بیان نظریه استاد آیت الله علامه سید حسن ضیائی در درمان تعدادی از بیماریهای نوزادان و کودکان:
مقدمّه: فرزند پروری دو نوع کلّی دارد:
الف. غلط: رفتارهای منفی است (یعنی سبکهای فرزند پروری غلط)، که سه گونه است:
۱٫سبک فرزند پروری دیکتاتور مآبانه والدین که ارادۀ صحیح را از فرزندان میگیرد و فرزندان احساس میکنند پاسخ همه چیز، نَه است
۲٫ سبک فرزند پروری غفلت ورزانۀ والدین، که باعث عدم توجّه به فرزند است، بگونهای که فرزند احساس میکند که توانائی و استحقاق لازم را برای انجام امور ندارد.
۳٫سبک فرزندپروری سهلگیرانۀ والدین که باعث پُرتوقّعیو لوسشدن فرزندان میشود؛ زیرا والدین به محض اینکه فرزندانشان لَب تَر کنند، همه چیز را برای فرزند آمادهمیکنند؛ لذا فرزند در جامعههای بزرگتر، وقتی با بیتوجّهی دیگران و فراهمنشدن خواستههایش مواجه میشود، دچار ناکامی و افسردگی میشود.
ب. صحیح: رفتارهایمثبت است (یعنی سبکهای فرزندپروریصحیح): ازجمله سبک فرزندپروری قاطعو اطمینانبخش، که فرزندان یاد میگیرند، درست عملکنند، لذا سبک فرزندپروریصحیح، پیشگیریاز افسردگی میکند (یعنی سبک فرزندپروری قاطعو اطمینانبخش، واکسن افسردگی است).
فرزندی ناأهل و دور از معنویت، فرزندی ناآرام، دارای بیقراری شبانه و بیتابی روزانه، فرزندی بیمار، ضعیف و رنجور نداشته باشیم، ولی فرزندی صالح با گرایشهای معنوی و فرزند آرام و باطراوت و باهوش و فرزندی از لحاظ جسمی و روانی و روحی سالم و قویّ داشته باشیم.
رشد مخچۀ بچّه و وزن گرفتن بچّه (در دوران نوزادی):
اسیدفولیک بچّه نباید کاهش داشتهباشد مثلاً اگر نوزادی یککیلو و ۵۰۰گرم تا یککیلو و ۷۰۰گرم بدنیا آمده، فوقتخصّصینوزادان میفرماید: قرصاسیدفولیک یا قطرۀ مولتیویتامین به آنبچه بدهید، تا رشد مخچه مناسب باشد چراکه اگر کمباشد بّچه دچار عقبماندگیذهنیعارضی میشود.
امّا ما بجای قرص شیمیائی گوئیم: هر روز یک قاشق چایخوری در ۲۴ ساعت یکبار آب کاهو، یا آب خُرفِه، یا آب لَبو بدهید.
رشد قد و وزن گرفتن نوزاد:
گاهی بچّۀ بدنیا آمده، وزن و قد او کم است، و گاهی زودتر بدنیا آمده، در مورد قد و وزن در فوق تخصصی نوزادان و همچنین رشد استخوان جمجمه در پزشکی جدید قطره Eurho 25 قطره در ۲۴ ساعت تجویز میشود، و همچنین شربت مکمل رژیم غذائی به نام سُوزین میدهد که در نوزادان یک قاشق چایخوری، و از نوزادی به بالا یک قاشق مربّاخوری، و همچنین مصرف یک چهارم قرص اسید فولیک که در آبجوش ولرم در یک قاشق حل شود و به بچه داده شود (برای مادر گوئیم یک عدد قرص در ۲۴ ساعت)، ولی در دارو های گیاهی و طبّ المعصومین علیهم السلام میفرمایند: یک قاشق چایخوری آب خُرفِه یا آب لَبو یا آب کاهو به جای قطره Eurho و شربت مکمل سوزین، و همچنین نوک قاشق چایخوری عسل یا شیرۀ خرما یا شیره انگور، حل شده با آب، کم کم به بچه در ۲۴ ساعت بدهید، (بعضی پزشکها گویند که عسل زیر ۶ ماهگی به بچه ندهید، میگوئیم بله آن خود عسل به تنهائی است اما ما گوئیم نوک قاشق عسل رقیق شده در آبجوش ولرم به بچّه داده شود).
توجّه: پزشکی جدید برای رشد بچه روغن امسیتی (MCT Oil) و برای رشد جمجمه، ۱۵ تا ۲۵ قطره از مولتی ویتامین، و برای رشد مخچه قرصاسیدفولیک میدهند، امّا ما بجای اینها گوئیم: ۱ـ یک قاشق چایخوری عسل رقیق شده، ۲ـ یک قاشق چایخوری از محلول یک عدد گوشت خرمای رسیدۀ در آبجوش ولرم، ۳ـ یک قاشق چایخوری آب لَبو یا آب برگ سبز کاهو، ۴ـ یک قاشق چایخوری آب زُلالِ سیب رسیدۀ شیرین
درمان ضعیفی و لاغری کودک:
۱ـ برای دختران: خورشت ران بوقلمون، سوپ ران بوقلمون، برای پسران: خورشت ران خروس یا سوپ آن و خورشت بلدرچین یا سوپ آن، ۲ـ خوردن یکعدد خیار بوتهای بهمراه هفتعدد خُرما (باهم بجود و بخورد)
کمبود آهن و ویتامین در بچه نوزاد:
۱ـ مادر بچّه: الف. عسل، خرما و آب سیب بخورد، ب. شیر عسل، آب سیب عسل، ۲ـ نوزاد: قطرۀ ویتامین، قطرۀ آهن (با تجویز پزشک متخصّص)، یا یک قاشق چایخوری آب سیب تازه
کم اشتهائی و بی اشتهائی نوازادان و اطفال زیر ۶ ماهگی:
اگر از خوردن هَلِه هولهها (پفک، چیپس، کیک و…) باشد: اینموارد نباید در جیرۀ غذائی او باشد.
اگر از فقر آهن و کمبود آهن بدن باشد: خرما، عسل، سیب، گوشت قرمز گوسفند، تخم مرغ به همراه پیاز در جیرۀ غذائی او باشد.
اگر از فقر روی باشد: غذای کمکی را در ظرف روئی درست کنید، یا یک چهارم قرص روی (زیر نظر پزشک متخصّص) به او بدهید.
اگر التهابی باشد: یک قاشق چایخوری آبِ کاهو به او بدهید و ۱۲ ساعت بعد یک قاشق چایخوری آب لیمو شیرین یا یک قاشق چایخوری آب پرتقال شیرین به او بدهید و همچنین آلو بخارا مفید است.
اگر عصبی (نگرانی زیاد، استرس) باشد: بچّه را دعوا نکنید، نزنید، تندخوئی نکنید، یک قاشق چایخوری از آب مربّایگُل بهارنارنج یا از آب دمکردۀ گُل بهارنارنج به او بدهید (همچنین شربت گل بیدمشک، انگور سیاه، سیب قرمز، گلابی و چای کوهی نیز مفید است).
تذکّر: کودکانی که کمتر از دو وعدۀ غذائی بخورند و کودکانی که بیشتر از شش وعدۀ غذائی بخورند، دچار نارسائی جسمی و روانی میشوند. کودکان حدّاقلّ دو میوه در ۲۴ ساعت و همچنین دو وعدۀ غذائی و سه میان وعدۀ غذائی بخورند.
درمان بیقراری شبانه و نَحسی و بیتابی روزانه و نفخ شکم و دل پیچه و قولنجهای شکمی (در نوزادان و کودکان زیر ۲ سال):
۱ـ شربت گرمیچر (یک قاشق چایخوری)، ۲ـ شربت گرایپ واتِر (یک قاشق چایخوری)، ۳ـ قطرۀ شیمیائی دایمیتیکون (هر ۸ ساعت و یا لاأقلّ شب قبل از خواب ۱۰ قطره)، ۴ـ جوشاندۀ نعنا (یک قاشق چایخوری).
توجّه: نوزادان بین ۱۴ تا ۱۶ ساعت ممکن است بخوابند، مهمّ اینست که شبها خواب راحت داشته باشند، خواب شبانه خوب، و در روز کمتر بخوابند.
آبله مرغان کودکان:
علامت آن دانههای روی تنۀ بدن، که دارای خارش است.
پرهیز شود از: ۱ـ بازی زیاد یا ورزش سنگین مانند دویدن، فوتبال، بالا و پائین پریدن، ۲ـ فلفل، سُس فلفل، سرخکردنی و شکلات، ۳ـ لیف و کیسه کشیدن روی دانهها
درمان: ۱ـ صبح ناشتا: عسل گَوَن به همراه آب بخورد، ۲ـ به همراه غذا: کاهو (بدون سُس)، لیمو شیرین بخورد، ۳ـ هر صبح و شب روغن قُسط بمالد، ۴ـ دوش آب ولرم مایل به سرد بگیرد.
إگزمای کودکان (رِشکا):
۱٫از مخلوط کافور با شیر مادری که دختری زائیده بر موضع بمالید، ۲٫ ماساژ با سرکۀ طبیعی سیب، صبر کنید تا روی بدن خشک شود،۳٫ هر صبح و شب ماساژ با روغن کُوشنِه (قُسط).
درمان جَرَب (گری= گال، یعنی بیماری پوستی انگلی واگیردار توأم با خارش):
با روغن بِه بمالید (توجّه: طرز تهیۀ روغن بِه: آب میوۀ بِه رسیده را با نصف مقدار آن روغن طبیعی زیتون مخلوط نموده، سپس با شعلۀ ملایم بجوشانید تا زمانیکه مقدار روغن باقی بماند، به چنین فرآوردهای روغن بِه گویند که طبیعیت سرد و اثر شفابخش دارد).
بیماری پوستی سالک (کُپّه= لیشمانیوز):
بیماری سخت و مزاحمی است که از نیش پشۀ خاکی حاصل آید.
تذکّر: ۱ـ زباله، خاکروبه و ضایعات بنّائی در اطراف محلّ زندگی شما نباشد، ۲ـ شخص با خاک، خاکگچ و خاکروبه، کار و بازی نکند.
درمان در پزشکی جدید: ۱ـ آمپول گلوکانتیم، ۲ـ شستشو با محلول کات کبود ۱% ، ۳ـ داروی نانو لیپوزومی موضعی آمپوتریستین نوع B با نام تجاری سینا آمفولیش (دکتر محمود رضا جعفری)
درمان در پزشکی گیاهی: ۱ـ کتیرای نرم شده را با آبِ برگ و گُل شَب بویِ تازه (در روایات فرمودهاند: خیریّ) مخلوط کنید و بمالید، ۲ـ اسپرزۀ را در سرکۀ طبیعی بخیسانید، سپس بکوبید و مانند مَرهَم روی زخم سالک گذارید.
درمان شپش بدن و شوره سر:
۱ـ مو را کوتاه کرده، ۲ـ هر روز روغن بِه بزنید (توجّه: طرز تهیۀ روغن بِه: آب میوۀ بِه رسیده را با نصف مقدار آن روغن طبیعی زیتون مخلوط نموده، سپس با شعلۀ ملایم بجوشانید تا زمانیکه مقدار روغن باقی بماند، به چنین فرآوردهای روغن بِه گویند که طبیعیت سرد و اثر شفابخش دارد)، ۳ـ هر شب سرکۀ طبیعی سیب بمالید.
درمان عرق زیاد و درمان سوزش دستگاه تناسلی:
۱ـ سرکۀ طبیعی بمالید، ۲ـ روغن بِه بمالید، ۳ـ روغن بِه بخورید.
سوختگی پای نوزادان و کودکان:
نوزاد در شبانهروز حدّأقلّ ۱۰ بار به عوض کردن پوشک نیاز دارد و در شبانهروز دو بار با پنبۀ طبیعی آغشته به آبجوش ولرم محلّ را از بالا به پائین بشوئید و تمیز کنید و خشک کنید، و هفتهای دو بار حمّام ببرید تا عفونتهای مختلف (ادراری و تناسلی) و بیماریهای قارچی نگیرد.
توجّه: بهترین پوشک بچّه، پوشک بلند و باروکش کتان است؛ زیرا ادرار بچّه به بیرون دَرز نمیکند و امکان تبادل هوا با بیرون است.
تذکّر: بعد از هر بار عوض کردن بچّه، او را برای مدّتی باز بگذارید، تا هم پوست ناحیۀ پوشک کمی هوا بخورد و از میزان حسّاسیّت آن کاسته شود، و هم پوست آسیب دیده در مجاورت هوا التیام یابد.
درمان: ۱ـ پماد شیمیائی تتراسیکلین (سه درصد سوختگی پای کودکان)، ۲ـ پماد کالاندُولا (پماد گیاهی گُل همیشه بهار) یا جوشاندۀ کالاندُولا، ۳ـ مالیدن روغن طبیعی زیتون زودتر درمان سوختگی میکند.
درمان سوختگی ناشی از نفت و مشتقّات آن، درمان آفتاب سوختگی، درمان سرمازدگی و درمان ترک یا شقاق لَب:
ضماد لِه شدۀ سبزی خُرفِه، مالیدن لعابِ بِه دانه
باقی نماندن لک ناشی از سوختگی (حتّی سوختگی ناشی از نفت و مشتقّات آن):
مالیدن روغن ماهی مورو یا پماد آلمانی انگانتول زیکفرید
درمان غدّۀ عفونی که سر بازکرده و چرک و عفونت میدهد:
هر شب تا صبح پودر زردچوبۀ خالص را روی آن گذارید و روزی یکبار عوض شود.
درمان زخم دهان:
۱ـ سه قطره روغن بادام شیرین، ۲ـ سه قطره روغن بِه، ۳ـ لِعابِ اسفرزه (موسیلاژ اسپرزه)
درمان زخمهای بدن و درمان زخمهای کهنه و مزمن در کودکان:
روزی چند بار با جوشاندۀ پوست میوۀ بلوط یا جوشاندۀ برگ درخت بلوط، زخمها را بشوئید.
درمان سوزش دهان، درمان سرفه، درمان خشونت حَلق و درمان تشنگی و عطش:
خوردن روغن بِه، گرداندن روغن بادام شیرین طبیعی در دهان و سپس خوردن آن
درمان آفت دهان:
۱ـ سه قطره سرکۀ طبیعی سیب روی زبان بچکانید، ۲ـ لِعاب (موسیلاژ= مادّۀ جاذب) اسفرزه (اسپرزه ـ بِزرُالقَطونا) و آب اسپرزه که در دهان نگه دارید، برفک، سوختگی، تاول و زخمهای دهان را درمان میکند، ۳ـ اگر گرم مزاج باشد: انار، آب انار، ربّ انار، ۴ـ اگر سرد مزاج باشد: پنیر تازه به همراه مغز گردوی تازه با همدیگر بجود و بخورد.
در آوردن دندان بچّه:
۱ـ مادر بچّه در حاملگی: گلابی به همراه کره مصرف کند (یعنی یک گلابی رسیده به همراه یک قاشق مربّاخوری کرۀ زرد گاوی بخورد)، ۲ـ روی لثّۀ بچه، آب پیاز، آب دانۀ انار بمالید.
درمان سرفه، درمان خشونت حَلق، رفع عطش، حرارت معده، درمان سوزش دهان و زبان، رفع گرفتگی آواز:
در نوزادان: یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مربّاخوری لعاب بِه دانه (موسیلاژ) بخورد
در کودکان بالای دو سال: یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مربّاخوری بِه دانه در یک استکان آبجوش دَم شود، و سپس لعاب (موسیلاژ) آنرا به همراه دانهها قورت دهید.
سیاه سرفه کودکان:
علائم: ۱٫حملات سرفه همراه با یک تنفّس شدید که صدای هوپ را تولید میکند، ۲٫استفراغ به دلیل سرفههای شدید، ۳٫خروج خِلطِ زیاد به هنگام سرفه، ۴٫سرفه در شب شدیدتر است.
درمان: ۱٫استفاده از واکسَنِ سه گانه DTP (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه)، هم اکنون واکسن پنجگانه (پنتاوالان) آمده که دو چیز به آن اضافه شده (آنفلانزای هموفیلوس و هپاتیت B) باید دانست در کشورهای خارجی از ۷ سال پیش واکسن پنجگانه را شروع کردهاند ولی در ایران اسلامی از اوّل آذر ماه سال ۱۳۹۳ شروع به تزریق واکسن پنجگانه نمودند، ۲٫استفاده از آبِ سارُو در أطراف شهر قزوین، ۳٫آش ساده، آش کدو، آش شلغم، ۴٫آب نخود، ۵٫چای آویشن، ۶٫آب انار سیاه، ۷٫ سه مثقال شکر تیغال (تیقال) + چهار مثقال گُلِ زُوفا + پنج مثقال عَنّاب ، پودر نموده و بمقدار یک قاشق چایخوری در یک استکان آبجوش، هم بزند، وِلرم که شد هم بزنند، غرغره کنند و فرو برند، ۸٫شربت شلغم، الف: آب شلغم با عسل، ب: آب شلغم با پودر شاخه نبات (هردو در درمان سیاه سرفه، سینه پهلو، آنفلانزا)، ۹٫غذای کامل کمکی بعد از غذای اصلی: الف: صبحانه شیر عسل، فِرنی، ب: آب سیب عسل بعد از شام، سوپ شلغم، ۱۰٫آویشن ۲۰ گرم+ گل ماهور ۱۰ گرم+ برگ پاخری ۱۰ گرم (مقدار یک قاشق پلوخوری از مخلوط فوق را که قبلاً پودر شده در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدّت بیست دقیقه دَم بکشد، آنرا صاف کرده، صبحها و شبها هر بار یک فنجان یعنی نصف لیوان، میل کنید)، ۱۱٫پنج عدد دانۀ کتان + یک قسمت میوۀ أنیسون (بادیان رومی) + یک قسمت میوۀ رازیانه + یک و نیم قسمت گیاه آویشن (مقدار یک قاشق پلوخوری از مخلوط فوق را که قبلاً پودر شده در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدّت بیست دقیقه دَم بکشد، آنرا صاف کرده، صبحها و شبها هر بار یک فنجان یعنی نصف لیوان، میل کنید).
توجّه: در بعضی از کودکان واکسن دوگانه میزنند (بدون سیاه سرفه).
راههای کاهش درد بعد از تزریق واکسن:
۱ـ در پزشکی جدید یک دوز استامینوفن هم زمان با تزریق واکسن ثَلاث توصیه میشود (در پزشکی معصومین علیهم السلام :آب زُلالِ سیب توصیه میشود). دکتر غفرانی متخصّص کودکان گوید: اگر تَبِ خفیف کرد، لباسهای بچّه را کم کنید و مقداری آب آشامیدنی سالم یا آبجوش ولرم به او دهید مثلاً چند قاشق چایخوری، ولی اگر بیقراری کرد و تَبِ شدید کرد ۱۰ قطره به او استامینوفن دهید. مرکز بهداشت شمارۀ سه شهرستان مشهد گوید: در صورت بروز تَب و یا بیقراری همان دوز را به فواصل هر چهار ساعت تکرار نمایید [توجّه: از آسپرین نبایستی استفاده کرد، امّا در شرائط خاصّ با مشورت پزشک کودکان از بِرُوفِن میتوان استفاده کرد].
چون استامینوفن، کبد را چرب میکند، علّامه ضیائی گویند:
اگر بعد از واکسن، تَب خفیف کرد، هر ۸ ساعت یک قاشق چایخوری آب زُلالِ سیب رسیدۀ شیرین بخورد
اگر بعد از واکسن، تَب متوسّط کرد، هر ۶ ساعت یک قاشق چایخوری آب زُلالِ سیب رسیدۀ شیرین بخورد
اگر بعد از واکسن، تَب شدید کرد، هر ۴ ساعت یک قاشق چایخوری آب زُلالِ سیب رسیدۀ شیرین بخورد
۲ـ مرطوب نمودن محلّ تزریق واکسن با آب خنک و باد زدن یا دمیدن ملایم آن، در تسکین درد موضعی مؤثّر است.
تبصره: در طیّ ۲۴ ساعت اوّل استفاده از کمپرس آب سرد بر موضع، در کاهش درد مؤثّر است. توجّه: از گذاشتن یخ اجتناب نمایید.
تذکّر: چنانچه درد و تورّم بعد از ۲۴ ساعت اوّل ادامه داشت انجام کمپرس گرم با حولۀ گرم و مرطوب توصیه میشود.
۳ـ مصرف بیشتر مایعات یا تغذیه با شیرمادر در دو روز اوّل واکسیناسیون،
۴ـ در شیرخواران بعد از ۶ ماهگی، مصرف مقدار کمی مایعات شیرین پیش از واکسیناسیون یا بلافاصله بعد از آن و یا در آغوش گرفتن کودک و نوازشِ آرامِ موضع درد بتوسّط مادر میتواند در کاهش درد مؤثّر باشد.
تب شدید:
۱٫ پا شوره با آب مفید است، ۲٫ کمکردن لباسها، ۳٫دادن آب سیبتازه (در کودکان ۶ ماه به بالا دادن سهقاشق پلوخوری در سهوعدۀ مختلف، در بزرگتر از دوسال سه استکان در ۲۴ ساعت، در بزرگسالان دو لیوان در ۲۴ ساعت)، ۳٫ مقداری حَنا را با سرکۀ طبیعی (سیب یا انگورعسکری) مخلوط کرده بگونهای که نه سفت باشد و نه شُل، و سپس در کف هر دو پا در قسمت گودی آن میگذاریم، به مدّت ۱۵ تا ۲۰ دقیقهو بعد کفِپاها را با آبسرد شسته، توجّه: کفِپا بعد از مدّت تعیین شده باید شسته شود وگرنه تب و دمایبدن همینطور پائین میآید.
گرفتگی صدای کودک:
۱ـ آب انار شیرین، ۲ـ لعاب بِه دانه، ۳ـ روغن بِه، ۴ـ جوشاندۀ نخود زرد
درمان آسم خفیفِ کودکان:
۱٫ آب شلغم، ۲٫آب زردک= آب هویج رسمی، ۳٫روزی ۱۵ دقیقه در نور مستقیم آفتاب بازی کند (زیرا یکی از علل ایجاد آسم کمبود ویتامین D میباشد)، ۴٫ شِنا در عمق کمِ آبِ بهداشتی سالم، ۵٫ دوچرخه سواری آرام در سطح مُستوی.
پنیر مایع بالا آوردن نوزاد:
یا بچّه را زیاد تکان میدهید و یا مادر در سطح شیب دار به بچّه شیر نمیدهد یعنی مثلاً مادر در حالت خوابیده است و بچّه را شیر میدهد.
درمان استفراغ کودکان:
عرق طبیعی نعنا یا دمکردۀ نعنا به او بدهید و تا نیم ساعت چیزی نخورد، سپس آب سیب رسیدۀ شیرین تازه به مقدار یک استکان بخورد. (توجّه: بچّه را زیاد تکان ندهید)
درمان إسهال و استفراغ شدید در نوزادان و اطفال:
آب سیب رسیدۀ شیرین تازه (یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مربّاخوری)، عرق طبیعی نعنا (یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مربّاخوری)، یک قاشق چایخوری عسل را در نصف استکان آبجوش ولرم مخلوط کرده سپس یک قاشق چایخوری تا یک مربّاخوری به بچّه بدهید.
اسهال کودکان:
علائم اسهال کودکان: ۱ـ تعداد شکمروش زیاد است، ۲ـ آلرژیهای غذائی نسبت به شیر مادر است، ۳ـ IBS نوع دو، ۴ـ وزن نگرفتن بچّه
درمان: صبح یکقاشقمربّاخوری شربت میوۀ أزگیل، به همراه صبحانه میوۀ بِهزرد رسیدۀ شیرین بدونپُرز یا مربّا یا کمپوتِ آن که با شکر درستشده باشد، در بین روز: تمشک، ظهر: یک عدد میوۀ شاه بلوط، شب: یک قاشق چایخوری مصطکی (مستکی)، عصرانه: پنج عدد میوۀ زالزالک
درمان اسهال مزمن، درمان خلط خونی، درمان ورم کبد (هپاتیت)، درمان زخم معده و روده:
خوردن یک قاشق چایخوری روغن بِه
بیماری ریزش غیر إختیاری مدفوع:
پرهیز شود از: جراحی پائین تنه، و ضربه به پائین تنه.
اگر اسفنگترهای مقعد از بین نرفته باشد: ۱ـ آش غوره یا خود غوره را بخورد، ۲ـ سنجد (کودک روزی ۵ عدد، بزرگسال روزی ۱۴ عدد)، ۳ـ ربّ غوره قویترین دارو است.
درمان یبوست نوزادان:
۱ـ شربت أنجیر که با قند درست شود؛ زیرا انجیر ملیّن است و با قند که درست شود مسهل میشود، حال اگر ۹ روز یا ۲۵ روز شکم بچه کار نکرده، روزی سه مرتبه یعنی صبح، ظهر، شب یک قاشق چایخوری از این شربت داده شود، [توجّه: گوشت (پیوره) و دانۀ انجیر به نوزاد داده نشود]، ۲ـ نصف قاشق چایخوری روغن بادام درختی شیرین طبیعی
درمان یبوست کودکان:
۱ـ صبح: شربت یا مربّای انجیر که با قند درست شده، یک قاشق غذاخوری، ۲ـ ظهر: یک خوشه انگور تازه که با هستۀ آن بجود و بخورد یا یک استکان آب انگور طبیعی تازه که با هستۀ خُرد شدۀ آن مخلوط شده بخورد، ۳ـ شب: مخلوط نصف قاشق چایخوری پودر گلبرگ گل محمّدی و نصف قاشق چایخوری پودر گُل ختمی خبّازی در یک استکان دوغ شیرین کم چرب، ۴ـ همچنین خوردن گلابی، هلو، کاهو، مغز کیوی، مغز خیار مفید است، ۵ـ آب خوردن، آبجوش ولرم خوردن، ۶ـ یک تا سه قاشق چایخوری روغن بادام درختی شیرین طبیعی.
درمان شب ادراری کودکان:
۱٫ یک سوم قاشق چایخوری پودر قولنجان زیر زبان نگه دارد، ۲٫دمکردۀ آویشن یا قطرۀ آویشن (تیمِکس) مخصوصاً سوسَنبر (آویشن وحشی)، ۳٫ یک استکان چای زعفران و پودر شاخه نبات، (یعنی: نیم گرم پودر سَر گُلِ زعفران+ یک قاشق غذاخوری پودر شاخه نبات+ یک استکان آبجوش)، ۴٫دمکردۀ گل راعی، ۵٫دمکردۀ پودر ریشۀ قولنجان. تذکّر: شبها، چای، قهوه، شکلات، کاکائو، نسکافه، دوغ و هندوانه نخورد.
بالا بودن اسید اوریک نوازد:
۱ـ هر هشت ساعت یک قاشق چایخوری آب انگور تازه، ۲ـ نصف استکان آبجوش ولرم.
درمان سنگ کلیه در کودک ۶ ماهه به بالا:
۱ـ از جوشاندۀ هستۀ خرما نصف استکان بخورد، ۲ـ صمغ درخت آلو را به مقدار یک عدس در آبجوش ولرم حَلّ کنید و بخورد، ۳ـ پنج قطره از جوهر تُرُب سیاه به او بدهید.
سوراخ بودن قلب بچه (سوراخ إضافی بین بطن راست و چپ قلب):
طی ۲۴ ساعت بعد از بدنیا آمدن، یا ۴۸ ساعت، یا ۷۲ ساعت، یا ۶ ماه، یا یک سال، یا ۲ سال، یا ۱۶ سال، خود به خود بسته میشود، اما معمولا اگر تا ۲ سالگی بسته نشد عمل جرّاحی میکنند. کمک به درمان: ۱ـ مربّای بِه، ۲ـ مربّای آملِه، ۳ـ گلابی رسیده
مسدود بودن عارضی رگهای قلب و بدن:
اگر نوزادی رگهایش مسدود بوده، صبح و وسط روز: یک قاشق چایخوری آب کاهو، عصرانه: یک قاشق چایخوری آب تره فرنگی، شب: یک قاشق چایخوری آب کرفس، و شب قبل از خواب: یک قاشق چایخوری آب ریحان کوهی به او دهید.
توجّه: اگر مسدود بودن رگهای قلب و بدن ژنتیکی باشد، جرّاحی پیشنهاد میشود.
درمان زردی نوزادی (ایکتر):
۱ـ در سه روز پشت سر هم، سَرِ ساعت، هر بار یک قاشق چایخوری آب پوست کدو مسمّی (کدو خورشتی) به نوزاد داده شود. (مثلاً فقط در سه روز، ساعت هشت ، هر روز یک قاشق چایخوری).
۲ـ مادر شیرده، بایستی به مدّت سه هفته هیچ نوع چربی حیوانی و گیاهی نخورد و فقط روغن زیتون خوراکی بخورد به اینصورت که یک قاشق غذاخوری با ناهار و یک قاشق غذاخوری با شام بخورد و هر ۸ ساعت یک لیوان آب سیب رسیدۀ شیرین بنوشد.
توجّه: دکتر قدسیۀ علوی متخصّص زنان و زایمان گوید: مادرانی که گروه خونی O دارند، زردی بچّههایشان بیشتر است، و بچّۀ اوّلشان غالباً زردی شدید (ایکتر شدید= زردی نوزادی شدید= یرقان نوزادی شدید) میگیرد و زردی بچّههای بعدی آنها کمتر است.
تشنّج (صرع):
تشنّج ۵۰ نوع است، ما در اینجا تشنّج عارضی و صرعی را گوئیم(ویا ژنتیکی) اما اگر تشنّج بخاطر کاهش شدید قندخون باشد و یا بخاطر کمخونی باشد و یا … بایستی اینها درمان شود.
درمان:۱٫ گیاه سیاهدانه به دلیل داشتن مادهای موسوم به «تیموکیتون» در دانههای خود دارای أثرات ضد تشنجی بوده و میتواند موجب تأخیر در زمان شروع تشنّج و کاهش مدّت تشنّج شود، مقدار مصرف: در نوزادان یک سوم قاشق چایخوری سیاهدانه در یک سوم استکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق چایخوری به نوزاد دهید، در کودکان شیرخوار (یعنی از ۲ ماهگی تا پایان ۶ ماهگی) دو سوم قاشق چایخوری در دو سوم استکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق مربّاخوری به کودک دهید، از ۶ماهگی تا دو سالگی نصف قاشق چایخوری در نصفاستکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق غذاخوری به کودک دهید.
۲٫ آب کمپوت انجیر یا آب مربّای انجیر ضدّ صرع، ضدّ جنون و ضدّ وسواس است. مقدار مصرف: در نوزادان یک قاشق چایخوری، در کودکان شیرخوار (یعنی از ۲ ماهگی تا پایان ۶ ماهگی) یک قاشق مربّاخوری، از ۶ ماهگی تا دو سالگی یک قاشق غذاخوری.
۳٫ خوردن گُل بنفشۀ طبّی و مالیدن روغن آن در درمان صرع کودکان مفید است.
۴٫ آنغوزه (=صمغ انجدان = صمغ کُما)، ضِدِّ تشنّج و ضِدِّ اُمُّ الصِّبیان (صرع کودکان) است. مقدار مصرف: در نوزادان یک سوم قاشق چایخوری سیاهدانه در یک سوم استکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق چایخوری به نوزاد دهید، در کودکان شیرخوار (یعنی از ۲ ماهگی تا پایان ۶ ماهگی) دو سوم قاشق چایخوری در دو سوم استکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق مربّاخوری به کودک دهید، از ۶ ماهگی تا دو سالگی نصف قاشق چایخوری در نصف استکان آبجوش دم شود سپس از این دمکرده یک قاشق غذاخوری به کودک دهید.
۵٫ قُسطِ شیرین (= قُسطِ عربی= خولنجان مصری) را خوب بجوید تا با آب دهان کاملاً مخلوط شود سپس آنرا در آورده و به سَر یا بَدَن طِفلی که مُبتَلا به تشنّج است، ضماد کنید (بسیار نافع است).
۶٫ جوشاندۀ برگبارهنگ (ضدّ صرع)، مقدار مصرف: در نوزادان یک قاشق چایخوری، در کودکان شیرخوار (یعنی از ۲ ماهگی تا پایان ۶ ماهگی) یک قاشق مربّاخوری، از ۶ ماهگی تا دو سالگی یک قاشق غذاخوری.
۷٫ مالیدن روغن اسفند به سَر (ضدّ صرع)
توجّه: اگر در بیمار تشنّجی و صرعی تب و عفونت ایجاد شده و یا تکرار شود تشنّج شدیدتر از دفعۀ قبل خواهد بود؛ لذا هر روز صبح ناشتا عسل رقیق شده و هر شب آب سیب عسل خورده تا پیشگیری از تب و عفونت شود. مقدار مصرف: در نوزادان یک قاشق چایخوری، در کودکان شیرخوار (یعنی از ۲ ماهگی تا پایان ۶ ماهگی) یک قاشق مربّاخوری، از ۶ ماهگی تا دو سالگی یک قاشق غذاخوری.
تذکّر: علل ایجاد صرع: ۱٫ عفونتهای داخلی، ۲٫ سکته ها، ۳٫ کاهش آدرِنالین در مغز، ۴٫ ناهنجاری در جریان الکتریکی مغز، ۵٫ نرسیدن اکسیژن به مغز، ۶٫ و گاهی علل ژنتیکی و وراثتی دارد.
باید دانست صرع گاهی موضعی و گاهی منتشر است. و در پزشکی جدید درمان قطعی برای صرع ندارند و فقط جلوگیری از پیشرفت بیماری میکنند.
برای کمک به درمان، میوۀ أنبۀ رسیده و همچنین زیرۀ سبز شیرین مفید است.
درمان سستی و فلجی کودکان:
۱ـ خوردن سه عدد میوۀ آمله در بین روز
۲ـ آویشن با عسل خورده و در حمّام، گُل و برگ و ساقۀ گیاه آویشن را بر بدن شخص فلج ماساژ دهید
۳ـ هر روز سه عدد دانۀ اسفند بخورد و سپس روغن اسفند را روی موضع درد بمالید، برای درمان فلجی، لقوه، رعشه، سستی، صرع و تیکِّ عصبی (پریدن ناگهانی اعضای بدن) مفید است
۴ـ أستوخدّوس نافع فلجی و رَعشه میباشد، لذا یک سوم قاشق چایخوری از پودر گل استوخدّوس در نصف استکان آبجوش دَم شود و مخلوط با عسل استوخدوس میل شود
۵ـ انجیر نافع فلجی است، لذا سه عدد انجیر صبح ناشتا میل شود
۶ـ شستن اندام شخصِ فلج با ریحان کوهی (باذَروج ـ حَوک)
۷ـ دمکردۀ گُل گُلرنگ در درمان فلج و فلجهای ناگهانی حاصله از خونریزی مغزی (یا آپوپلکسی) [برای مصرف پسران]
۸ـ دمکردۀ گل خار مریم [برای مصرف دختران]
۹ـ حرکت درمانی
۱۰ـ ماساژ درمانی (مانند ماساژ با روغن سیاهدانه، یا روغن نارگیل)
۱۱ـ خوردن سه عدد خرمای رسیده (رُطَب یا تَمر)
۱۲ـ روزی یک عدد میوۀ شاه بلوط بخورد
۱۳ـ قُسط شیرین را پودر کرده، و با روغن زیتون مخلوط و ضماد نمایید، برای درمان فلج و سستی اعضاء مفید است.
Cp (یک دقیقه تا سه دقیقه اکسیژن به مغز نرسیده):
یعنی فلج مغزی که عللی دارد از جمله: ۱ـ بَند نافِ جنین، دور گردن جنین پیچ خورده باشد، ۲ـ معطّلی جنین، دیر شدن زایمان، پشت دهانۀ رحم قرار گرفتن جنین و …
علامت آن: لرزش کرۀ چشم و پلک زدن سریع، ضعف عضلات إرادی پاپرهیز شود از: کافئین زیاد (چای، قهوه، شکلات، کاکائو، نسکافه)انجام شود: ۱٫ أوّل آفتاب یک قاشق پلو خوری شیرۀ خرما، شب قبل از خواب یک قاشق پلو خوری شیرۀ خرما
۲٫ صبحها: یک لیوان شیر عسل(یک قاشق مربّا خوری)، ۳٫ هر روز صبح قبل از بازیهای کودکانه یک چهارم قرص گیاهی جینکُو گُل برای کودکان زیر ۲ سال، و نصف قرص برای کودکان زیر ۶ سال، یک قرص برای کودکان زیر ۱۱ سال (به شرط اینکه فشارخون بالای ۱۴ و حسّاسیّت پوستی نداشته باشند).
۴٫ وسط روز: آب سیب یک استکان + یک قاشق مربّا خوری عسل، ۵٫ بعد از غذا خوردن چند عدد خرما
۶٫عصرانه: نصف استکان گلاب + نصف استکان بید مشک + ۱ قاشق پلو خوری عسل آویشن نعنا
۷٫ هر روز پاهای ایشان را با روغن بنفشۀ خالص ماساژ دهید،
۸٫هر روز یک عدد میوۀ شاه بلوط بخورد.
اوتیسم (Autism) یا در خود ماندگی:
دکتر عاطفه سلطانیفر (فوق تخصّص روان پزشکی کودک و نوجوان و استادیار دانشگاه، در تاریخ ۱۳۹۳٫۰۴٫۱۱ گفت: در شهر مشهد ۳۵۰ کودک اوتیسمی وجود دارد. از هر ۱۰۰۰ کودک ۳ الی ۴ کودک مبتلا به اوتیسم هستند که در ۱۰ سال اخیر چندین برابر شده است.
علائم کودک اوتیسمی:
۱ـ نقص در ارتباط و تعاملات اجتماعی: اختلال در ارتباط، تأخیر در تکلّم، مشکل در برقراری ارتباط غیرکلامی مانند ژِستگرفتن
۲ـ رفتارها، حرکات، علایق کلیشهایو تکراری دارند و در روابط با هَمسالان و همتایان خود ناتوانند، درحالیکه کودکان سالم، داستانپردازی میکنند و برای اسباب بازیهای خود شخصیّتپردازی میکنند و با آنها بازی میکنند.
توجّه: اگر کودکی تا ۱۲ ماهگی، غان و غون نکند و از ژِستها و اِشارات بیا و برو و بای بای استفاده نکند، و تا ۱۶ ماهگی نتواند کلمهای بگوید و تا ۲۴ ماهگی از عبارات دو کلمهای استفاده نکند، میتواند نشانۀ بیماری اوتیسم باشد.
۵۰ درصد کودکان مبتلا به اوتیسم هیچ وقت قادر به تکلّم نخواهند بود، لذا تشخیص در سنینکم، احتمال بهبود اوتیسم را افزایش میدهد.
گفتار درمانی برای کودکانی که در تکلّم دچار اختلال هستند، کاربرد دارد.
بازتوانی شناختی و کار درمانی برای کودکانی که در رشد شناختی با مُشکل مواجه هستند، مؤثّر است.
افزایش ارتباطات، تعاملات اجتماعی؛ خواندن قرآن، دعاها، و داستانها با صدای بلند؛ به تسریع رشد و تکامل کودک کمک میکند.
تقویت ذهن بچّهها:
۱ـ پنج عدد مویز (کشمش انگور سیاه بدون هسته) بخورد، ۲ـ از مخلوط زنجفیل پرورده در عسل طبیعی، یک قاشق چایخوری بخورد، ۳ـ غذای اصلی تازه و غذا کمکی تازه بخورد. توجّه: غذای مانده، فست فودها و اسانسهای شیمیائی نخورد.
افزایش ضریب هوشی:
برای افزایش ضریب هوشی نیاز به اُمِگا ۳ است؛ لذا مصرف موارد زیر در تمام سنین مفید است:
۱ـ ناهار گوشت بلدرچین، تخم بلدرچین، ۲ـ درشب پنیر تازه با مغز گردویِ تازه، ۳ـ به همراه غذا ۷ الی ۱۴ عدد زیتونخوراکی شیرین سِفت شفّاف بخورید.
عقب ماندگی ذهنی:
علل عقب ماندگی ذهنی کودکان: ۱٫عقبماندگی ذهنی عارضی: یعنی کودک زیرِ دو سال و بالای ۶ ماهگی که میوۀ موز زیاد بخورد که عقب ماندگی ذهنی و لکنت زبان به بار میآورد.
۲٫ عقب ماندگی ذهنی ژنتیکی و وراثتی که بخاطر رفتار منفی با خود است یعنی پدر یا مادر یا هر دو که مبتلا به دخانیات، موادّ افیونی و قرصهای روان برگردان هستند، بعضی از سموم (مانند نیکوتین و…) بر روی کروموزم ۱۶ یا ۱۷ انسانی رسوب کرده باعث ایجاد عقب ماندگی ذهنی ژنتیکی و وراثتی میشود.
۳٫عقبماندگیذهنیِ ژنتیکی بخاطر ویروس خاص: اگر مادر حامله، مبتلا به ویروسCMV (سیتومگالوویروس) شود، چند بیماری برای جنینو نوزاد و کودک میآورد: الف.مانع رشد سلسلۀ اعصاب میشود، ب.کَریِ عصبی (اوتیت) میآورد، ج.با سَرِ کوچکتر بدنیا میآیند، د.عقبماندگیذهنی میآورد
توجّه: در صورت ابتلای مادر به این ویروس خاصّ هر روز یک لیوان آب سیب رسیدۀ شیرین تازه مخلوط با عسل اُستوخدوس بخورد.
لکنت زبان:
توجّه: چربیهای با ترانسبالا (روغن جامد، موز، غذاهای پُرچرب، کیکخامهای، خامه، سرشیر، کلّهپاچه، جگرسیاه، تهدیگ)و سبزی گشنیز نخورید.
درمان لکنت زبان در کودکان: روزی یک استکان آب أنار شیرین طبیعی تازه یا یک قاشق مربّاخوری ربّ انار شیرین طبیعی.
اگر لکنت زبان بر اثر ضربه به قسمت أعصاب مرکزی و ترسیدن باشد در صورتی که سلّولهای آن قسمت از بین نرفته باشد علاوه بر مصرف موارد بالا، به مدّت یک هفته، هر روز یک قاشق غذاخوری جوشاندۀ أفتیمون مصرف شود.
بیش فعّالی:
تبصره: غالباً کودکان بیش فعّالی ندارند، بلکه بخاطر فضای کوچک منزل، نمیتوانند بازیگوشی کنند و…
توجّه: پزشکی جدید داروی رتالین میدهد که عوارض سوئی دارد همچون ضعف حافظه و …
۱ـ وسط روز: دمکردۀ گل راعی(یعنی نصف قاشق چایخوری پودر آن در یک استکان آبجوش) با عسل [توجّه: به کودک زیر دو سال ندهید]، ۲ـ عصرانه: دمکردۀ چای کوهی با عسل [توجّه: به کودک زیر دو سال ندهید]، ۳ـ اوّل شب: دمکردۀ گل بهار نارنج با عسل، ۴ـ آخر شب: دمکردۀ گل بید مشک با عسل، ۵ـ بگذارید بچّه بازیگوشی کند و در هوای آزاد پارک یا حیاط منزل باشد و بازی کند.
درمان دندان قروچۀ کودک:
صبح: مربّای گل بهارنارنج، شب: شربت گل بیدمشک با عسل طبیعی
خشکی چشم نوزاد:
روزی سه قطره آب پیاز به همراه غذای کمکی به او بدهید.
درمان آب سیاه چشم کودک:
ظهر با ناهار: پودر یک عدد هلیله سیاه با ماست بخورد، شب با شام: پودر یک عدد قره قاط سیاه با عسل بخورد.
خون دماغ کودک (بصورتی که در تابستان بیشتر است):
۱ـ صبحانه: شیر عسل، شیر خرما، حلیم گندم گوشت (هر روز یکی از اینها را بخورد)، ۲ـ در بین روز و عصرانه: دو عدد میوۀ شاه بلوط میل کند
۳ـ بعد از ناهار و بعد از شام: سه عدد خرمای رسیدۀ شیرین بخورد، ۴ـ شب قبل از خواب: در هر سوراخ بینی دو تا سه قطره از جوشاندۀ سِپَند بچکانید
بیماری زالی یا آلبینیسم (Albinism):
کمک به درمان: ۱ـ هر روز روغن بان بمالید، ۲ـ هر روز یک عدد هلیلۀ سیاه را خُرد کرده و مخلوط با یک قاشق مربّاخوری روغن زیتون بخورد، ۳ـ هرشب یا هر روز صبح یک لیوان آب هویج زرد (زردک) یا دو قاشق غذاخوری مربّای زردک بخورد، ۴ـ ضماد پودر برگ درخت انبه (مو را دراز میکند و رنگ آنرا سیاه میکند).
درمان بعضی از بیماریهای نوزادان و کودکان، از زبان دیگران:
دکتر علی هاشمی فرد (عضو شورای حکمای اتّحادیّه گیاهان دارویی مشهد) گوید:
۱ـ برای پیشگیری از اسهال، گرمازدگی، نفخ نوزاد که همراه با یبوست است، از ترنجبین، شکر سرخ، گز علفی، گزِ خان سالار، استفاده میشود که معروف به چهار شیرینی است، البتّه این نسخه برای رشد استخوانی و آمادگی دستگاه گوارش و صفرا بَری نیز مؤثّر است. [دستورالعمل: یک گرم از این گیاهان را باهم مخلوط کرده آنرا جوشانده و سپس صاف نموده و از آبِ صاف شدۀ آن یک قاشق چایخوری به نوزاد بدهید].
۲ـ اگر جوشاندۀ چوب نعنا به بدن نوزاد یا کودک مالیده شود علاوه بر از بین بردن گرمازدگی ،خاصیّت میکروب زدایی دارد.
۳ـ جوشاندۀ شیرخشت نیز برای درمان زردی نوزادی بکار میرود (قطرۀ فرآوری شدۀ این گیاه، بیلی ناستر نام دارد) [استاد علاّمه ضیایی: آب پوست کدو مسمّی نیز برای درمان زردی نوازادی بکار میرود]، همچنین عرق کاسنی، عرق شاهتره، عرق بید، عرق کیالک، برای از بین بردن صفراهایی که در دستگاه گوارش نوزاد باقی مانده، بسیار مفید است. [مقدار مصرف: یک قاشق چایخوری یکی از آنها]
۴ـ درمان جوشهای ریز و بثورات پوست بدن نوزاد را میتوان از کاهو، عنّاب، و شیرخشت استفاده کرد که هم خنک کننده و هم صفرا بر هستند. [مقدار مصرف: یک قاشق چایخوری عرق آن یا جوشانده یا دمکردۀ آن]
۵ـ ضدّ خارش لثّه و سِفت شدن لثّه و ضدّ رودل کودک: هر روز روغن بادام شیرین روی لثّهها کشیده و ریشۀ گل ختمی سفید با لثّههایش بگیرد و گاز بزند (لَثِّه گیرِ طَبیعی)؛ [ریشۀ گُل ختمی سفید مانند چَرم است و هر چه کودک آنرا به دهان بکشد نرم نمیشود و بیشتر لعاب ترشّح میکند].
۶ـ درمان برفک دهان نوزادان: مغز فلوس را در آبجوش ولرم حلّ کرده و به دهان نوزاد به مقدار یک قاشق چایخوری بچکانید، تا نوزاد فلوس حَلّ شده را مضمضه کند.
۷ـ برای رشد استخوانی و همچنین آماده شدن دستگاه گوارش کودک شیرخوار از ۴ یا ۶ ماهگی، بارهنگ و بادام شیرین را مانند فِرنی تهیّه کرده و به او بدهید [استاد علاّمه ضیایی: از کم شروع کنید، یعنی در ۴ ماهگی تا ۶ ماهگی از یک قاشق چایخوری تا یک قاشق مربّاخوری، در ۶ ماهگی تا ۸ ماهگی یک قاشق غذاخوری، در ۸ تا یک سالگی دو قاشق غذاخوری، در یک سالگی تا یک و نیم سالگی نصف استکان، در یک و نیم سالگی تا ۲ سالگی یک استکان].
//////////////////////////////////////////
🛑 خطر بیماری آسم در نوزادان با محصولات شوینده
🔹به نقل از ایندیپندنت، بر اساس تحقیقاتی که درباره ارتباط استفاده از محصولات پاککننده با بیماریهای تنفسی منتشر شد، برخی از این مواد ممکن است به شکل قابلتوجهی خطر ابتلا به بیماریهای ریوی را افزایش دهند.
🔹قرار گرفتن زودهنگام نوزادان در معرض محصولات شوینده خانگی، با ابتلا به آسم در کودکی و خسخس سینه تا سه سالگی مرتبط است.
اخبار مهم را ابتدا اینجا ببینید
http://eitaa.com/joinchat/3298492416Cc8880c401c
اولین و بزرگترین کانال قمیها☝️