواد و ترکیبهای اسانسی به سرعت جذب میشوند و آثار خود را ظاهر میکنند. این گیاهان که بیشتر به صورت ادویههای مختلف، به خصوص در شرق آسیا از جمله هندوستان و چین مصرف بالایی دارند شامل نعناع، گشنیز، بادرنجبویه، زیره سبز و سیاه، رازیانه، دارچین، هل، جوزبویا و… است که رایجترین و مؤثرترینهای آنها در درمان نفخ عبارتند از:
۱- نعناع
گیاه معروفی است که در جهان به «مینت» مشهور است. این گیاه حداقل ۳۳ گونه دارد که
بیش از ۱۵ گونه از آنها در ایران موجود است.
نعناع یکی از پرمصرفترین گیاهان خوراکی دارویی جهان و اسانس (رایحه) آن از پرمصرفترینها در صنایع دارویی و بهداشتی از جمله خمیردندانهاست. از اسانس نعناع (روغن معطر آن) برای ساخت داروهای ماساژدرمانی به وفور استفاده میشود. ۲ نوع نعناع به نامهای «نعناع فلفلی» و «نعنای قمی» در ایران مصرف بیشتری دارند.
محصولات گیاهی نعناع به صورت تازه، خشک، عصاره، عرق گیاهی، چای کیسهای و تنتور مورد استفاده قرار میگیرند. البته این گیاه آثار قوی و ایدهآل ضدنفخ، ضددرد (دلدرد) و ضداسپاسم دارد و بسیار زوداثر است.
۲- گشنیز
گیاهی خوراکی و دارویی است که از قسمت هوایی (برگها) و میوه آن در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده میشود.
گشنیز از خانواده جعفری و دارای رایحه خوشی است که بیشتر آثار گیاه عمدتاً به آن ارتباط دارد.
آثار این گیاه عبارتند از: مقوی معده، ضداسپاسم، ضددرد (دلدرد)، ضدمیکروب، ضدقارچ، تقویتکننده قوای جنسی، هضمکننده غذا، صفراآور، آرامبخش، کاهشدهنده قندخون، کاهشدهنده چربیخون و کاهشدهنده فشارخون.
۳- بادرنجبویه
گیاهی است از خانواده نعناع که از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به نعناع دارد ولی بوی آن متفاوت است. این گیاه که از گیاهان خوراکی- دارویی پرمصرف دنیاست به نام ملیسا هم مشهور است و از زمانهای قدیم در بسیاری از نقاط دنیا به عنوان ضدنفخ، ضدتب و معرق مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین آثار بادرنجبویه که از نظر علمی به اثبات رسیده، آثار ضددرد، ضدباکتری، ضدویروس تبخال، ضدهیستامین، ضدتب، ضدنفخ، آرامبخش، خوابآور، مقوی قلب، مقوی معده و ضداسپاسم است.
۴ – دارچین
۵ – سیاه دانه
نتایج یک پایاننامه نشان داد مصرف دارچین و سیاه دانه به صورت مخلوط و همراه با رعایت رژیم غذایی، نفخ شکم را کاهش میدهد.
دکتر مژگان پور با راهنمایی دکتر محمد رضا نیاکان لاهیجی و دکتر علیرضا سرکاراتی از دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایاننامهای به ارزیابی بالینی اثرات ضدنفخ گوارشی دو گیاه دارچین و سیاه دانه و مقایسه این داروها پرداخته است.
بر اساس این پایاننامه، گیاه دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است و به عنوان تقویت کننده، اعمال هضم و جریان گردش خون به کار میرود و از آن برای رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده میشود. همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف میشود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار میرود. از سوی دیگر، سیاه دانه حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد ماده روغنی و ۵/۰ تا یک ونیم درصد اسانس با بوی نامطبوع و قندهای مختلف، مواد صنعتی و ساپونوئیدی است. از اسانس سیاه دانه، مادهای به نام نیژلون استخراج میشود. دانه این گیاه اثر قاعدهآور، ضد کرم، مسهل و زیاد کننده ترشحات شیر دارد از دانه های آن برای مصارف مذکور و دفع گازهای معده و بیماریهای نزلهای دستگاه تنفسی استفاده میشود. همچنین از دانههای آن، اثر ضدتوموری و ضدباکتری نیز مشاهده شده و ممکن است اثر ضدنفخی آن مربوط به داشتن اثر ضدباکتریایی باشد.
این پایاننامه میافزاید: بیماری نفخ، بسیار شایع است بیشتر مردم جامعه به دلیل بی توجهی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و زیادهروی در غذا دچار آن میشوند. با بررسی اثر ۲ گیاه دارچین و سیاه دانه بر روی نفخ معده، نتایجی که به دست آمد، نشان داد:۶۰ درصد افرادی که سیاه دانه، ۹۰ درصد افرادی که مخلوط دارچین و سیاه دانه و ۱۰ درصد افرادی که دارچین استفاده کردند، بهبود یافتند.
از خواص زیره سبز میتوان به بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده اشاره کرد
از طرف دیگر درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط، در زنان و مردان یکسان بوده است. لازم به ذکر است که درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه، بیشتر از داروی سیاه دانه و دارچین به تنهایی بوده و تأثیر دارچین بر روی بیماران، همانند پلاسبو است. با توجه به این که ۳۸ درصد افرادی که دارچین دریافت کردهاند، بدتر شدهاند و عدهای نیز دچار سوزش معده، کهیر و حساسیت گردیدهاند، نتیجه گرفتهاند که دارچین به تنهایی اثرات همراه با عوارض جانبی دارد.
با مصرف داروی سیاه دانه، ۳ نفر از بیماران که یبوست داشتند، بهبود یافتند و یک نفر از بیماران دچار بی نظمی در سیکل قاعدگی شده و ۲ نفر از بیماران سوزش معدهشان رفع شد، که البته پس از قطع دارو مراجعه کرده و یک نفر از بیماران نیز ترش کردن معدهاش بهتر شد. همچنین ۲ نفر از بیمارانی که ناراحتی قلبی داشته و داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه را مصرف کردند، نفخشان رفع شد؛ اما این داروها روی سوءهاضمه اثر چندانی نداشت. البته تجویز دو داروی دارچین و سیاه دانه با گیاهانی نظیر ریحان، شوید و نعناع اثر را افزایش میدهد و میتواند به عنوان جانشین داروهای شیمیایی درباره این دسته از بیماران مطرح باشد.
۶- زیره سبز
زیرهی سبز گیاهی بوتهای و علفی به ارتفاع ۰،۵ متر است که خاصیتهای زیادی دارد. از خواص زیره سبز میتوان به بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده اشاره کرد و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی قویای دارد.
زیره سبز ضد تشنج، ضد صرع، مقوی معده، و عرق آور، ضد سم، ضد صفرا، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا و ادرار آور نیز میباشد.
۷- هل
هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم میروید. دانههای هل بویی قوی و طعمی مطبوع دارد از مغز و پوستش برای درمان و معطر ساختن غذاها و پختن شیرینی استفاده میشود.
هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. جویدن دانههای هل پس از صرف غذا به هضم و گوارش بهتر غذا کمک میکند و میتواند بوی نامطبوع دهان را از بین ببرد.
مصرف هل تب را پایین میآورد، برای تسکین درد رماتیسم مفید است و ترشی معده را برطرف میکند. هل خواص گرمابخشی دارد و معده و رودهها را تقویت میکنند. همچنین عمل هضم غذا را بهبود میبخشد و تقویت کننده قلب است. هل بادشکن است و گاز معده و روده را از بدن خارج میکند و تقویت کننده بدن است.
http://www.rahpouyan.cn/teb/cid/9335/7_گیاه_ضدنفخ.html
نفخ و ضد آن :
موادی که اثر خوبی روی گازهای معده و انقباضات دردناک و حتی تشنج عضلات شکم دارند و مصرف این گیاهان احساس درد را کاهش می دهد و باعث توقف رشد باکتری هایی که تخمیر کننده هستند میشوند مثل بابونه – انیسون – رازیانه – سرو کوهی – نعنا – مریم گلی – اکلیل کوهی – زیره – زوفا
وجود نفخ شدید مزمن در شکم که منجر به بزرگی شکم نیز میشود در صورت عدم درمان به موقع باعث اختلالات گوارشی و سرطان ها میشود و محققان میگویند برای درمان نفخ فقط ۹ سال وقت هست در غیر اینصورت بروز سرطان محتمل است .و برای درمان آن روزانه ۲۱ دانه اسفند ( مصلح آن رب انار ) شسته ناشتا ( مثل یک قرص خورده شود و سپس آب پشت سرش قورت داده شود ) تا چهل روز صبح ناشتا خورده شود و گیاهان ضد نفخ مثل زیره + زنیان + رازیانه + انیسون + نعناع + آویشن + سیاهدانه هستند .
خوردن پیوسته تخم مرغ : مولد لک صورت ، بزرگ شدن طحال و ایجاد کننده باد در سر معده است .
خوردن سرکه با عدس و یا سرکه با ماش : سبب سردی شدید بدن و افزایش بلغم گردیده و ایجاد برص و نفخ شدید می کند .
طاسی سر ، زبان باردار ، چاقی شکم ، نفخ شکم و تاری دید از مهمترین علامت کبد چرب است .
خوردن مستمر چند دانه اسفند شسته با قورت دادن یک لیوان آب جهت رفع بلغم خون از بدن و کاستن علائم ناشی از بلغم مثل نفخ شدید روده ها موثر است .
یبوست یعنی خشکی مزاج و در طب سنتی دومزاج خشکی و سردی ( مزاج صفراوی + مزاج سوداوی ) هر دو یبوست زا هستند پس هر کس یبوست دارد بایستی در ابتدا در فکر درمان خشکی مزاج بوده باشد و پرهیز از خشکی جات ، حرف اول را میزند و یبوست در سوداوی مزاجان بدون گاز و نفخ بوده و لیکن در بلغمی مزاجان با نفخ و باد زیاد همراه است .
نسخه درمانی آویشن برای نفخ معده : آویشن + رازیانه + شوید .
نسخه درمانی آویشن برای نفخ شکم : آویشن + زنیان + بادیان + پونه + درمنه .
نسخه تجویزی رازیانه برای دفع نفخ قوی در بدن : رازیانه + زیره + انیسون + بابونه +
بادرنجبویه .
نسخه تجویزی رازیانه برای رفع نفخ و گاز های روده ای : رازیانه + زیره سیاه+ نعناع .
نسخه داروئی شیرین بیان برای نفخ های سخت : شیرین بیان + کاکوتی + نعناع + رازیانه + گلاب .
فرمول گیاهی انیسون برای گاستریت و ضد نفخ : انیسون یک واحد + گل بابونه یک
واحد + زیره یک واحد + رازیانه یک واحد + بومادران ۲ واحد + برگ نعناع ۲ واحد + ریشه سنبل الطیب نیم واحد ، یک قاشق غذاخوری از پودر مخلوط فوق را در یک و نیم لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه به حال خود بماند تا دم بکشد و سپس صاف کرده و موقع خواب میل شود .
چهار تخمه بادشکن و نفخ شکم معروف در بدن : زیره + انیسون + زیره + زنیان .
فرمول گیاهی انیسون برای دفع بادهای بدن : انیسون + زنجبیل + نعناع + یک حبه نبات ، روزی سه دانه در کپسول ریخته و بعد از غذا میل شود .
فرمول گیاهی انیسون برای بادشکنی و ضد نفخ : انیسون + زیره + گل بابونه + برگ نعناع ، یک قاشق غذا خوری از پودر فوق را در ۵/۱ لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس صاف کرده و صبح و شب هر بار نصف آنرا قبل از غذا میل کنید .
فرمول گیاهی انیسون برای بادشکنی قوی : انیسون + رازیانه + زیره + گل بابونه + برگ بادرنجبویه ، یک قاشق غذا خوری از پودر فوق را در ۵/۱ لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس صاف کرده و صبح و شب هر بار نصف آنرا قبل از غذا میل کنید.
فرمول گیاهی ختمی برای ضد درد و ضد نفخ : ریشه ختمی ۲۰۰ گرم + ریشه شیرین بیان ۲۰۰ گرم + گل بابونه ۲۵۰ گرم + نعناع ۲۵۰ گرم + رازیانه ۱۰۰ گرم (( همه یا خشک و یا نرم و تازه باشند )) ،، مقدار دو قاشق از پودر مواد فوق را در یک و ینیم لیوان آب جوش ریخته و باقی بگذارید تا ۳۰ دقیقه دم بکشد و سپس آنرا صاف کرده و صبح و شب هر دفعه یک دوم از آنرا نیم ساعت قبل از هر غذا میل کنید .
فرمول گیاهی سنبل الطیب برای ضد نفخ و گاستریت : ریشه سنبل الطیب ۵ واحد + اسطوخدوس یک واحد + زیره ۱۰ واحد + رازیانه ۱۰ واحد + انیسون ۱۰واحد + بابونه ۱۰ واحد + نعناع ۱۳ واحد + بومادران ۲۰ واحد ،، مقدار یک قاشق غذاخوری از مخلوط فوق را در یک و نیم لیوان آبجوش ریخته و مدت ۲۰ دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس صاف کرده و روزی دوبار هربار یک سوم از آنرا نیم ساعت قبل از غذا میل کنید .
فرمول گیاهی سنبل الطیب برای درمان ضد نفخ : ریشه سنبل الطیب ۳ واحد + گل بابونه ۳ واحد + برگ نعناع ۳ واحد + زیره یک واحد ،، مقدار یک قاشق غذاخوری از مخلوط فوق را در یک و نیم لیوان آبجوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه به حال خود گذاشته تا دم بکشد و سپس آنرا صاف کرده و روزی سه بار هربار یک سوم از آنرا نیم ساعت قبل از هرغذا میل کنید .
ریشه نفخ و بادهای بدن نتیجه شدت حرارت در بدن است و گاهی غلبه صفرا در روده ها نتیجه نفخ میشود و خوردن نعناع و پونه برای این گروه مضر است .
زیاد خوردن انجیر و کاهو( که باعث کم شدن قدرت جنسی و فراموشی و کم شدن حافظه و نفخ شکم در پی دارد ) میباشد .
جدول امتیاز دهی اخلاط از نظر طب سنتی = نفخ شکم نتیجه فعالیت بلغم و سودا در بدن است .
کسانی که ناراحتی معده درد شدید یا ترشی معده دارند غالبا” درمان را با قرص های شیمیائی مثل ( رانیتیدین – بیسموت – ساب سیترات – سایمیتیدین – آلومینیوم ال جی – امپرازول ) می دهند در صورتی که همه اینها دارای مواد امولسی فایر هستند .
نسخه درمانی برای اسهال مزمن ، کلیت ساده ، نفخ شکم و اسهال حاد : تخم خرفه ۱۵ گرم + کندر ۵ گرم + مازو ۱۵ گرم + گلنار ۱۰ گرم + گل ارمنی ۱۵ گرم ، سپس همه را نرم کوبیده یک قاشق مرباخوری قبل از هر غذا میل شود .
در ابتدا و آخر غذا خوردن به اندازه یک گندم نمک تناول شود زیرا با خوردن نمک ، نزله ها و اخلاط موجود در گلو را ضد عفونی و بی ضرر می کند و یا ترشحات هورمونی دستگاه گوارش را تحریک نموده و غذای مصرف شده بهتر گوارش میشود .
دهان بدبو : نشانه از گشادی دریچه ورودی معده ، کم خونی ارثی ، مدفوع بودار ، یبوست و شکم نفاخ بوده که علامتی قوی بر گبد چرب دارد و نتیجتا” کسی که دهانش بد بو و مدفوعش بوی تند دارد ، نشانه از درگیری سراسر طول گوارش از دهان تا مقعد را دارد .
مصرف عرق گیاه هل و یا مصرف دانه های آن در دمنوشها رافع بادهای بدن و نفخ بدن است .
نسخه های درمانی برای یبوست و نفخ شکم : ۳/۱ لیوان سنا + ۲/۱ لیوان زنیان + یک لیوان فلوس + ۲/۱ لیوان تاج ریزی + ۲/۱ لیوان ترنجبین و سپس مواد نامبرده را کوبیده ، یک قاشق مرباخوری از آن را برای هر نوبت دمکرده ، صاف کرده و با توجه به شدت و ضعف یبوست روزی یک تا سه مرتبه از آن میل شود .
نسخه های درمانی برای یبوست و نفخ شکم : ۲/۱ لیوان گاوزبان + ۲/۱ لیوان بادرنجبویه + ۲/۱ لیوان اسطوخدوس + یک لیوان شیر خشت + یک لیوان سنا و سپس مواد نامبرده کوبیده شده ، یک قاشق مرباخوری از آن را برای هر دفعه دمکرده ، صاف کرده و روزی یک تا سه نوبت از آن را میل کنید و هم چنین پودر مواد فوق یک نوبت موقع خواب با روغن زیتون ترکیب شده و به اطراف شکم و داخل ناف مالیده شود .
نسخه های درمانی برای یبوست و نفخ شکم : فلوس یک لیوان + تاج ریزی یک لیوان + سنا ۲/۱ لیوان + انیسون ۲/۱ لیوان و سپس مواد نامبرده کوبیده شده و یک قاشق مرباخوری از آن را برای هر نوبت دمکرده و صاف کرده و به مدت ۱۲ روز هر ۸ ساعت میل شود .
نسخه های درمانی برای یبوست و نفخ شکم : شاطره یک لیوان + ترنجبین ۲/۱ لیوان + شیر خشت ۴/۱ لیوان + سنا ۲/۱ لیوان و سپس مواد نامبرده را کوبیده و یک قاشق مرباخوری از آنرا برای هر نوبت دمکرده و صاف کرده و هر ۶ ساعت با آب لیموترش میل شود .
نسخه درمانی بوی دهان به علت ( نفخ شکم ) : آویشن ۱۵ گرم + زنیان ۲۵ گرم + بادیان ۲۵ گرم + زیره سیاه ۱۵ گرم ، همه را نرم کوبیده و هر چهار ساعت یک قاشق مربا خوری با شربت عسل یا آب میل شود .
خوردن زردآلو رسیده پس از غذا و یا با آب برای معده بسیار مضر است و باعث نفخ و آروغ ترش و تب عفونی میگردد .
گوشت گاو چاق کننده – تقویت کننده بدن و دیر هضم است و خون غلیظ تولید کرده و باعث بیاری سوداوی مانند سرطان – جذام – ورم طحال – بیماری پوستی – وسواس – سیاتیک – بیماری مفصلی – بالارفتن بخارات سرد و غلیظ به بالای بدن – تولید بوی بد در بدن – ناراحتی قلبی – زایمان زودرس میشوند و بهترین نوع گوشت گاو بر اساس آیه قرآن در سوره بقره گاو زرد و بهترین خوردن آن فصل بهار میباشد .و مصلح گوشت گاو دارچین – فلفل – زنجبیل – پیاز – سکنجبین – گلپر- سیر – ترتیزک – زیره است .
عرق زنجبیل بعد از هر غذا ۴/۱ استکان ضد نفخ در افراد سرد مزاج است .
عرق زنیان بعد از غذا ۲/۱ استکان ضد نفخ است .
عرق زیره سیاه ۲/۱ استکان قبل از غذا ضد نفخ معده است .
نعنا فلفلی ضد نفخ معده است .
خوردن عرق گل رومی رافع نفخ است .
عرق هل در دمنوشها مصرفش برای نفخ موثر است .
آویشن ضد نفخ معده است .
فرمول داروئی نعناع فلفلی برای درمان ضدنفخ : نعنا فلفلی + هل .
فرمول داروئی نعناع فلفلی برای درمان ضد نفخ قوی : نعنا فلفلی + بابونه + زیره + انیسون .
پختن عدس با سرکه از بین برنده نفخ است .
مصرف زیادی قهوه باعث نفخ میشود .
سینوزیت در همه سنین نشانه از تولید نزله ها در سر ، کم خونی ارثی ، بلغم ، کبد چرب ، نفخ شکم و بیماری هورمونی میباشد و لذا تزریق آنتی بیوتیکها در این بیماری ناموفق هستند .
انار شیرین نفاخ بوده و خوردن آن پس از غذا باعث فساد غذا و ضعف معده شده و مصرف زیادی آن برای بیماران تب دار مضر است .
قارچ خوراکی نفاخ و دیر هضم و تولید کننده تنگی نفس میشود .
آرد گندم و یا جو با شیر برنج عامل نفخ است .
انار با گوشت و کباب گوشتی و حبوبات موجب نفخ است .
آرتیشو خوردن ، گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد .
آویشن رافع نفخ شکم است و لیکن در مصرف اعتدال ضروریست .
رزماری خوردن رافع نفخ بوده اما زنان باردار و شیرده و صرعی و فشار خون بالا ممنوع است .
خوردن زرد آلو بسیار نفاخ است .
زیاد خوردن گلابی در افراد سرد مزاج باعث نفخ و قلنج میشود .
خوردن لوبیا جات نفاخ و دیر هضم و تولید کننده خلط غلیظ است .
خوردن تخم ریحان مصرف زیادی آن موجب نفخ وتولید اخلاط فاسد و تاریکی چشم میشود .
خوردن تره نفاخ است و در افراد گرم مزاج موجب خواب های بد میشود .
کرفس تحلیل برنده نفخ بوده و مصرف زیادی آن برای زنان باردار باعث سقط جنین میشود .
امولسی فایر چیست : یک ماده پلاستیک است که عفونت و یبوست می آورد و ممکن است نفخ و ترشی و اختلالات معده را آرام کند ولی ایجاد عفونت می کند و یبوست تولید می کند .
بیسکویت ها برای معده فاجعه آفرینی می کنند : زیرا ترکیبات آن از بنزوات سدیم – شربت اینورت – لستین – شیر خشک – تخم مرغ – روغن – شکر – آرد بوده که همگی افزودنی هستند که بریا بدن بسیار مضرند
موادی که اثر خوبی روی گازهای معده و انقباضات دردناک و حتی تشنج عضلات شکم دارند و مصرف این گیاهان احساس درد را کاهش می دهد و باعث توقف رشد باکتری هایی که تخمیر کننده هستند میشوند مثل بابونه – انیسون – رازیانه – سرو کوهی – نعنا – مریم گلی – اکلیل کوهی – زیره – زوفا
الف داروهای گیاهی : بومادران – زیره سیاه ایرانی – بابونه – رازیانه – انیسون – بادیان رومی – زنیان
ب : داروهای شیمیائی : قرص جویدنی مانت – قرص رگلیسیدین – قرص رگلیس – قطره کارمینت – پودر و قرص کارمیناتیف دینه – محلول خوراکی گریپ واتر برای کودکان شربت کاراوی – میکسچر ضد نفخ کودکان – پودر کارامین
قرص جویدنی رازین : ضد نفخ و نرم کننده گلو مرکب از دانه های رازیانه و عصاره شیرین بیان است .
رگلیس : ضد نفخ و ضد التهاب گوارش مرکب از دانه زیره سیاه و سبز ، رازیانه ، برگ نعناع ، برگ پونه و شیرین بیان
نسخه درمانی برای کلیت ساده – اسهال – صداکردن شکم – نفخ و گاز معده : زنیان ۱۵ گرم + پونه ۳۰ گرم + درمنه ۱۰ گرم + رازیانه ۱۵ گرم + آویشن ۳۰ گرم ، یک قاشق غذاخوری با دو لیوان آب کمی جوشانده قبل از هر غذا دو استکان میل شود .
فرمول داروئی نعناع فلفلی برای درمان ضد نفخ : نعنا فلفلی + بابونه + ریشه شیرین بیان + ریشه ختمی + رازیانه .
فرمول درمانی مازو برای درمان اسهال حاد + اسهال مزمن + نفخ شکم : مازو ۱۵ گرم + تخم خرفه ۱۵ گرم + گل ارمنی ۱۵ گرم + گلنار ۱۰ گرم + کندر ۵ گرم ،، همه مواد فوق را پودر کرده و قبل از هر غذا یک قاشق مرباخوری میل شود و یا اینکه پودر آنها را در ماست ریخته و میل شود .
نفخ و گازها
* سیاه دانه ( خیلی گرم و خشک ) :* پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند : سیاهدانه داروی هر دردی است به جزء مرگ .* و از نظر طب سنتی خوردن سیاهدانه در رفع قولنجهای نفخی موثر است .
* کرفس ( گرم و خشک ) : * پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند : کرفس سبزی پیامبران است و فرمودند کرفس بخورید که عقل را زیاد می کند . وباز فرمودند خوردن کرفس دل را طراوت می بخشد و حافظه را زیاد می کند . و از نظر طب سنتی خوردن تخم کرفس نفخ شکم را رفع می کند .
*امام صادق علیه اسلام فرمودند: برای درد شکم و صداهای شکم ، سیاه دانه را با عسل مخلوط و بخورید
* به تجربه ثابت شده که بعد از غذا خوردن ، دست را بر حوالی معده و شکم گذاشته و تعداد هفت مرتبه دست را مالیده و در هر مرتبه بگوید اللهم صل علی محمد و آل محمد ، از نفخ در ایمن باشد . ( ک گلهای ارغوان ج ۲ ص ۱۳۳ )
* کندر ( گرم و خشک ) : اگر کندر را با شکر و یا عسل مخلوط کنید و بخورید گوارش را تقویت می کند و گازهای معده وروده را تحلیل برده ورطوبات دستگاه گوارش را خشک می کند .
* عدس ( معتدل و خشک ) : * امام صادق علیه السلام فرمودند : خوردن سویق عدس ( پودر عدس برشته شده ) تشنگی را از میان می برد و معده را تقویت می کند و درمان هفتاد درد است ، صفرا را فرو می نشاند و درون را خنک می کند . * و از نظر طب سنتی ، خوردن عدس نفاخ است و باید آنرا با سرکه خورد .
* امام رضا علیه السلام فرمودند : خوردن تخم مرغ زیاد سبب بادهای زیاد در معده میگردد.
* شوید ( گرم وخشک ) : خوردن شوید بادشکن و ضد نفخ است . ( زیادی مصرف شوید مضر مغز و بینائی چشم است و ترشح اسپرم را کم می کند .)
* شوید ( گرم وخشک ) : تخم شوید را با بابونه دم کنید و با نبات شیرین کرده و میل کنید نفخ شکم و سوء هاضمه را برطرف می کند. ( زیادی مصرف شوید مضر مغز و بینائی چشم است و ترشح اسپرم را کم می کند .)
* شکر ( تصفیه شده کمی گرم و خشک ) نبات ( گرم و تر ) شکر تصفیه نشده ( سرد و تر ) : خوردن شکر با روغن بادام شیرین دافع نفخ دستگاه گوارش و دافع قولنج ها میباشد . ( خوردن زیاد شکر مضر صفراوی مزاجهاست و خون صفراوی ایجاد می کند ودر صفراوی مزاجها دل پیچه ایجاد می کند پس صفراوی ها باید آنرا با انار یا شیر بخورند .)
* گل قند ( گرم ) : اگر بیست گرم آن را صبح ناشتا بخورید باد و نفخ معده که در
اثر رطوبت است را برطرف می کند. (روش تهیه گل قند : غنچه گل محمدی ده واحد ، گلاب بیست واحد و قند شصت و پنج واحد ، غنچه ها را در گلاب خیسانیده و قند را اضافه کنید به ملایمت حرارت دهید تا قوام آورد .) افراد بسیار گرم مزاج از خوردن گل قند پرهیز کنند.
* گلپر ( معتدل ) : خوردن پودر گلپر و یا دم کرده آن ضد نفخ است .
*باریجه ( بسیار گرم و خشک ) : سه گرم از دانه های باریجه را با آب مخلوط کرده و بخورید محلل گازها و نفخ است .
* رازیانه ( گرم و تر ) : رازیانه جزء بذرهای اربعه است ( زیره – گشنیژ- انیسون – رازیانه ) ، ۳۰ گرم تخم رازیانه را شسته و نیم کوب کرده و در یک لیتر آب به مدت یک دقیقه جوشانده و ده دقیقه بگذارید دم بکشد آن را صاف کرده و با شکر شیرین کنید و بنوشید نفخ معده را رفع می کند . خوردن زیاد رازیانه مضر گرم مزاج ها بوده و باید با سکنجبین خورده شود .
* زنجبیل ( گرم و خشک ) : خوردن هشت گرم جوشانده نیم کوب زنجبیل ضد نفخ و رافع بادهای غلیظ است . ( زیاد خوردن زنجبیل مضر حلق است و باید آنرا با عسل خورد .)
* زنیان ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده و یا پودر زنیان ضد نفخ است .( خوردن زنیان مضر گرم مزاجها مخصوصا” کبد گرم مزاجهاست و باید آنرا با کتیرا خورد .)
* زیره سبز ( خیلی گرم و خشک ) : اگر زیره سبز پرورده را در سرکه بخورید رافع نفخ است .
* زیره سیاه ( گرم و خشک ) : زیره جزء بذور اربعه است ( زیره ، گشنیز، انیسون و رازیانه ) : خوردن زیره سیاه ضد نفخ است . زیره سیاه مضر گرم مزاج ها و مضر کلیه و مثانه گرم مزاجهاست و باید آنرا با سکنجبین خورد .
* زیره سیاه ( گرم و خشک ) : زیره جزء بذور اربعه است ( زیره ، گشنیز، انیسون و رازیانه ) :نوشیدن عرق زیره ، رافع نفخ شکم است . زیره سیاه مضر گرم مزاج ها و مضر کلیه و مثانه گرم مزاجهاست و باید آنرا با سکنجبین خورد .
* گندم ( کمی گرم و کمی خشک ) : خوردن گندم نفاخ و دیر هضم است .و باید آن را با
شیرینی یا نمک خورد .
* مقل ازرق یا ملک ازرق ( گرم و خشک ) : مقل ازرق خالص ( براق ، لزج ، چسبنده ، نرم ، خوشبو ، تلخ و حل شدن فوری در آب ) بهترین آن زرد رنگ است . اگر به مدت دوهفته هر شب پیش از خواب دو تا سه گرم مقل ازرق را بخورید نفخ مزمن شکم را درمان می کند . ( زیاد خوردن آن مضر برای کلیه است وخوردن زیاد آن برای زنان حامله باعث سقط جنین میشود .)
* نارنج ( گرم و خشک – سرد و خشک ) : عرق بهار نارنج ، رافع نفخ معده و گازهای معده است . (شکوفه درخت نارنج ( بهار نارنج ) و آب ترش نارنج سرد و خشک است .)
*ترنجبین ( گرم و تر ) : ترنجبین را با زیره و آب دم کرده و صاف شده آن را بنوشید نفخ شکم و صدای قر قر شکم را برطرف می کند . .
*توتون ( گرم و خشک ) :اگر ضماد تنباکو را روی شکم بچه بگذارید رافع نفخ شکم بچه و رافع تعفن مدفوع کودک است .
*جعفری ( گرم و خشک ) اگر ۴۰ گرم تخم جعفری را در یک لیتر آب بجوشانید و هر وعده یک استکان بنوشید ضد نفخ و باد شکن است .
*جوز هندی ( گرم و خشک ) : خوردن جوز هندی نفخ شکم را برطرف میکند . گرم مزاجها از اسراف در خوردن جوز بپرهیزند که ریه و کبد را آزار میدهد و مستی و سکرآور است و چرت زدگی و خیال پردازی و کاهش دید چشم را باعث میشود .
*خردل سفید ( گرم و خشک ) : خوردن خردل سفید بادشکن است. سرخ کننده و تحریک کننده پوست است .برای گرم مزاج ها مضر بوده و باید با سرکه و کاسنی بخورند .
* گلابی ( گرم و تر – مایل به اعتدال ) : خوردن گلابی زیاد در سرد مزاجها و کسانی که معده ضعیف دارند نفاخ و مضر است و باید آنرا با زنجبیل و رازیانه خورد . زیاد خوردن تخم گلابی مضر معده است .
*ترتیزک ( گرم و خشک ) : خوردن حب ترتیزک فوائد بسیاری دارد از جمله بازکننده گرفتگی و انسداد مجاری کبد و طحال ، خرد کننده سنگ مثانه و مقوی نیروی جنسی ، محرک جماع و مولد اسپرم ، محرک جنسی زنان ، تسریع کننده هضم غذا و محلل نفخ شکم است . ( طرز تهیه حب ترتیزک : ساقه ، برگ و تخم ترتیزک را بکوبید و خشک کنید و آسیاب کرده و با شیر تخم ترتیزک جوشانده و مخلوط کرده و خمیر کرده و از آن حب بسازید .)
*حسن لبه ( گرم و نسبتا” خشک ) : حسن لبه یا جوهر حسن لبه صمغ رزینی گیاهی بنام
استیراکس ، بومی چین و تایلند می باشد . خوردن کمی از آن باد شکن است . خوردن زیاد آن برای گرم مزاجها مضر بوده و باید آن را با تخم خشخاش یا گشنیز خورد .
*گلرنگ ( معتدل ) : اگر تخم گلرنگ را بخورید نفخ را تحلیل می برد .
*بولاغ اوتی ( گرم و خشک ) : خوردن گیاه بولاغ اوتی بادهای غلیظ روده را رافع است و گرفتگی بدن را رفع می کند . خوردن گیاه بولاغ اوتی برای زنان باردار مضر بوده و باعث تحریک ماهیچه های رحم شده و احتمال سقط جنین وجود دارد .
*بهمن پیچ ( ) : : خوردن دم کرده میوه بهمن پیچ رفع نفخ شکم اطفال موثر است .
*پونه ( گرم و خشک ) : خوردن پونه یا دم کرده آن ( یا عرق پونه ) ضذ نفخ است و لیکن خوردن پونه پونه به شکل سبزی مضر روده ها است و باید با کتیرا خورده شود .
*آویشن ( بسیار گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده آویشن ضد نفخ است .
*انغوزه ( گرم و خشک ) : خوردن انغوزه محرک روده ، معده و نفخ معده است .
*انگور ( گرم و تر ) : مضرات زیاد خوردن انگور باعث ایجاد نفخ وگاز معده است .
*بابونه ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده بابونه باد شکن است .
* کدو ( سرد و تر ) : خوردن کدو برای پیران و سرد مزاجها مضر بوده و ضعف معده و روده می آورد و باعث نفخ و بی اشتهائی میگردد .
* مرزه ( گرم و خشک ) : مرزه را با پنیر و نان بخورید که ضد نفخ است .
*بالنگ ( سرد و تر – یا سرد و خشک ) : خوردن پوست میوه با لنگ برای کمک خوبی به هاضمه و رافع نفخ شکم است .
*اسفند ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده شاخه و برگ و تخم اسفند بادهای روده مفید است . نوشیدن دم کرده تخم اسفند برای افراد گرم مزاج مضر است . وخوردن اسفند کمی مخدر است.
** خوردن زنجبیل با عسل ضد نفخ است .
۶ ماده غذایی برای از بین بردن نفخ شکم
نفخ کردن ناشی از اجتماع مایعات در بین سلولهای معده است که ممکن است به علت هضم نشدن درست غذا، افزایش میزان سدیم در خون، یا دوره ماهانه خانمها باشد. ولی طبق نظر کارشناسان، اگر بیشتر به مواد غذایی که مصرف میکنید، دقت کنید، معمولاً میتوانید از نفخ شکمتان جلوگیری کنید.
مقداری آب همراه با لیمو
بسیاری از افراد زمانی که نفخ میکنند، فکر میکنند که نباید آب بنوشند، درصورتی که این کار کاملاً اشتباه است. زمانی که آب نمینوشید، بدن احساس کمبود آب میکند، در نتیجه بدن سعی میکند همان میزان آب موجود در بدن را حفظ کند. پس اگر زیاد نفخ میکنید، بهتر است به جای کم کردن میزان مایعات، مقدار آنها را بیشتر کنید.
لیمو به طور طبیعی خاصیت دفع آب بدن را دارد، شما میتوانید آب لیمو را به مقداری آب ولرم اضافه کرده و نوش جان کنید. با این کار میزان نمک محلول در بافتهای بدنتان هم کاهش مییابد. فقط حواستان باشد که شربت را حتماً با لیوان میل کنید، نه با نی. زیرا نی باعث ورود هوای اضافی به معدهتان میشود!
کرفس
از زمانهای قدیم، کرفس به عنوان ماده کمکی برای هضم غذا استفاده میشده است. کرفس، فعالیت روده و شکم را تنظیم کرده و به علت خاصیت دفع مایعات، باعث کاهش گازهای معده میشود. کرفس منبع غنی آب و مواد دفع سموم است، که باعث دفع سموم بدنتان میشود.
خیار، کدو و جعفری نیز از دیگر سبزیجاتی هستند که باعث دفع مایعات بدن میشوند. زمانی که میخواهید از سبزیجات استفاده کنید، بهتر است که آنها را بپزید. پختن سبزی باعث شکسته شدن ساختمان فیبر آن میشود و همین مسأله سبب هضم آسانتر آن میگردد. با اینکه سبزی خام دارای آب بیشتری است، ولی در بعضی افراد ممکن است بیشتر باعث نفخ شود تا از بین بردن آن.
هندوانه
هندوانه یکی از میوههای بسیار آبدار است. جالب است بدانید ۹۲٪ هندوانه از آب تشکیل شده است. هندوانه منبع سرشاری از پتاسیم است و خاصیت دفع مایعات بدن را دارد. یکی از موارد مهم در کنترل نفخ، تعادل بین سدیم و پتاسیم موجود در بدن است. برای کاهش نفختان میتوانید از مخلوط لیمو، خیار، هندوانه و رزماری استفاده کنید. این مخلوط به شدت مایعات اضافی و سموم بدنتان را دفع میکند.(توجه: زمانی که از این مخلوط استفاده میکنید، ممکن است بیش از حد معمول از سرویس بهداشتی استفاده کنید.)
رزماری و زردچوبه
رزماری تقریباً برای درمان هر دردی مفید است! از درد قلب گرفته تا سردرد و دنداندرد و فشار خون بالا. همچنین باعث کاهش گاز معده و روده شده و به هضم غذا کمک میکند. شاید بد نباشد مقداری رزماری به چای خود اضافه کنید، و یا آن را با مقداری جعفری و کرفس مخلوط کرده و در غذا از آن استفاده کنید. زردچوبه به علت خاصیت آرام کننده درد و التهاب مورد توجه است. ولی یکی دیگر از خاصیتهای آن کاهش نفخ است. میتوانید از این ادویه در غذایتان برای هضم بهتر و جلوگیری از نفخ استفاده کنید.
عدس و لوبیا
یکی از دلایل عمدهی نفخ، مصرف زیاد مواد حاوی سدیم، و مصرف کم مواد حاوی پتاسیم و فیبر است. که در نتیجه آن تعادل بین این دو ماده در بدن به هم خورده و باعث نفخ میشود. کاهش میزان سدیم، و افزایش مقدار پتاسیم در بدن باعث کاهش سریع نفخ میشود. عدس منبع غنی از فیبر است که باعث هضم راحت تر غذا میشود.
لوبیا نیز منبع غنی از پتاسیم و فیبر است. درواقع غنیترین منابع فیبر هستند. منظور، تمام انواع لوبیا است. از دیگر خواص لوبیا میتوان به وجود مقدار زیادی استروژن و پروتئین در آنها اشاره کرد که باعث کاهش میزان نفخ در دوره ماهانه خانمها نیز میشود.
ماست
از آنجایی که بعضی از افراد به لاکتوز حساسیت دارند، بهتر است به جای شیر، از ماست استفاده کرد. ماست غذایی از پیش هضم شده است. یعنی پروسهای که در روند تهیه ماست طی شده، باعث شده است که به محض ورود ماست به بدن، جذب بافت ها شود.
همچنین ساختمان شکر موجود در شیر، زمانی که به ماست تبدیل میشود کاملاً میشکند که همین امر از بروز نفخ و گاز معده جلوگیری میکند. وجود باکتریهای زنده اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس در ماست باعث کاهش شدید نفخ میشود. پیشنهاد میشود در کنار هر وعدهی غذاییتان از ماست استفاده کنید تا همواره از خاصیتهای آن بهرهمند شده و غذایتان راحتتر هضم شود.
چند نکته برای جلوگیری و کاهش نفخ
* میزان سدیم را کاهش داده و تا جایی که میتوانید از مواد غذایی تازه استفاده کنید.
* مصرف نوشابه و الکل را کاهش دهید. مصرف بیش از حد مایعات باعث دفع بیش از حد آن نیز میشود. در این صورت بدن احساس میکند بیش از حد در حال از دست دادن آب است، پس سعی میکند آب بیشتری ذخیره کند.
* اگر به علت یبوست دچار نفخ شدهاید، بهتر است از غلات سبوس دار استفاده کنید تا بتوانید آب را در بدنتان ذخیره کنید.
* نحوه فعالیت روزانهی شما میتواند در نفخ کردنتان تأثیر گذار باشد. سعی کنید هر روز به میزان کافی بخوابید و روزانه حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی داشته باشید. اگر زیاد سفر میکنید و یا زیاد پشت میز مینشینید، سعی کنید در همان حالت نشسته پاهایتان را تکان دهید و یا هر یک ساعت یک بار در محل کارتان چند قدم راه بروید.
* اگر زیاد دچار نفخ میشوید یا مدت زمان طولانی احساس نفخ میکنید حتماً هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15501
////////////////////////////
خربزه با انبه و یا خربزه با مویز : باعث سنگینی معده ، سردی معده ، نفخ معده و سخت هضمی معده میشود .
عرق مرزه بعد از غذا ۲/۱ استکان تقویت کننده معده و ترشی معده و ضد نفخ و دفع کننده انگل روده و معده است .
آرتیشونفخ روده و معده را از بین میبرد .
خوردن میوه گلابی از سیب برای معده مفید تر است و تقویت کننده بوده و زیاد خوردن آن در افراد سرد مزاج و کسانی که ضعف معده دارند باعث نفخ و قولنج میگردد .
جوشانده نعنا با پرسیاوشان برای تقویت معده و باد معده مفید است .
درد معده و نفخ (مجرب)
اگر چه نسخه های زیادی برای درمان مشکلات معده وجود دارد اما اکثراً حالت مسکن دارند و درمان قطعی نیستند.
نسخه ای را که خدمتتان ارائه میکنم مجرب است و در اکثر موارد نتیجۀ قطعی داده است که امیدوارم که در مورد شما هم نتیجۀ آن قطعی باشد:
نسخۀ اول:
پوست بلوط را جدا کرده و همراه با خود بلوط جوشانده و صبح ناشتا به اندازۀ یک لیوان یا یک استکان همراه با عسل و بر حسب قدرت تحملتان بخورید. معمولاً این نسخه تا سه روز جواب میدهد.
البته مزۀ جوشانده بسیار تلخ و گس میباشد اما نتایج آن قطعی میباشد و ارزش خوردن دارد.
نسخۀ دوم:
برای درمان و بهبودی سریع درد معده و نفخ میتوانید از نسخۀ بسیار مجرب زیر استفاده نمایید.
عرق آویشن + عرق شیرین بیان + عرق زنیان
هر سه عرق را به مقدار مساوی مخلوط کرده و بعد از هر غذا یک استکان یا بیشتر بخورید.
http://tebbehirani.blogfa.com/post-554.aspx
معده و نفخ آن
خوردن پیوسته تخم مرغ : مولد لک صورت ، بزرگ شدن طحال و ایجاد کننده باد در سر معده است .
در ابتدا و آخر غذا خوردن به اندازه یک گندم نمک تناول شود زیرا با خوردن نمک ، نزله ها و اخلاط موجود در گلو را ضد عفونی و بی ضرر می کند و یا ترشحات هورمونی دستگاه گوارش را تحریک نموده و غذای مصرف شده بهتر گوارش میشود .
نسخه درمانی آویشن برای ورم یا نفخ و گاز معده : آویشن + زنیان + بادیان + بومادران + شیرین بیان + شاهتره .
سوسنبر – نعنا – شاه اسپرم – بابونه – میوه درخت عرعر – مرزنگوش – پیاز – خردل – گل شب بو – زیره – گلپر – شاه اسپرم – نعناع – آویشن – گشنیز – رازیانه .
نسخه درمانی برای کلیت ساده – اسهال – صداکردن شکم – نفخ و گاز معده : زنیان ۱۵ گرم + پونه ۳۰ گرم + درمنه ۱۰ گرم + رازیانه ۱۵ گرم + آویشن ۳۰ گرم ، یک قاشق غذاخوری با دو لیوان آب کمی جوشانده قبل از هر غذا دو استکان میل شود .
نسخه درمانی برای معده زخم – معده نفخ – معده ورم : زنیان ۱۵ گرم + آویشن ۲۰ گرم + شاهتره ۱۰ گرم + رازیانه ۱۵ گرم + شیرین بیان ۴۰ گرم + بومادران ۱۰ گرم ، یک قاشق غذاخوری در دو لیوان آب کمی جوشانده قبل از غذا دو استکان میل شود .
نسخه درمانی برای معده ( نفخ – گاز – آروغ _ سکسکه – زخم ) : زنیان ۱۵ گرم + شیرین بیان ۲۰ گرم + تخم شوید ۱۰ گرم + رازیانه ۱۵ گرم + زیره کرمانی ۱۰ گرم + سیاه دانه ۱۵ گرم ، همه را نرم کوبیده و بعد از هر غذا یک قاشق مرباخوری میل شود .
نفخ معده
برخلاف نامی که برای این مشکل عنوان میشود ، نفخ معده در روده کوچک اتفاق میافتد. نفخ حالت تورم غیرطبیعی یا افزایش قطر ناحیه شکمی است.
نشانه شایع آن احساس پری و سفتی شکم است که میتواند منجر به درد شود.
علل ایجاد نفخ متعددند و عبارتند از :
– تجمع مایعات و گاز روده
– هضم نامنظم
– پرخوری
– حساسیت غذایی
– سندرم روده تحریکپذیر
– عدم تحمل مواد غذایی مانند عدم تحمل لاکتوز (قند شیر) و فروکتوز (قند میوهها)
– طبع هوا (آئروفاژی)
– انسداد یا عفونت دستگاه گوارش
– خالی شدن سریع معده
– هضم مواد غذایی تولید کننده گاز
– یبوست
– استرس یا اضطراب
– آلودگی به انگلهای رودهای مانند کرم آسکاریس
درمان
اقدام اولیه اطمینان از جویدن دقیق و مناسب غذا و اجتناب از غذاهای چرب است. غذاهای چرب با تاخیر در خالی شدن معده از مواد غذایی باعث ایجاد نفخ میشوند.
همچنین حذف غذاهایی که بدن تحمل آنها را ندارد مانند شیر به بهبود نفخ کمک میکند البته این کار را تحت نظر متخصص انجام دهید تا به خوبی مشخص شود حساسیت نسبت به چه موادی وجود دارد.
جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد. نوشیدنیهای گازدار نیز باید از برنامه غذایی حذف شوند.
از غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی سوربیتول و فروکتوز افزودنی هستند نیز باید اجتناب نمود.
مکملهای فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر نشانههای نفخ را تشدید میکنند.
گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط میشود و لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.
به منظور تخفیف علائم نفخ معده راهکارهایی توصیه شده است. از جمله این که:
– میزان مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزی و میوه تازه، غلات و نان سبوس دار، پاستای گندم سبوسدار و حبوبات را به تدریج افزایش دهید.
– روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده به افزایش نفخ کمک میکند به ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود.
– از نوشیدنیهای گازدار بپرهیزید و از انواع کم یا بدون کالری، کافئین و سدیم مانند چای علفی استفاده کنید. گاز Co2 موجود در حبابهای نوشابه باعث نفخ میشود و گاز ، تخلیه معده را کند میکند.
– غذاهای تازه و طبیعی بخورید و از انواع غذاهای سرد و بستهبندی شده اجتناب کنید. یک علت توصیه عدم مصرف این غذاها کاهش دریافت نمک است.
– مرتب ورزش کنید. زیرا باعث ترشح هورمونهایی میشود که به فعالیت روده کمک میکنند.
– اگر شیر یا محصولات لبنی باعث نفخ میشوند ، باید انواع بدون لاکتوز را مصرف کرد.
– زیاد قهوه، چای و شکلات مصرف نکنید زیرا باعث تحریک هاضمه و نفخ میشوند.
– هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود.
– غذاهایی را که باعث ایجاد نفخ میشود را مشخص کنید و به تدریج مصرف آنها را کاهش دهید. این مواد شامل کلم، کاهو ، بروکلی، پیاز و سیر میشود.
– نوشیدنیهای تهیه شده از بابونه ، نعناع و رازیانه برای دستگاه هاضمه مفیدند و به کاهش نفخ کمک میکنند.
– نفخ ممکن است نشانه بیماریهای گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر باشد. بنابراین عمل به توصیههای ارائه شده جهت بهبود آن و در صورت ادامه ظهور علائم، تشخیص کلنیکی و درمان مناسب ضروری است
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=12036
«نفخ معده و شکم؛ اسباب و تدابیر»
وقتی باد یا ریح یا هوا یا گاز در معده و روده جمع شده و خارج نمی شود؛ موجب بادکردگی شکم شده و اسباب اذیّت فرد را فراهم می آورد که به آن، نفخ می گویند. این حالت، علل فراوانی دارد که در پزشکی ایرانی بطور مفصّل به آن ها پرداخته شده است.
اسباب و علل نفخ:
بطور کلّی علّت بوجود آمدن نفخ، یا در خود معده است، یا از اخلاط موجود در آن و یا از غذا. هرکدام از این عوامل، تقسیم بندی هایی دارد که در زیر بیان می شود:
۱٫ سردی معده یا ضعف حرارت غریزی آن: در این حالت، فرد هر غذایی را می خورد، به نفخ دچار می شود. چون معده گرمای معتدل مورد نیاز برای هضم را ندارد. (وقتی که حرارت ضعیف باشد، نمی تواند رطوبت ها را تماماً گوارش کند و بخارها را تحلیل برد؛ پس آن بخارها در معده و شکم مانده و بواسطه جداشدن اجزای ناری، تبدیل به ریح می شود.)
۲٫ تجمّع اخلاطی مثل بلغم، سودا یا صفرای محیّه (یعنی صفرای مخلوط با بلغم) در فم (دهانه) معده: وقتی حرارت بر این اخلاط اثر کند، آن ها را به ریح تبدیل می کند. (برای تفصیل این مطلب به مقاله سوء مزاج های معدی از همین نویسنده مراجعه کنید.)
۳٫ غذا: خود این قسم دو گونه است؛ یا گوهر غذا سبب است و یا نحوه تغذیه.
الف) گوهر غذا وقتی عامل نفخ است که یکی از این حالات را داشته باشد: نفّاخ باشد (مثل عدس، لوبیا، باقلا، نخود و سایر حبوبات)، رطوبت بسیاری داشته باشد (مانند بسیاری از میوه ها و سبزیهای تازه، ماست و لبنیّات)، بدبو یا بدرنگ باشد که طبیعت به هضم آن نپردازد.
ب) نحوه تغذیه: زیادتر از حد معمول و توان و گنجایش معده غذاخوردن، تخلیط طعام (غذای جدید را قبل از هضم شدن غذای قبلی مصرف کردن)، نوشیدن آب و مایعات بویژه نوشیدنی های گازدار همراه غذا، خوب نجویدن غذا، حرکات سنگین و شدید بعد از غذا، عدم تمرکز کافی روی غذاخوردن (مثلاً جلوی تلویزیون یا رایانه.)
علل فرعی:
– گاهی در زمان خالی بودن معده، نفخ ایجاد می شود که علّت آن، وجود رطوبات غلیظ می باشد که حرارت معده، آن ها را به ریح تبدیل می کند. این حالت با غذاخوردن ساکن می شود.
– گاهی زیادی سودا و امراض طحال موجب نفخ معده است. (در این جا باید علل طحال را رفع و سودا را دفع کرد.)
– بی خوابی زیاد باعث می شود حرارت به اندازه کافی در معده جمع نشده و معده از هضم کامل غذا عاجز بماند؛ درنتیجه ریاح تولید شود.
– بی تحرّکی زیاد نیز باعث ضعف حرارت غریزی و درنتیجه ناتوانی معده در هضم غذاست.
– گاهی عارضه جانبی برخی داروهای شیمیایی یا گیاهی، تولید گاز است.
نکته تشخیصی مهم:
فرق میان نفخ ناشی از سوء مزاج سوداوی و نفخ ناشی از غذای تری افزا این است که نفخ سوداوی غلیظ و خشک است، طبع خشک است (یبوست) و پس از گواریدن (هضم) غذا، دردی در حوالی طحال پدید می آید. همچنین این نفخ شدید بوده و همیشگی است (چه غذا خورده شود و یا نه؛ البته بعد از غذا تشدید می شود.) نفخ ناشی از غذاهای تری افزا نمناک است و با تری دهان و پوست و روان بودن شکم (نبود یبوست و گاهی حتّی شلی مدفوع) همراه است و زمانی که دست بر شکم مالیده شود، قراقر می کند.
درمان:
همواره در همه بیماری ها، پرهیز رأس درمان بوده و چه بسا به چیز دیگری نیاز نباشد. در این جا نیز ابتدا باید از عوامل گفته شده پرهیز کرد و سپس برای دفع ریاح موجود، با تدابیر مناسب اقدام کرد.
– در مرحله اوّل فرد باید از پرخوری، تخلیط غذا، نوشیدن مایعات از یک ساعت قبل تا دو ساعت بعد از غذا، خوردن غذاهای غلیظ و دیرهضم (مانند گوشت گاو و گوساله، فست فودها، غذاهای مانده و فریزری، کنسروها، نان های خوب پخته نشده و…)، غذاهای نفّاخ، غذاهای دارای رطوبت زیاد، آب سرد و ترشیجات و حرکات سنگین بعد از غذا بپرهیزد.
بلکه باید غذاهای لطیف و سریع الهضم بخورد (مانند نان برشته، ارده، بادام، مویز، تخم مرغ نیمبرشت، سوپ های لطیف، آبگوشت گوسفندی و…)، غذا را خوب بجود، در محیط آرام و به دور از استرس غذا بخورد و بعد از غذا آرامش داشته باشد.
– روزه و تحمّل گرسنگی و تشنگی (پرهیز از مرتّب جنبیدن دهان) امری مفید است.
– فعّالیت های بدنی بخصوص ورزش برای کسانی که عادت به ورزش ندارند و افزایش میزان آن برای ورزشکاران، پسندیده است. (باعث افزایش حرارت غریزی معده و توان هضم می شود.)
– حقنه و ماساژ برای افرادی که توان فعالیت بدنی ندارند و یا افراد بستری، توصیه می شود.
– اگر کسی عادت به مصرف ملیّن یا مسهل داشته و با ترک آن دچار نفخ شده است، باید ملیّن مناسب را مصرف کند.
نکته درمانی مهم:
در سوء مزاج گرم ساده و یا وجود خلط سودا و صفرای محیّه نباید از داروهای محلّل ریاح (شکننده و تحلیل برنده باد) که همگی گرم هستند، استفاده کرد. زیرا این کار می تواند نفخ را تشدید کند. همچنین در نفخ ناشی از سوء مزاج سرد همراه مادّه غلیظ، ابتدا باید معده را از خلط ناباب پاک کرد و سپس از داروهای محلّل استفاده کرد.
راهکارهای دفع ریاح موجود:
– تکمید شکم با ارزن، سبوس گندم و نمک گرم شده (چندبار پشت سر هم)
– استفاده از ادویه ای مثل زیره سیاه، گلپر، قرنفل(میخک)، هل، آویشن، فلفل سیاه و… هنگام پخت غذا
– استفاده از هویج بصورت پخته یا آب پز در کنار غذاهای غلیظ (که باعث تلطیف این غذاها شده و مقوّی معده است.) همچنین مربّای آن هاضمه را تقویت می کند.
– مصرف میوه ها بصورت مربّا (بخصوص مربّای شقاقل و به) یا پخته (کمپوتی) در صبحانه و
عصرانه. البته شیرابه مربّاها نباید مصرف شود.
– استفاده از دارچین نرم روی غذاها (در نمک دان ریخته و روی غذا پاشیده شود.) (مصرف مداوم آن باعث تقویت قوا و ارواح طبیعی، حیوانی و نفسانی می شود.)
– برای تقویت حرارت غریزی معده: استفاده از روغن زیتونی که در آن زیره و تخم کرفس جوشانیده شده باشد. (بعد از غذا ۴-۱ قاشق غذاخوری)
– استفاده از عرقیات مقوّی هضم بصورت تکی یا ترکیبی: زیره، رازیانه، زنیان، آویشن، پونه، نعناع، کلپوره (بعد از غذا یک فنجان از آن را گرم کرده و میل کنید و درصورت نیاز هر نیم ساعت تکرار کنید.)
– مصرف گلقند بعد از غذا (این مورد باعث لینت مزاج هم می شود و برای افرادی که یبوست دارند، مفید است.)
– یکی دو قاشق شربت نانخواه (تشکیل شده از زنیان و شکر و آب) بعد از هر وعده غذایی
– ریختن ۳-۲ گرم نعناع خشک روی زبان و بدرقه آن با کمی آب
– استفاده از فلفل که برودت (سردی) معده را می شکند و مقوّی هاضمه است.
– نیم ساعت بعد از غذا: ۱ سانتی متر از زنجبیل نکوبیده را با یک لیوان آب جوش به مدّت ۱۰ دقیقه دم کرده، سپس صاف کرده و میل کنید. درصورت زیادی مادّه، نیم ساعت قبل از غذا نیز نوشیده شود. (زنجبیل در نفخ دائمی بخصوص در مورد ریاح غلیظ در امعاء، داروی انتخابی است؛ زیرا رطوبت بَلّه را که عامل نفخ و عفونت است، خشک کرده و ریاح را تحلیل می برد.)
– خولنجان (به شکل معجون یا سفوف یا طبیخ) برای کسانی که نفخ ناشی از ضعف معده، هاضمه و احشا دارند، بسیار مفید می باشد.
– استفاده از زنجبیل و خولنجان در افراد مبتلا به زخم معده و روده ممنوع است
http://www.tim.ir/teaching/183/نفخ-معده-و-شکم؛-اسباب-و-تدابیر/
نفخ معده ، عارضهای شایع و آزاردهنده
جامجم آنلاین: برخلاف نامی که برای این مشکل عنوان میشود ، نفخ معده در روده کوچک اتفاق میافتد. نفخ حالت تورم غیرطبیعی یا افزایش قطر ناحیه شکمی است.
نشانه شایع آن احساس پری و سفتی شکم است که میتواند منجر به درد شود.
علل ایجاد نفخ متعددند و عبارتند از :
– تجمع مایعات و گاز روده
– هضم نامنظم
– پرخوری
– حساسیت غذایی
– سندرم روده تحریکپذیر
– عدم تحمل مواد غذایی مانند عدم تحمل لاکتوز (قند شیر) و فروکتوز (قند میوهها)
– طبع هوا (آئروفاژی)
– انسداد یا عفونت دستگاه گوارش
– خالی شدن سریع معده
– هضم مواد غذایی تولید کننده گاز
– یبوست
– استرس یا اضطراب
– آلودگی به انگلهای رودهای مانند کرم آسکاریس
درمان
اقدام اولیه اطمینان از جویدن دقیق و مناسب غذا و اجتناب از غذاهای چرب است. غذاهای چرب با تاخیر در خالی شدن معده از مواد غذایی باعث ایجاد نفخ میشوند.
همچنین حذف غذاهایی که بدن تحمل آنها را ندارد مانند شیر به بهبود نفخ کمک میکند البته این کار را تحت نظر متخصص انجام دهید تا به خوبی مشخص شود حساسیت نسبت به چه موادی وجود دارد.
جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد. نوشیدنیهای گازدار نیز باید از برنامه غذایی حذف شوند.
از غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی سوربیتول و فروکتوز افزودنی هستند نیز باید اجتناب نمود.
مکملهای فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر نشانههای نفخ را تشدید میکنند.
گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط میشود و لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.
به منظور تخفیف علائم نفخ معده راهکارهایی توصیه شده است. از جمله این که:
– میزان مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزی و میوه تازه، غلات و نان سبوس دار، پاستای گندم سبوسدار و حبوبات را به تدریج افزایش دهید.
– روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده به افزایش نفخ کمک میکند به ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود.
– از نوشیدنیهای گازدار بپرهیزید و از انواع کم یا بدون کالری، کافئین و سدیم مانند چای علفی استفاده کنید. گاز Co2 موجود در حبابهای نوشابه باعث نفخ میشود و گاز ، تخلیه معده را کند میکند.
– غذاهای تازه و طبیعی بخورید و از انواع غذاهای سرد و بستهبندی شده اجتناب کنید. یک علت توصیه عدم مصرف این غذاها کاهش دریافت نمک است.
– مرتب ورزش کنید. زیرا باعث ترشح هورمونهایی میشود که به فعالیت روده کمک میکنند.
– اگر شیر یا محصولات لبنی باعث نفخ میشوند ، باید انواع بدون لاکتوز را مصرف کرد.
– زیاد قهوه، چای و شکلات مصرف نکنید زیرا باعث تحریک هاضمه و نفخ میشوند.
– هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود.
– غذاهایی را که باعث ایجاد نفخ میشود را مشخص کنید و به تدریج مصرف آنها را کاهش دهید. این مواد شامل کلم، کاهو ، بروکلی، پیاز و سیر میشود.
– نوشیدنیهای تهیه شده از بابونه ، نعناع و رازیانه برای دستگاه هاضمه مفیدند و به کاهش نفخ کمک میکنند.
– نفخ ممکن است نشانه بیماریهای گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر باشد. بنابراین عمل به توصیههای ارائه شده جهت بهبود آن و در صورت ادامه ظهور علائم، تشخیص کلنیکی و درمان مناسب ضروری است.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=9463
بخورنخورهای نفخ معده
مشکل نفخ و گاز معده جزو مشکلاتی است که خیلیها را آزاد میدهد. اما خوشبختانه همیشه غذاهایی وجود دارد که به رفع این مشکل کمک میکند.
مواد غذایی مفید: ادویه ها
رزماری، برگ بو و زنجبیل باعث کاهش قندهای غیر قابل هضم خانوادهی کلمها و سبزیجات غده ای و لوبیاها میشود. اگر قصد مصرف این قبیل مواد غذایی نفخ آور را دارید موقع پخت آنها، این ادویه ها را اضافه کنید تا نفخ و گاز معده را کاهش دهد.
مواد غذایی مضر: مارچوبه و کلمها
مارچوبه، کلم، بروکلی، کلم بروکسل و کلمهای دیگر حاوی قندهای غیرقابل هضمی هستند که باعث تولید گاز معده میشوند. از مصرف این مواد غذایی با مواد غذایی چرب خودداری کنید چون باعث کندتر شدن هضم آنها میشود و مشکل را چند برابر میکنند.
مواد غذایی مضر: حبوبات
حبوبات سابقهی بدی در تولید گاز معده دارند. این شهرت بد به دلیل داشتن قندهای غیر قابل هضم است (مانند کلمها). میزان مصرف این مواد غذایی را کاهش دهید. قبل از پخت نخود و لوبیا حداقل ۸ ساعت آنها را در آب بخیسانید و اگر میخواهید از کنسرو استفاده کنید قبل از مصرف، محتویات کنسرو را آب بکشید.
مارچوبه، کلم، بروکلی، کلم بروکسل و کلمهای دیگر حاوی قندهای غیرقابل هضمی هستند که باعث تولید گاز معده میشوند. از مصرف این مواد غذایی با مواد غذایی چرب خودداری کنید چون باعث کندتر شدن هضم آنها میشود
مواد غذایی مفید: ماست
ماست حاوی ترکیبات فعالی است که باعث کاهش گاز معده میشود. به خطر این که این محصول لبنی تعداد باکتریهای مفید داخل شکم را بیشتر میکند. لازم نیست که حتماً به دنبال ماستهای حاوی پروبیوتیکها باشید. همهی ماستها برای مقابله با نفخ و گاز معده به شما کمک خواهند کرد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=15313
نقش اضطراب و استرس در ایجاد نفخ معده
عوامل محیطی، رژیم غذایی غلط و عامل وراثت میتونه سبب ساز ترشح خلط سودا و درنتیجه استرس بشه که خلط سودا عامل بسیار مهمی برای ایجاد نفخ معده میباشد
یک متخصص گوارش گفت: مسایل روانی همچون اضطراب و استرس های محیطی در ایجاد نفخ معده تاثیر بسیار دارد. دکتر نجمه آل طاها، فوق تخصص گوارش : اختلالات افزایش گاز در معده و روده باعث ایجاد نفخ می شود. نفخ ممکن است به صورت احساس سنگینی سر دل، احساس تورم، ایجاد درد در اطراف ناف و به طور کلی تجمع گاز در معده و روده که با درد و پیچش همراه است، ظاهر شود.
وی در مورد تشخیص علت ایجاد نفخ گفت: در صورتی که نفخ با علایم هشدار دهنده همراه باشد، ممکن است نشانه ای از یک بیماری جدی باشد، بنابراین نیاز به بررسی های دقیق تر ضروری است.
این فوق تخصص گوارش، شایع ترین علت نفخ را سندرم روده تحریک پذیر یا کولیت های عصبی عنوان کرد و ادامه داد: از آنجا که سیستم روده ای با اعصاب روده ای کنترل می شود کولیت های عصبی و سندرم روده تحریک پذیر با استرس روانی در ارتباط است. در صورتی که سیستم اعصاب روده و معده عملکرد مناسب نداشته باشد تحت تاثیر واکنش های محیطی، حرکات روده دچار مشکل شده و دردهای شکمی همراه با اسپاسم های شدید بروز می کند. همچنین استرس های محیطی ممکن است سبب ایجاد اسهال و یبوست شوند که یکی از علایم آن معمولا ایجاد نفخ است.
دکتر آل طاها برخی بیماری ها را از عوامل ایجاد نفخ بیان کرد و گفت: بیماری های انسداد روده ممکن است باعث ایجاد نفخ شدید و حاد شوند. همچنین نفخ می تواند از مشخصه های سرطان معده باشد. گروهی از اختلالات حرکتی نیز باعث ایجاد نفخ می شوند به عنوان مثال دیابت، بیماری های تیروئیدی و بیماری های التهابی روده می توانند ایجاد نفخ کنند.
وی عفونت را یکی دیگر از علل ایجاد نفخ دانست و اظهار کرد: عفونت های روده ای یکی دیگر از عوامل ایجاد نفخ است. رشد بیش از حد باکتری ها در داخل روده و برخی بیماری های انگلی باعث ایجاد نفخ می شوند. یکی از علایم وجود میکروب هلیکوباکترپایلوری که خود عاملی برای زخم معده است، می تواند باعث ایجاد نفخ شود. این فوق تخصص گوارش با اشاره به تحریک پذیری روده در برخی افراد گفت: در برخی موارد ممکن است، میزان گازی که در افراد طبیعی ایجاد مشکل نمی کند در برخی دیگر ایجاد ناراحتی کند.
بنابراین روده این افراد تحریک پذیرتر از سایرین بوده و گاز معده با میزان کم هم آنها را دچار مشکل می کند. وی میزان حرکات روده را در ایجاد نفخ موثر دانست و ادامه داد: در یبوست اختلال در حرکات روده و کند بودن آن باعث تجمع گاز شده و اختلال در دفع گاز باعث ایجاد درد و ناراحتی در روده می شود. دکتر آل طاها با اشاره به نفخ در افراد مسن گفت: در صورتی که نفخ در افراد مسن به طور ناگهانی بروز کند نیاز به بررسی دقیق دارد. چنانچه با انجام بررسی ها، علت خاصی برای نفخ تشخیص داده نشود درمان های دارویی، کنترل شرایط استرس زا و رژیم غذایی مناسب به کار گرفته می شود.
وی با بیان این که نفخ همان طور که ممکن است بیماری ساده ای باشد می تواند علامتی از یک بیماری باشد، گفت: در صورتی که نفخ با گروهی از علایم هشدار دهنده مانند کاهش وزن، کم خونی، اسهال و علایم سوجذب همراه باشد به بررسی های دقیق تر نیاز است تا با تشخیص علت ایجاد نفخ درمان مناسب به کار گرفته شود. این در حالی است که در بیشتر موارد استرس روی سیستم معده و روده تاثیر منفی گذاشته و باعث افزایش شدت علایم و همچنین ایجاد یک سیکل معیوب می شود. وی گفت: خوردن غذا با سرعت و عجله باعث می شود که به همراه غذا مقدار زیادی هوا بلع شود که این امر باعث ایجاد نفخ می شود.
این فوق تخصص گوارش با بیان این که همانطور که علل ایجاد نفخ متفاوت است درمان آن نیز متفاوت است، گفت: به طور طبیعی گروهی از باکتری های روده و معده تولید گاز می کنند که استفاده از دوره های درمان آنتی بیوتیک باعث کاهش علایم نفخ می شود; چرا که میکروب های معده و روده کمتر شده و فرد احساس راحتی می کند. این درحالی است که این درمان ها دوره ای است. همچنین در عوامل انگلی بوسیله درمان های آنتی بیوتیکی نفخ به صورت دوره ای درمان می شود. دکتر آل طاها، استرس های عصبی و برخی مواد غذایی مانند حبوبات، موز، سیر، کلم و پیاز را در ایجاد نفخ موثر دانست و گفت: افرادی که به صورت دائمی دچار نفخ هستند از استرس و نگرانی دوری کرده و مواد نفاخ کمتر مورد استفاده قرار گیرد. به طور کلی از آنجا که نفخ بیماری عملکردی روده و معده است و اختلالات حرکت معده و روده بر آن تاثیر دارد به صورت کامل برطرف نمی شود بلکه می توان علایم آن را بوسیله درمان های دارویی کنترل کرد. دکتر آل طاها در پایان گفت: در صورتی که علایم هشدار دهنده با نفخ همراه نباشد، اطمینان دادن به بیمار و کاهش استرس می تواند در درمان آن موثر باشد.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=13322
درمان بیماریهای معده با گیاهان
الف: با آرد گندم و عسل و زعفران حلوا درست نموده و میل نمایید.
ب: ریشه و برگ تازه کرفس را کوبیده و با مقدار کافی عسل مخلوط نموده و روزی سه بار هر وعده یک قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید .
ج: شیر و عسل برای معده بسیار نافع است و روده ها را نرم میکند. به سالمندان توصیه میشود اگر میخواهند شیر در معده آنها سریع تر هضم شود با عسل میل نمایند.
درمان زخم معده
روش های درمان
الف: انجیر و عسل را به نسبت مساوی مخلوط نموده و میل نمایید بسیار نافع است.
ب: ۲۰ گرم برگ و ریشه کاسنی را در یک لیتر آب بجوشانید و صاف کرده آن را با عسل صبح ناشتا دو فنجان میل نمایید.
ج: هر روز صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری عسل میل نمایید.
درمان درد معده
امام صادق (ع) فرموده است” خوردن عسل با آب گرم درد معده را برطرف میکند.”
هنریش و رویز در کاوشهای خود در سالهای مختلف عسل را برای درمان دردهای معده مفید دانسته اند.
درمان نفخ معده
امام صادق (ع) “خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است”
روشهای درمان
الف: کره و عسل برای نفخ معده مفید است.
ب: یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با یک استکان عسل مخلوط نموده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چای خوری میل نمایید.
ج: تخم کرفس ۱۵ گرم . بادیان (رازیانه) ۱۰ گرم . زنیان ۱۰ گرم . همه را نرم کوبیده و با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط نمایید و روزی سه قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید.
درمان ترش کردن معده
در موقع ترش کردن معده و باد گلو (آروغ زدن ) و بدون اراده آب از دهان جاری شدن که از علایم سردی معده است جهت معالجه باید تا بهبودی کامل صبح ناشتا به میزان یک قاشق مربا خوری عسل میل نمایید.
درمان آروغ زدن (سکسکه)
روش های درمان
الف: فلفل سیاه نیم مثقال. زنجبیل نیم مثقال. سراب یک مثقال . گل ارمنی یک مثقال . همه را نرم کوبیده و با یک استکان عسل مخلوط و روزی سه قاشق چای خوری میل نمایید.
روزی یک قاشق چای خوری میل نمایید و پس از بهبودی مصرف را قطع کنید.
درمان ورم معده
سه قاشق غذاخوری پودر ریحان را در یک لیتر آب دم کرده و صاف کرده آن را با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط روزانه سه استکان مصرف کنید درمان کننده ورم معده . روده و یبوست است
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=10089
////////////////////////////////
ضد نفخ معده
داروهائى که در بدى هضم معده به علت گرمى مزاج گفته شد در اینجا مى تواند مصرف شود.
همچنین داروهاى مؤثر در سوءهضم نیز در اینجا اثر درمانى دارد.
نسخه ضد نفخ معده
هیل غرابى ۵ گرم
هیل باد ۵ گرم
نرم کوبیده بعد از هر غذا یک قاشق چایخورى در گلاب حل کرده میل نمایند.
نسخه براى نفخ و صدا کردن شکم
زیره کرمانى ۱۰ گرم
بادیان ۱۰ گرم
زنیان ۱۰ گرم
تخم شوید ۵ گرم
شاه تره ۵ گرم
افسنطین ۵ گرم
آویشن شیرازى ۱۰ گرم
همه را مخلوط کرده نیم کوب نموده روزى ۱۰ گرم از آن را جوشانده در دو لیوان آب ، صبح و عصرمیل نمایند.
کسانى که مبتلا به سوء هضم و حالت تخمه گى باشند مى توانند بر روى غذاهاى روزانه مقدارى سماق بپاشند آب انار و جوشانده عناب ، زرشگو آلوچه خشکه مؤثر است
نفخ کلیه = ریح الکلیه
گاهی کلیه ها را دردی می گیرد شبیه به درد کلیه اما شن یا سنگی در کلیه ها یا مجاری ادراری وجود ندارد.
اطباء سنتی معتقدند گاهی مقداری از گازها و حبابهای هوای داخل خون از راه مویرگها به کلیه منتقل شده و تجمع تعدادی از آنها در کلیه ها حالتی را به نام نفخ کلیه به وجود می اورد که این نفخ کلیه با سنگ کلیه در بعضی آثار مشابه ودر بعضی علائم متفاوت میباشد . علائم نفخ کلیه عبارتند از:
۱- درد شدید در محل کلیه ها که این درد تیر می کشد و به سمت راست و چپ حرکت میکند.
۲- درد به تواتر یعنی میگیرد و رها میکند و مجددا اندکی بعد می گیرد و همینطور پشت سر هم می گیرد و رها می کند .
۳- در محل کلیه ها احساس سنگینی نمی شود.
۴- با خوردن غذاهای نفاخ و سرد مزاج درد شدت میا بد
۵-آثار ورم کلیه و تب مشاهده نمیشود.
۶- در کلیه ها آثار چرک و قرحه ای موجود نیست.
زمانیکه بیماری مشخص شد لازم است اولا از غذاهای نفاخ و سرد مزاج پرهیز نمایند در ثانی کلیه ها را گرم نگهدارند و روغن های گرم مزاج مانند روغن زیتون یا روغن کنجد یا روغن گردو و گرما گرم به محل کلیه ها بمالند و از داروهای خوراکی باید از مدرات گرم مزاج مانند انیسون و رازیانه و تخم کرفس از هر کدام دو مثقال گرفته مجموع را دم کنند و پس از صاف کردن آب صاف شده را میل نمایند و این عمل را تکرار کنند . بعلاوه چنانچه ده مثقال روغن کرچک را با مقداری آب گرم و نبات میل نمایند تخلیه روده نیز به دفع نفخ کمک خواهد کرد. داروی دیگری که برای نفخ کلیه به کار میرود مخلوط سبوس گندم و نمک طعام است که مخلوط را گرم کرده و در کیسه ای پارچه ای میریزند و کیسه را گرما گرم بر روی کلیه ها میگذارند داروی خوراکی دیگری که برای این ناراحتی به کار برده میشود داروئی است به نام ماء الاصول که درست میشود از پوست ریشه بادیان . پوست ریشه کرفس . پوست ریشه کبریا کور و ریشه اذخر یا گزنه دشتی از هر یک دو مثقال همه را در سه یا چهار لیوان ریخته می جوشانند تا به نیمه رسد آن را صاف کرده ودر آب صاف شده مقدار پنجاه گرم عسل طبیعی حل کرده و به طور نیمگرم میل می نمایند در رفع نفخ کلیه اثر مطلوبی دارد.
http://tebbehirani.blogfa.com/post-65.aspx
ضد نفخ معده
داروهائى که در بدى هضم معده به علت گرمى مزاج گفته شد در اینجا مى تواند مصرف شود.
همچنین داروهاى مؤثر در سوءهضم نیز در اینجا اثر درمانى دارد.
نسخه ضد نفخ معده
هیل غرابى ۵ گرم
هیل باد ۵ گرم
نرم کوبیده بعد از هر غذا یک قاشق چایخورى در گلاب حل کرده میل نمایند.
تاثیر زیره بر نفخ
زیره سبز یک ضدنفخ واقعی است. در مواقعی که دچار دل درد ناشی از نفخ میشوید بهترین کار خوردن یک لیوان از جوشانده زیره سبز است. این کار کمک میکند تا نفخ آرام آرام برطرف شده و درد ناحیه شکم نیز تسکین پیدا کند، اما این شیوه تنها برای افراد بزرگسال و زنانی که با مصرف برخی از خوراکیها دچار نفخ میشوند، توصیه میشود.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=14317
نفخ معده
نفخ معده یکی از شایعترین مشکلات مردم امروز است که هم به خودی خود آزاردهنده است و هم می تواند مشکلات دیگری مانند اختلال خواب و رؤیا، سردرد و اختلال در کارکردهای مغز، و آشفتگی های حرکت قلب شود.
نفخ معده سبب های گوناگونی دارد. به طور کلّی نفخ معده از ۳ سبب کلی ناشی می شود:
بدین ترتیب که یا مربوط به نوع غذای خورده شده و شیوه و ترتیب غذا خوردن است یا مربوط به ضعف حرارت غریزی (گرمای بنیادی) معده است (که این، خود به سببهای گوناگون روی می دهد) و یا اینکه به تجمع نابجای برخی اخلاط در معده مربوط می شود. در برخی حالات نیز بیش از یک سبب در پیدایش نفخ دخالت دارند.
اگر نفخ فقط به سبب نوع و شیوه غذاخوردن باشد در اکثر موارد با اصلاح تغذیه و رفتار تغذیه ای برطرف می شود که در این مورد بیشتر سخن خواهم گفت.
در مورد نفخ هایی که مربوط به ضعف معده یا تجمع مواد نابجا هستند، توصیه عمومی و همگانی برای درمان وجود ندارد ولی توضیحاتی در مورد این سبب، برای خوانندگان راهگشا خواهد بود. البته در این نوع از نفخ معده، تنها با پرسش از بیمار و معاینه می توان به تشخیص و درمان مناسب بیمار رسید.
دانستن زمان نفخ، دوام نفخ، علایم همراه با نفخ، و عوامل کاهنده یا افزاینده نفخ برای پزشک بسیار مهم اند و او را در تشخیص و درمان کمک می کنند.
http://www.tandorostan.org/detaildiseases/4/نفخ-معده/default.aspx
نفخ معده ، عارضهای شایع و آزاردهنده
جامجم آنلاین: برخلاف نامی که برای این مشکل عنوان میشود ، نفخ معده در روده کوچک اتفاق میافتد. نفخ حالت تورم غیرطبیعی یا افزایش قطر ناحیه شکمی است.
نشانه شایع آن احساس پری و سفتی شکم است که میتواند منجر به درد شود.
علل ایجاد نفخ متعددند و عبارتند از :
– تجمع مایعات و گاز روده
– هضم نامنظم
– پرخوری
– حساسیت غذایی
– سندرم روده تحریکپذیر
– عدم تحمل مواد غذایی مانند عدم تحمل لاکتوز (قند شیر) و فروکتوز (قند میوهها)
– طبع هوا (آئروفاژی)
– انسداد یا عفونت دستگاه گوارش
– خالی شدن سریع معده
– هضم مواد غذایی تولید کننده گاز
– یبوست
– استرس یا اضطراب
– آلودگی به انگلهای رودهای مانند کرم آسکاریس
درمان نفخ
اقدام اولیه اطمینان از جویدن دقیق و مناسب غذا و اجتناب از غذاهای چرب است. غذاهای چرب با تاخیر در خالی شدن معده از مواد غذایی باعث ایجاد نفخ میشوند.
همچنین حذف غذاهایی که بدن تحمل آنها را ندارد مانند شیر به بهبود نفخ کمک میکند البته این کار را تحت نظر متخصص انجام دهید تا به خوبی مشخص شود حساسیت نسبت به چه موادی وجود دارد.
جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد. نوشیدنیهای گازدار نیز باید از برنامه غذایی حذف شوند.
از غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی سوربیتول و فروکتوز افزودنی هستند نیز باید اجتناب نمود.
مکملهای فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر نشانههای نفخ را تشدید میکنند.
گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط میشود و لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.
به منظور تخفیف علائم نفخ معده راهکارهایی توصیه شده است. از جمله این که:
– میزان مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزی و میوه تازه، غلات و نان سبوس دار، پاستای گندم سبوسدار و حبوبات را به تدریج افزایش دهید.
– روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده به افزایش نفخ کمک میکند به ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود.
– از نوشیدنیهای گازدار بپرهیزید و از انواع کم یا بدون کالری، کافئین و سدیم مانند چای علفی استفاده کنید. گاز Co2 موجود در حبابهای نوشابه باعث نفخ میشود و گاز ، تخلیه معده را کند میکند.
– غذاهای تازه و طبیعی بخورید و از انواع غذاهای سرد و بستهبندی شده اجتناب کنید. یک علت توصیه عدم مصرف این غذاها کاهش دریافت نمک است.
– مرتب ورزش کنید. زیرا باعث ترشح هورمونهایی میشود که به فعالیت روده کمک میکنند.
– اگر شیر یا محصولات لبنی باعث نفخ میشوند ، باید انواع بدون لاکتوز را مصرف کرد.
– زیاد قهوه، چای و شکلات مصرف نکنید زیرا باعث تحریک هاضمه و نفخ میشوند.
– هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود.
– غذاهایی را که باعث ایجاد نفخ میشود را مشخص کنید و به تدریج مصرف آنها را کاهش دهید. این مواد شامل کلم، کاهو ، بروکلی، پیاز و سیر میشود.
– نوشیدنیهای تهیه شده از بابونه ، نعناع و رازیانه برای دستگاه هاضمه مفیدند و به کاهش نفخ کمک میکنند.
– نفخ ممکن است نشانه بیماریهای گوارشی مانند سندرم روده تحریکپذیر باشد. بنابراین عمل به توصیههای ارائه شده جهت بهبود آن و در صورت ادامه ظهور علائم، تشخیص کلنیکی و درمان مناسب ضروری است.
http://fa.parsiteb.com/news.php?nid=9463
بادشکن:
الف داروهای گیاهی بادشکن : بومادران – زیره سیاه ایرانی – بابونه – رازیانه – انیسون – بادیان رومی – زنیان
ب : داروهای شیمیائی : قرص جویدنی مانت – قرص رگلیسیدین – قرص رگلیس – قطره کارمینت – پودر و قرص کارمیناتیف دینه – محلول خوراکی گریپ واتر برای کودکان شربت کاراوی – میکسچر ضد نفخ کودکان – پودر کارامین
اخلاط باعث بی حالی و باد غلیظ در بدن و تشنگی میشود .
علل بادکش کردن در بدن ، تفرقه انداختن بین درد و جسم است .
گوشت گاو چاق کننده – تقویت کننده بدن و دیر هضم است و خون غلیظ تولید کرده و باعث بیاری سوداوی مانند سرطان – جذام – ورم طحال – بیماری پوستی – وسواس – سیاتیک – بیماری مفصلی – بالارفتن بخارات سرد و غلیظ به بالای بدن – تولید بوی بد در بدن – ناراحتی قلبی – زایمان زودرس میشوند و بهترین نوع گوشت گاو بر اساس آیه قرآن در سوره بقره گاو زرد و بهترین خوردن آن فصل بهار میباشد .و مصلح گوشت گاو دارچین – فلفل – زنجبیل – پیاز – سکنجبین – گلپر- سیر – ترتیزک – زیره است .
مصرف عرق زنجبیل بعد از غذا ۲/۱ استکان بادشکن است . و نیز تحلیل برنده بادها است و برای گرم مزاجان مضر بوده و زیاده روی در مصرفش باعث فساد خون و ضعف نیروی جنسی میشود .
زیره برطرف کننده بادهای غلیظ بدن میباشد .
گوشت شتر مرغ تحلیل برنده بادهای بدن است و لیکن دیرهضم بوده و برای گرم مزاجان مضر است .
خوردن مویز تحلیل برنده بادهای معده و روده است .
فلفل سبز محلل بادهای غلیظ بدن است .
کرفس تحلیل برنده بادهای معده و بدن است و مصرف زیادش برای زنان حامله مضر است .
کنگر وحشی از بین برنده بادهای بدن است و لیکن برای گرم مزاجان مناسب نیست .
جوشانده نعنا با پرساوشان در دفع بادهای معده موثر است .
شاه دانه پراکنده کننده بادها بوده و لیکن مولد خلط بد است و بسیار گرم مزاج است .
کشک دیرهضم و موجب یبوست و تولید بلغم غلیظ و تولید بادهای سخت می کند .
آرتیشو گازهای معده و روده را از بین می برد .
اسفند چند دانه خوردن با یک لیوان آب از بین برنده بادهای سرد معده و روده است و لیکن در افراد گرم مزاج ایجاد دردسر و تهوع می کند .
آویشن خوردن تحلیل برنده بادها در بدن است .
مصرف عرق زنیان بعد از غذا ۲/۱ استکان بادشکن است .
عرق نعنا بعد از غذا ۲/۱ استکان بادشکن است .
نسخه تجویزی رازیانه برای بادشکنی : رازیانه + زیره + گشنیز + انیسون .
نسخه تجویزی رازیانه برای رفع نفخ و گاز های روده ای : رازیانه + زیره سیاه + نعناع .
نسخه تجویزی زوفا برای ورم گرم ریه ،آسم ،انگل و بادشکن : زوفا + آب + عسل + سداب .
چهار تخمه بادشکن و نفخ شکم معروف در بدن : زیره + انیسون + زیره + زنیان .
فرمول گیاهی انیسون برای دفع بادهای بدن : انیسون + زنجبیل + نعناع + یک حبه نبات ، روزی سه دانه در کپسول ریخته و بعد از غذا میل شود .
فرمول گیاهی انیسون برای بادشکنی و ضد نفخ : انیسون + زیره + گل بابونه + برگ نعناع ، یک قاشق غذا خوری از پودر فوق را در ۵/۱ لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس صاف کرده و صبح و شب هر بار نصف آنرا قبل از غذا میل کنید .
فرمول گیاهی انیسون برای بادشکنی قوی : انیسون + رازیانه + زیره + گل بابونه + برگ بادرنجبویه ، یک قاشق غذا خوری از پودر فوق را در ۵/۱ لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه باقی بگذارید تا دم بکشد و سپس صاف کرده و صبح و شب هر بار نصف آنرا قبل از غذا میل کنید.
فرمول داروئی سداب برای درمان باد سرخ : سداب یک گرم + سفید آب قلع + سرکه ،، همگی مخلوط و ضمادشوند .
فرمول گیاهی قاصدک برای بادسرخ یا سلولیت : قاصدک + آرد جو .
بادهای بدن :
مصرف عرق گیاه هل و یا مصرف دانه های آن در دمنوشها رافع بادهای بدن و نفخ بدن است .
خوردن پیوسته تخم مرغ : مولد لک صورت ، بزرگ شدن طحال و ایجاد کننده باد در سر معده است .
یبوست یعنی خشکی مزاج و در طب سنتی دومزاج خشکی و سردی ( مزاج صفراوی + مزاج سوداوی ) هر دو یبوست زا هستند پس هر کس یبوست دارد بایستی در ابتدا در فکر درمان خشکی مزاج بوده باشد و پرهیز از خشکی جات ، حرف اول را میزند و یبوست در سوداوی مزاجان بدون گاز و نفخ بوده و لیکن در بلغمی مزاجان با نفخ و باد زیاد همراه است .
چهار تخمه بادشکن و نفخ شکم معروف در بدن : زیره + انیسون + زیره + زنیان .
بادهای غلیظ بدن
* سیاه دانه ( خیلی گرم و خشک ) : پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند : سیاهدانه داروی هر دردی است به جزء مرگ . و از نظر طب سنتی خوردن سیاهدانه بادشکن است .
* سیر ( گرم و خشک ) :* پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند : سیر بخورید که در آن شفای هفتاد بیماری است .* از نظر طب سنتی خوردن سیر باد شکن است .( خوردن سیر مضر گرم مزاجهاست و باید آنرا بصورت پخته یا پرورده مصرف کنید .) *جعفری ( گرم و خشک ) :اگر می خواهید سیر بخورید دهانتان بوی سیر ندهد بعد از خوردن سیر مقداری سبزی جعفری بخورید .
*امام صادق علیه السلام فرمودند : ترب بخورید که برگ آن باد شکن ، ریشه آن دفع ادرار آسان و هضم غذا و رفع سوء هاضمه و رفع بلغم است .
*امام صادق علیه السلام فرمودند : خوردن روغن زیتون بادهای بدن را برطرف می کند .
*امام صادق علیه السلام فرمودند : برای مقابله با مسمومیت و سم های بدن با خوردن خرما در آن شفاست .
*امام صادق علیه السلام برای دفع بادهای بدن فرمودند : بعد از نماز صبح و مغرب هفت مرتبه چنین بگوئید :
بسم الله الرحمن الرحیم و لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم
*امام کاظم علیه السلام فرمودند : دفع بادهای بدن با خوردن عسل شفاست .
*امام کاظم علیه السلام فرمودند : برای دفع بادهای درد آور بدن ، یک مشت انجیر و یک مشت شنبلیله در آب قرار داده و پخته و سپس صاف کرده و پس از خنک شدن آب را یک روزدر میان میخوری .
* امام رضا علیه السلام فرمودند : اگر کسی تا هفت روز ، روزی یک مرتبه سیر بخورد دچار ناراحتی مفاصل و باد بدن نمیشود . ( ک طب الائمه ص ۲۱۷ )
* یکی از معصومین علیه السلام فرمود : خوردن لوبیا بادهای اندرونی را دفع می کند .
* یکی از معصومین علیه السلام فرمود : حضرت عیسی علیه السلام وارد شهری شد و مشاهده کرد دندان های مردم آن شهر پراکنده و باز بود و صورت هایشان ورم دارد و مردم علت آنرا از حضرت جویا شدند ، حضرت عیسی چنین پاسخ دادند : شما وقتی می خوابید دهانتان را باز می گذارید و باد بخار از داخل معده شما به فضای دهان بر میگردد و چون راهی برای خروج بخار معده ندارد سپس به لابه لای دندانها باز میگردد و باعث فساد صورت میشود ، سپس حضرت امر فرمودند به هنگام خوابیدن دهانتان را باز نگذارید و لذا مردم این توصیه را انجام دادند و خوب شدند ( ک طب الائمه ص ۱۷۴ )
* کافور ( سرد – خشک ) : خوردن کمی کافور کرم کش است . (کافور کمی سمی و مصرف زیادی آن خطرناک است و مقدار مصرف آن در هر روز فقط نیم گرم است . بوئیدن مداوم آن مورا سپید کرده و باعث پیری زود رس ، قطع نسل ، قطع اشتها ، تولید سنگ مثانه و کلیه می شود . خوردن کافور برای سرد مزاجها مضر معده بوده و کاهنده نیروی جنسی است و باید آن را با داروهای گرم مثل ادویه و روغن بنفشه خورد . دوروش شناسائی خلوص کافور : اگر کافوررا روی یخ آتش بزنید باید مثل شمع بسوزد و تمام شود و یا اگر کافور را روی شیشه و شیشه را روی شعله بگذارید باید کاملا” تبخیر شده و چیزی باقی نماند.)
* کاکوتی ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده کاکوتی باد شکن است .
* هل رسمی ( یا هل سبز – گرم وخیلی خشک ) : خوردن هل سبز بادشکن است .
* کبابه چینی ( خیلی گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده کبابه چینی بادشکن است . ( خوردن زیادی آن مضر مثانه و اسهال آور است و باید آنرا با مصطکی ( کندر رومی ) خورد .
* فاخره ( گرم و خشک ) : خوردن میوه فاخره برای درمان دفع بادهای غلیظ بدن مفید است . بوئیدن فاخره مقوی دماغ و مغز است . ( خوردن فاخره برای گرم مزاجها مضر است و سر درد می آورد و باید با کمی کافور و یا گلاب مخلوط کرده و بخورید . )
* فلفل سیاه ( خیلی گرم و خشک ) : خوردن فلفل سیاه باد شکن است . ( خوردن مخلوط فلفل سیاه با عسل و زنجبیل ساقط جنین است – خوردن فلفل مضر گرم مزاج ها میباشد.)
* قرنفل ( گرم و خشک ) : خوردن قرنفل باد شکن است .
* کندر ( گرم و خشک ) : اگر کندر را با شکر و یا عسل مخلوط کنید و بخورید گوارش را تقویت می کند و گازهای معده وروده را تحلیل برده ورطوبات دستگاه گوارش را خشک می کند .
* گل قند ( گرم ) : اگر بیست گرم آن را صبح ناشتا بخورید باد و نفخ معده که در اثر رطوبت است را برطرف می کند. (روش تهیه گل قند : غنچه گل محمدی ده واحد ، گلاب بیست واحد و قند شصت و پنج واحد ، غنچه ها را در گلاب خیسانیده و قند را اضافه کنید به ملایمت حرارت دهید تا قوام آورد .) افراد بسیار گرم مزاج از خوردن گل قند پرهیز کنند.
* مرمکی ( خیلی گرم و خشک ) : خوردن نیم گرم مرمکی ، اعتدال دهنده ومحلل باد معده است . ( خوردن مرمکی مضر برای گرم مزاجها و مضر مثانه است .)
* شوید ( گرم وخشک ) : خوردن شوید بادشکن و ضد نفخ است .
*خیار خر ( خیلی گرم و خشک ) خوردن خیار خر برای گرم مزاجها مضر و دارای عکس العمل شدید است و خوردن آن بادهای غلیظ را دفع می کند.
* دارچین ( گرم و خشک ) : خوردن چای دارچین یا دم کرده چای دارچین بادشکن است .زیاد خوردن دارچین برای زنان حامله مضر بوده و بایستی با احتیاط انجام شود .
* زنجبیل ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده زنجبیل بادهای غلیظ معده وروده را تحلیل می برد.( زیاد خوردن زنجبیل مضر حلق است وباید آنرا با عسل خورد .)
* زنیان ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده و یا پودر زنیان بادشکن است . ( خوردن زنیان مضر گرم مزاجها مخصوصا” کبد گرم مزاجهاست و باید آنرا با کتیرا خورد .)
* زوفا( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده زوفا محلل بادهای غلیظ معده و باد شکن است .
* زیره سیاه ( گرم و خشک ) : زیره جزء بذور اربعه است ( زیره ، گشنیز، انیسون و رازیانه ) : خوردن زیره سیاه باد شکن است . زیره سیاه مضر گرم مزاج ها و مضر کلیه و مثانه گرم مزاجهاست و باید آنرا با سکنجبین خورد .
* نعنا ( گرم و خشک ) : خوردن نعنا و یا نوشیدن عرق و یا دم کرده آن بادشکن است .( زیاد خوردن نعنا مضر گرم مزاجهاست و باید آن را با سکنجبین بخورید .)
* در منه ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده درمنه و یا عرق آن محلل گازها ی بدن است .(سرد مزاجها باید درمنه را با انیسون یا مصطکی خورده و یا گرم مزاجها با آب انار بخورند ) .
* رزماری ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده شاخ و برگ رزماری باد شکن و محلل بادها است . خوردن رزماری مضر گرم مزاج ها است و بایستی با سکنجبین بخورید .
* ریحان ( گرم و خشک ) : اگر ۲۵ گرم برگ ، ساقه و گل ریحان را مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و با عسل و یا شکر شیرین نموده و بنوشید ، بادهای غلیظ معده را رفع می کند .
*انزروت ( گرم و خشک ) : خوردن انزروت مسهل بادهای غلیظ بدن است .
*پنج انگشت ( گاهی گرم و خشک و گاهی سرد و خشک ) : خوردن میوه پنج انگشت تند و بویی شبیه فلفل دارد و مخدر است و موثر درباد شکنی است .
*بومادران ( گرم و خشک ) : اگر ۴۰ گرم بومادران را در آب جوش ریخته و دم کنید و بنوشید بادشکن قوی است .
*باریجه ( بسیار گرم و خشک ) : سه گرم از دانه های باریجه را با آب مخلوط کرده و بخورید محلل گازها و نفخ است .
*بولاغ اوتی ( گرم و خشک ) : خوردن گیاه بولاغ اوتی بادهای غلیظ روده را رافع است و گرفتگی بدن را رفع می کند . خوردن گیاه بولاغ اوتی برای زنان باردار مضر بوده و باعث تحریک ماهیچه های رحم شده و احتمال سقط جنین وجود دارد .
*جعفری ( گرم و خشک ) اگر ۴۰ گرم تخم جعفری را در یک لیتر آب بجوشانید و هر وعده یک استکان بنوشید باد شکن و ضد نفخ است .
*حسن لبه ( گرم و نسبتا” خشک ) : حسن لبه یا جوهر حسن لبه صمغ رزینی گیاهی بنام استیراکس ، بومی چین و تایلند می باشد . خوردن کمی از آن بادشکن است . خوردن زیاد آن برای گرم مزاجها مضر بوده و باید آن را با تخم خشخاش یا گشنیز خورد .
*خردل سفید ( گرم و خشک ) : خوردن خردل سفید بادشکن است. سرخ کننده و تحریک کننده پوست است .برای گرم مزاج ها مضر بوده و باید با سرکه و کاسنی بخورند .
*خولنجان ( خیلی گرم و خشک ) :خوردن پودر خولنجان با عسل ، محلل بادها میباشد . .
* زردچوبه ( گرم و خشک ) : خوردن زردچوبه به تنهائی و به همراه غذا بادشکن است .
* زرمباد ( گرم و خشک ) از تیره زنجبیل است ، خوردن کمی از پودر زرمباد رافع گازها و بادهای سرد رحم است .( زیاد خوردن آن برای زنان احتمال عقیم شدن را در پی دارد .)
* گشنیز ( سرد و خشک ) : خوردن دم کرده و یا پودر تخم گشنیز ، باد شکن است .
*انگور ( گرم و تر ) : مضرات زیاد خوردن انگور باعث ایجاد نفخ وگاز معده است .
*بابونه ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده بابونه باد شکن است .
*اسفند ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده شاخه و برگ و تخم اسفند بادهای روده مفید است . نوشیدن دم کرده تخم اسفند برای افراد گرم مزاج مضر است . وخوردن اسفند کمی مخدر است
** حکما طب سنتی : خوردن کنجد با عسل برای کاهش ورم ها و هل دفع برای بادهای بدن خوبست .
عسل درمانی با نگاه طب روائی
پیامبر (ص): خداوند، برکت را در عسل قرار داده است . درمان دردها در آن است و هفتاد پیامبر براى آن طلب برکت از خداوند کرده اند.
امام على (ع): فرد بیمار، به هیچ چیزى بهتر از نوشیدن عسل ، مداوا نمى شود.
امام على (ع): عسل ، شفاى هر دردى است و هیچ دردى در آن نیست . بلغم را کم مى کند و دل را جلا مى دهد.
امام على (ع): خوردن عسل به همراه خواندن قرآن و جویدن کُندر، بلغم را از بین مى برد.
پیامبر (ص): عسل ، نوشیدنى خوبى است ؛ قلب را محافظت مى کند و کینه را از بین مى برد.
پیامبر (ص): عسل درمانى است که باد بدن را و تب را از بین مى برد.
پیامبر (ص): درمان در نیشتر حجامتگر است و نوشیدن عسل .
پیامبر (ص): اگر در این داروهایتان خیرى باشد، در نوشیدن عسل و نیشتر حجامتگر و داغ آتش است ؛ البته من داغ کردن را دوست ندارم و امت خود را از داغ کردن ، باز مى دارم .
امام کاظم (ع): عسل ، شفاى هر درد است ؛ البته اگر آن را از موم جدا کنى .
امام کاظم (ع): مردم به چیزى بهتر از کشیدن خون و خوردن عسل مداوا نمى گردند.(
امام رضا (ع): درمان هر دردى در عسل مى باشد. اگر در حالت ناشتا، یک انگشت از آن
خورده شود، بلغم را قطع مى کند؛ صفرا را مى بُرد؛ از سودا جلوگیرى مى کند؛ کندذهنى را از بین مى برد، و اگر همراه با کندر خورده شود، حافظه را قوى مى کند.
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
آلوخوری با نگاهی به طب روائی
۱٫ مردى به امام باقر (ع) شکوه کرد که صفرایش به غلیان درآمده و نزدیک است که او را دیوانه کند. امام فرمود: با آلو آن را از بین ببر.
۲٫ امام صادق (ع): خوردن آلو در حالت ناشتا، صفرا را از بین مى برد، اگر چه بادهاى درون را تحریک مى کند.
۳٫ ارزق بن سلیمان مى گوید که از امام صادق (ع) در مورد آلو پرسیدم . فرمود: براى صفرا مفید است و مفاصلى را نرم مى کند؛ اما زیاد نخور که در مفصل هایت بادهایى را بر جا مى گذارد.
حضرت فرمود: حرارت بدنم بالا رفته و آلوى تازه به حرارت را پائین مى آورد و صفرا را فرو مى نشاند. آلوى خشک نیز خون را آرام مى کند و دردهاى بى درمان را از تن بیرون مى راند.
۰۴ از آلوى مانده غافل نشوید؛ چرا که زیانش رفته و سودش مانده است و آن را به صورت پوست کنده بخورید که براى صفرا، حرارت بالا و افروختگى ناشى از حرارت ، سودمند است .
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
آویشن از نظر طب روائی
۱٫ امام کاظم (ع): داروى امیر مؤمنان آویشن بود. او مى فرمود: آویشن موجب رویش پرز در معده مى شود؛ همانند پرز پارچه مخمل
۲٫ امام صادق (ع): چهار چیز، چشم را جلا مى دهد؛ سودمند هستند و هیچ ضررى ندارند: آویشن و نمک که با هم باشند و سیاه دانه و گردو که با هم خورده شوند، سیاه دانه و گردو، بواسیر را ریشه کن مى کنند، بادهاى بدن را خارج مى گردانند؛ رنگ پوست را زیبا مى کنند؛ معده را مقاوم مى سازند و موجب گرمى کلیه ها مى گردند.
سیاه دانه و نمک نیز، بادها را از قلب بیرون مى کنند؛ گرفتگى هاى عروقى و عصبى را برطرف مى نماید؛ بلغم را مى سوزانند؛ منى را زیاد مى کنند؛ نفس را خوشبو مى سازند؛ موجب نرمى معده مى گردند؛ بوهاى بد را از دهان مى برند و آلت تناسلى را سفت و محکم مى کنند
۳٫ آویشن ، معده را شست وشو مى دهد
http://tabib70.blogfa.com/cat-3.aspx
انجیر خوری با نگاهی به طب روائی
امام علی(ع): خوردن انجیر، انسدادها را نرم می کند و برای بادهای قولنج، سودمند است. در روز، از آن فراوان بخورید و آن را در شب هم بخورید؛ اما فراوان،نه.
مکارم الاخلاق: -به نقل از ابوذر- سینی ای از انجیر به پیامبر(ص) هدیه شد. به اصحابش فرمود: «بخورید؛ چرا که اگر بنا بود بگویم میوه ای از بهشت است، همین میوه را می گفتم؛ زیرا میوه ای است بدون هسته. آن را بخورید؛ زیرا بواسیر را ریشه کن می سازد و برای نقرس سودمند است.»
امام رضا(ع): انجیر، بوی بد دهان را می برد، استخوان ها را استحکام می بخشد، درد را می برد و با وجود آن، دیگر به دارویی نیاز نیست.
الکافی: -به نقل از احمد بن محمد بن ابی نصر- امام رضا(ع): «انجیر، بوی بد دهان را می برد، دهان و استخوان ها را استحکام می بخشد، مو بر می رویاند، درد را می برد و با وجود آن دیگر به دارویی نیاز نیست.»
همچنین فرمود: «انجیر، همانندترین چیز به گیاهان بهشت است.»
طب الأئمه(ع): -به نقل از محمد بن عرفه- در روزگار امام رضا(ع) و مأمون، در خراسان بودم. [یک بار،] از امام رضا(ع) پرسیدم: ای پسر پیامبر خدا! درباره ی انجیر چه می گویی؟
فرمود: «برای قولنج سودمند است. آن را بخورید.»
http://tabib70.blogfa.com/cat-3.aspx
تُرُب
امام صادق علیه السلام : تُرُب ، ریشه اش ، بلغم را از میان مى برد، قسمت میانى اش هضم کننده است ، و برگش ادرار آور است .
الکافى – به نقل از حَنان -: در حالى که با امام صادق (ع) بر سر سفره اى نشسته بودم ، او تُرُبى به دست من داد و گفت : ((اى حنان ! ترب بخور؛ چرا که در آن سه ویژگى است : برگش بادها را دور مى کند، قسمت میانى اش پیشاب را به جریان مى اندازد و ریشه اش ، بلغم را از میان مى برد)).
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
سیراز نظر طب روائی
۱٫ پیامبر (ص): سیر بخورید و با آن مداوا کنید که درمان هفتاد درد است .
۲٫ پیامبر (ص): یا على ! سیر بخور.اگر من با فرشته هم سخن نمى شدم ، سیرمى خوردم .
۳٫ امام رضا (ع): هر که مى خواهد بادهاى درد آور، دامنگیرش نشود، هفته اى یک بار سیر بخورد.
۰۴رسول اکرم فرمود: سیر شفاى هفتاد بیمارى است .
دکتر ((ریم )) فرانسوى تحت عنوان ((خوشا به حال آنان که سیر مى خورند)) مى نویسد:
براى تقویت بدن و پیشگیرى از بیمارى هاى گوناگون سیر اثر بسزایى دارد.
سیر در تقویت بنیه و جلوگیرى از تصلّب شرایین و پایین کشیدن فشار خون دوایى کامل و مؤ ثر است سیر به عضلات قلب نشاط مى دهد. سیر جریان خون را در رگ ها تنظیم مى کند و خون را صاف مى کند. به طبیعت جسم نیرویى مى بخشد که بر بیمارى هاى خونى غلبه کند. از همین رو زنانى که به ناراحتى هاى دوران قاعدگى دچار هستند اگر از سیر استفاده کنند از عوارض آن در امان خواهند بود.
در پیرى هاى زودرس که نتیجه فساد خون است و روماتیسم و بواسیر این گیاه سودمند اثرى شفابخش دارد.
سیر این بیمارى ها را نیز درمان مى کند یا حداقل عوارض آن را کاهش مى دهد:
۱ – سل ریوى
۲ – آنفلوانزا
۳ – تنگى نفس
۴ – تیرگى رنگ پوست
۵ – سوء هاضمه و عفونت روده
۶ – دیفترى
۷ – تیفویید
۸ – سیاه سرفه
۹ – التهاب معدى
۱۰ – زخم معده ى حاد و مزمن
۱۱ – تصفیه مجارى ادرار و حیض
۱۲ – تصفیه ى کلیه
۱۳ – کرم هاى نخ مانندى که در روده ى کودکان به وجود مى آید
گفته مى شود در شهرهایى که این گیاه مصرف مى شود عمر افراد طولانى و چهره ها گلگون و زندگانى مقرون به صحت و سلامت است .
http://tabib70.blogfa.com/cat-3.aspx
تره
الکافى – به نقل از فرات بن اَحنف – : از امام صادق (ع) درباره ى تره پرسیدند. فرمود: ((آن را بخور؛ چرا که در آن چهار ویژگى است : بوى دهان را خوش مى سازد؛ بادها را (از بدن ) مى راند؛ بواسیر را ریشه کن مى کند؛ و براى کسى که بِدان مداومت مى ورزد، مایه ى ایمنى از جذام است )).
امام صادق (ع) – به نقل از پدرانش (علیهم السلام ) -: نزد پیامبر خدا از سبزى ها یاد شد. فرمود: ((تره ، مهتر و سرآمد همه ى سبزى هاست و برترى آن بر دیگر سبزى ها، همانند برترى نان بر دیگر چیزهاست . در آن ، برکت است و آن سبزى من و سبزى پیامبران پیش از من است . من آن را دوست دارم و مى خورم . گویا بوته ى آن را مى نگرم که برگ هایش از سرسبزى و زیبایى در بهشت مى درخشند)).
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
ترب : ازمعصومین ع
ترب مصرف کنید زیرا برگ این گیاه ، گاز معده را در هم شکسته و مغزش جریان ادرار را آسان ساخته و ریشه اش بلغم را مى برد.
http://tabib70.blogfa.com/cat-2.aspx
پاسخ پرسش : یبوست و نفخ شدید روده
http://www.ravazadeh.com/fa/koliyatetebeislami/1062-yobosat.html
پرسش: با عرض سلام و خسته نباشید من ۹ سال است که از مشکل روده رنج میبرم به پزشک هم مراجعه کرده ام اما بی نتیجه بوده مشکل من یبوست و نفخ شدید روده که از شدت نفخ زیاد به سرم فشار میاید و حالت خفگی دارم کنترل هم در موقع نفخ ندارم در موقعی که استرس دارم و نیز زمانی که مینشینم هم نفخ زیاد میشود .
پاسخ: عمده مشکل شما برای یبوست است برای رفع یبوست مصرف روزانه دم کرده برگ سنا و گل سرخ توصیه می شود (اگر یبوست خیلی شدید هست روزی دو سه فنجان اگر نه کمتر). برای نفخ معده نیز غذای خام به همراه پخته میل نکنید و مدتی از خوردن مواد خام، میوه ها و ترشیجات خصوصاً پرتقال و نارنگی جداً جلوگیری کنید و عسل بیشتر بخورید، بعد هم مراجعه نمایید تا بررسی بیشتر صورت پذیرد.
۱۰ توصیه برای کسانی که نفخ می کنند
بعضیها به عنوان دسر میوه میخورند اما قند فروکتوز موجود در میوهها میتواند باعث ایجاد نفخ شود.به گزارش جهان به نقل از سلامتیران، نفخ کردن یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف ایجاد میشود. رعایت ۱۰ توصیه زیر، احتمال بروز این مشکل گوارشی را به حداقل میرساند.
۱. از دم نوشها و عرقیات ضدنفخ کمک بگیرید:
اگر پس از خوردن هر وعده غذایی احساس میکنید نفخ کردهاید و باد زیادی در شکم، معده یا رودههایتان میپیچد، میتوانید از مصرف دمنوشها یا عرقیات گیاهی که خاصیت ضدنفخ دارند و به اصطلاح عامه، بادشکن هستند، استفاده کنید. دمنوشهای زیره و نعناع، موثرترین دمنوشهای بادشکن هستند. مصرف عرق نعناع و عرق بادرنجبویه هم برای درمان نفخ بسیار مفید و موثر است.
۲. ریحان و نعناع را در سبد سبزی خود داشته باشید:
اگر به مصرف سبزی خوردن علاقه دارید و با خوردن تربچه یا حتی تره و شاهی دچار نفخ و گاهی دلپیچه میشوید، سبزیهای بادشکن و ضدنفخ مانند ریحان یا نعناع را در سبزی خوردن خود جای دهید.
۳. آویشن را فراموش نکنید:
آویشن یکی از بهترین و پرخاصیتترین سبزیهای دنیاست که نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد سال علاوه بر از بین بردن نفخ، باعث آرامش اعصاب و بهبود گلودرد ناشی از سرماخوردگی میشود. این گیاه، خلطآور است و به همین دلیل مصرف آن به افراد سرماخورده توصیه میشود. گیاهخواران میتوانند مقداری پودر آویشن را برای از بین بردن نفخ سبزیهایی مانند نخودفرنگی یا کاهو به سس سالادشان اضافه کنند.
۴. زردچوبه را از فهرست ادویههای خود حذف نکنید:
زردچوبه یکی از پرخاصیتترین ادویههاست که هم میتواند باعث سمزدایی از کبد شود و هم نفخ مواد اولیه موجود در غذاها را تا حد زیادی کاهش میدهد. بهتر است برای بهره بردن هرچه بیشتر از خاصیتهای زردچوبه، این ادویه را حدود ۱۵ دقیقه مانده به پایان زمان پخت به غذا اضافه کنید.
۵. پوست حبوبات را جدا کنید:
حبوبات یکی از نفاخترین خوراکیها هستند؛ بنابراین باید آنها را حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از مصرف با آب ولرم خیس کنید. حتی بهتر است هر ۱۲ ساعت یکبار، آب ظرف حاوی حبوبات را دور بریزید. برای بهتر از بین بردن نفخ حبوبات خیسخورده میتوانید پیش از پختن، آنها را در دستمالی نخی و نازک به آرامی ماساژ دهید تا پوستشان جدا شود.
۶. مخلوط کدو سبز و ماست را امتحان کنید:
خیلی از افراد به دلیل احساس نفخ و دلپیچه پس از خوردن ماست، ترجیح میدهند دور مصرف این محصول لبنی پرخاصیت را خط بکشند؛ در صورتی که اگر یک کدو سبز متوسط رنده شده را با چند برگ نعناع تازه و خردشده به ماست اضافه کنند، این مشکل تا حد زیادی حل خواهد شد. به جای نعناع میتوان از پونه هم استفاده کرد.
۷. میوههایی که قند کمتری دارند انتخاب کنید:
بعضیها به عنوان دسر میوه میخورند اما قند فروکتوز موجود در میوهها میتواند باعث ایجاد نفخ شود. اگر شما هم جزو این گروه هستید و از نفخ بعد از غذا رنج میبرید، خوردن میوههایی با قند کمتر را به شما توصیه میکنیم. میوههایی مانند سیب، هلو، لیموشیرین و کیوی.
۸. به توتفرنگی و گریپفروت نقشهای تازه بدهید:
توتفرنگی و گریپفروت قند فروکتوز پایینتری نسبت به سایر میوهها دارند و میتوانید با اضافه کردن توتفرنگی به ماست یا سالاد و آب گریپفروت به غذاهای گوشتی، کمی نفخ موجود در مواد اولیه سالاد یا گوشتها را بگیرید.
۹. گوشتهای کمچرب بخورید:
معمولاً مصرف مواد غذایی مختلفی که ترکیبی از پروتئین و چربی هستند، میتواند باعث ایجاد نفخ شود. به افرادی که زیاد نفخ میکنند، توصیه میشود گوشت گوساله بدون چربی، سینه مرغ، ماهی، تخممرغ، کره بادامزمینی، گوشت بوقلمون و پنیر کمچرب را به جای گوشت گوسفندی یا سایر منابع پروتئینی پرچرب مصرف کنند.
۱۰. معجون زنجبیل را از یاد نبرید:
اگر زیاد نفخ میکنید، یک تکه زنجبیل، کمی نمک و مقداری آب لیموترش را با هم مخلوط کنید. این معجون را داخل یخچال بگذارید و پس از هر وعده غذایی حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از آن را میل کنید. معجون زنجبیل طعم خوبی ندارد اما در درمان نفخ، معجزه میکند!
http://jahannews.com/vdca0mne049ny01.k5k4.html